Acasă Sanatate Beneficiile zahărului brun

Beneficiile zahărului brun

479
0
beneficii-zahar-brun

Zahărul se adaugă în tot felul de alimente și băuturi, toată lumea bucurându-se de gustul lucrurilor dulci. Acesta este un ingredient natural ce face parte din dieta noastră de mii de ani. Există multe tipuri de zahăr, dar zahărul brun și zahărul alb rămân printre cele mai populare și folosite.

Însă, prea mult zahăr în dieta noastră poate duce la lucruri precum diabet tip II sau obezitate, dar în cantități moderate, îndulcitorii pot fi sănătoși și gustoși.

Zahărul brun este obținut din trestie, iar culoarea închisă a acestuia este dată de melasă. Aceasta este o substanță reziduală obținută în timpul prelucrării trestiei sau sfeclei de zahăr . Mai exact, zahărul brun este practic zahăr alb cu melasă adăugată înapoi în el. Culoarea maronie pe care o are zahărul brun este dată de melasă.

Zahărul brun este un tip de zahăr care a fost rafinat din trestie sau sfeclă de zahăr și a fost procesat pentru a îndepărta melasa. Melasa adăugată zahărului alb conține minerale și vitamine în stare pură, însă, pentru a aduce beneficii sănătății noastre acestea trebuie să fie în cantități mici.

Conform cercetărilor, zahărul brun are un indice glicemic mai mic decât zahărul alb, iar asta înseamnă că nu crește la fel de mult zahărul din sânge. Însă, nutriționiștii atrag atenția că în comerț se găsesc multe sortimente de zahăr brun a căror culoare este dată de coloranții alimentari, acesta nefiind un zahăr brun organic.

Nu tot zahărul din comerț este organic, pentru a accentua culoarea maronie a zahărului brun organic, se folosește un aditiv alimentar E150, caramel amoniacal.

Ce conține o linguriță de zahăr brun?

Trebuie să știm că zahărul, fie el brun sau alb, are aproximativ același număr de calorii la suta de grame , în jur de 375-400 de calorii. Acest număr de calorii poate să difere de la producător la producător, dar nu cu foarte mult.

Zahărul brun are un conținut relativ scăzut de nutrienți, este bogat în calorii și oferă corpului nostru carbohidrați pentru energie. O linguriță de zahăr brun conține:

  • 1 miligram de sodiu;
  • 5 grame de carbohidrați;
  • 17 calorii;
  • 0 grame de grăsimi, colesterol și proteine.

Beneficiile zahărului brun

Zahărul brun este considerat a fi mai sănătos decât zahărul alb rafinat, deoarece conține niște nutrienți benefici pentru sănătate. Printre acești nutrienți se numără:

  • Fier;
  • Calciu;
  • Magneziu;
  • Zinc;
  • Potasiu.

Mineralele din zahărul brun sunt absorbite cu ușurință de organism, ceea ce face din zahărul brun o alternativă excelentă la zahărul procesat.

Zahărul brun are numeroase beneficii pentru sănătate, iar dintre acestea putem aminti:

1.     Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății pielii

Zahărul brun este grozav pentru pielea noastră, deoarece conține mici cantități de minerale și vitamine precum acid folic, fier și magneziu.  Este un bun exfoliant natural, deoarece nu este la fel de dur ca alte tipuri de zahăr, fiind mai blând cu pielea și putând fi folosit mai des.

Acest zahăr este folosit și ca un antiinflamator, putând să trateze eczemele și acneea.

Pași prin care ne putem folosi de beneficiile dermatologice ale zahărului brun:

  1. Se amestecă zahărul brun cu o lingură de miere;
  2. Se aplică pe față timp de 10 minute;
  3. Se clătește fața;
  4. Se urmează această rutină de îngrijire a pielii zi de zi.

2.     Conținut mult mai mare de nutrienți decât zahărul alb

Acesta putem spune că este cel mai mare beneficiu pe care îl are zahărul brun. Acesta are un conținut mult mai mare de nutrienți decât zahărul alb. Printre acestea putem remarca mineralele și vitaminele date de conținutul de melasă.

O lingură de melasă conține 20% din necesarul zilnic al tuturor acestor nutrienți, iar conținutul de calorii al zahărului brun este mai mic decât cel al zahărului alb.

3.     Are un efect energizant

Având în componența lui și carbohidrați, zahărul brun oferă și un efect energizant asupra organismului, făcându-l un adaos popular la cafeaua de dimineață sau în diferite ceaiuri.

4.     Poate ajuta la pierderea în greutate

Conform cercetărilor, melasa stimulează metabolismul și potolește foamea, ceea ce ar putea ajuta la pierderea în greutate, dar o cantitate excesivă de zahăr poate aduce numai probleme sănătății noastre.

