Acasă Timp Liber Cum se ține paharul de vin?

Cum se ține paharul de vin?

321
0
cum-se-tine-paharul-de-vin

Ai fost pus vreodată în situația în care să participi la un eveniment special sau la o cină elegantă, iar când a venit momentul să bei un pahar de vin, să realizezi că nu știi cum să-l ții în mână? Sau poate te-ai simțit nesigur în momentul în care ai fost invitat la o degustare de vinuri, dar nu ai știut să ții paharul pentru a impresiona?

Suntem siguri că nu ești singurul! Știința vinului și arta degustării sunt subiecte foarte bine cunoscute de majoritatea persoanelor, însă foarte puțini dintre aceștia acordă importanță modului în care se ține paharul în mână.

Așadar, hai să descoperim împreună secretele acestei arte a vinului, aparent simple, dar importante!

De ce este important să știi cum se ține un pahar de vin?

De cele mai multe ori, atunci când guști un pahar de vin, ești tentat să te concentrezi numai pe arome și gust, uitând să acorzi atenție modului în care se ține paharul cu vin. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra experienței noastre de degustare a vinului.

În cazul în care nu ții corect paharul de vin, poți schimba temperatura vinului sau poți introduce uleiuri sau grăsimi de pe mâini în băutură, afectând în acest fel gustul și aroma acestuia.

În plus, modul în care ții paharul de vin poate spune multe despre tine și poate să afecteze modul în care ești perceput de ceilalți. De aceea, este destul de important să înveți cum se ține corect paharul de vin pentru a te asigura că lași o impresie bună în societate.

Cum se ține un pahar de vin cu picior?

cum-se-tine-un-pahar-de-vin-cu-picior

Există câteva reguli de bază pe care trebuie să le urmezi atunci când vine vorba de a ține un pahar de vin cu picior.

 1. Ține întotdeauna piciorul paharului cu degetele, nu cu palma, pentru a preveni încălzirea vinului.
 2. Ține piciorul de la baza paharului, pentru a asigura un echilibru între centrul de greutate al paharului și mâna ta.
 3. În timpul degustării, rotește paharul ușor prin intermediul piciorului pentru a