5.     Poate preveni hipoglicemia

Hipoglicemia sau scăderea nivelului de zahăr din sânge apare atunci când nivelul acestuia scade sub limitele normale. Acest lucru se poate întâmpla oricui, dar este mai comun la persoanele care suferă de diabet.

Simptomele hipoglicemiei pot fi scăderea energiei, stare de somnolență  sau anxietate. În aceste situații, este esențial să mâncăm glucoză cu acțiune rapidă, precum zahărul brun.

Diferențele dintre zahărul brun și zahărul alb

zahar-brun-vs-zahar-alb

Zahărul alb și zahărul brun provin din aceleași culturi, fie trestia de zahăr, fie planta de sfeclă de zahăr, ele sunt destul de asemănătoare.

Diferența nutrițională

După cum am spus și mai sus, zahărul brun este în esență tot zahăr alb, numai că acesta mai are în plus melasă, care este un tip de sirop deviat din zahăr. Această melasă fiind responsabilă pentru culoarea mai închisă a zahărului și pentru creșterea valorii nutritive ale acestuia.

Principala diferență dintre aceste două tipuri de zahăr o face cantitatea de nutrienți prezentă în zahărul brun. Acesta are un conținut puțin mai mare de potasiu, fier și calciu.

Ca și număr de calorii, zahărul brun conține mai puține calorii decât cel alb, dar diferența este foarte mică.

Modul de producere

Zahărul este produs în climatele tropicale unde cresc plantele de trestie de zahăr și sfecla de zahăr. Ambele plante trec printr-un proces asemănător pentru a produce zahăr, iar cu toate acestea metodele folosite pentru a face zahăr diferă.

Zahărul alb este realizat din rafinarea trestiei sau a sfeclei de zahăr, iar acest proces distruge nutrienții și adaugă o serie de E-uri, precum E 150 și E 220

Zahărul brun are aceeași sursă de rafinare, însă în compoziția sa se adaugă melasa. Aceasta este cea care face zahărul brun puțin mai sănătos, dar și faptul că nu este atât de mult procesat precum zahărul alb.

Aromă și culoare diferită

O altă diferență majoră dintre aceste două tipuri de zahăr este gustul și culoarea acestora.

Folosirea zahărului brun în rețete va schimba culoarea alimentelor, dând o nuanță deschisă de maro sau caramel.

Dacă vorbim de aroma acestora, zahărul brun tinde să aibă o aromă de caramel, o aromă mai profundă datorită melasei adăugate. Pe de altă parte, zahărul alb este mai dulce, fapt pentru care se poate folosi mai puțină cantitate pentru a ajunge la gustul droit.8

Riscurile unui consum mare de zahăr

Un consum normal de zahăr nu face rău organismului nostru, dar consumul în cantități foarte mari poate aduce numai probleme sănătății noastre. O porție sănătoasă de zahăr brun este destul de mică, iar prea mult zahăr în dieta noastră poate crește șansele de diabet, obezitate și a bolilor de inimă, așa că este foarte important ca zahărul să fie consumat cu măsură.

Dacă te confrunți cu un consum exagerat, iată cum să reduci consumul de zahăr pentru a te menține sănătos.

Alternative mai sănătoase pentru zahăr

După cum am menționat și mai sus, zahărul este recunoscut și pentru efecte negative, mai ales dacă acesta este consumat în cantități mult mai mari decât cele recomandate. Un consum exagerat de zahăr duce la acumularea de kilograme în plus, la apariția cariilor dentare, fluctuații ale indicelui glicemic, boli de inimă, etc.

Dacă nu putem consuma anumite băuturi sau preparate în lipsa zahărului, putem încerca măcar alternativele sănătoase ale acestuia, precum:

  • Zahărul de cocos – provine din florile de cocos și este bogat în oligominerale, 12 vitamine din complexul de vitamine B esențiale și aminoacizi, fiind foarte eficient în infecții, eliminarea toxinelor și la protejarea sistemului osos;
  • Siropul de arțar – are foarte multe beneficii pentru sănătate, deoarece conține nutrienți precum: zinc, mangan, antioxidanți, riboflavin, care sunt esențiali în desfășurarea proceselor metabolice;
  • Mierea organică – este bacteriană, facilitează digestia și crește imunitatea;
  • Ștevia – este un îndulcitor natural care nu are deloc calorii. Extractul de ștevie este mult mai dulce decât zahărul;
  • Siropul de agave – este foarte dulce și nu este indicat abuzul acestuia. Este bogat în fructoză, având o putere de îndulcire foarte mare, iar cu toate acestea indicele glicemic este mic comparativ cu cel al zahărului alb;
  • Scorțișoara – este prezentă în toate bucătăriile noastre și este recunoscută pentru beneficiile pe care le are asupra organismului nostru. Are foarte mulți antioxidanți, proprietăți antiinflamatorii și scade șansele bolilor cardiovasculare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.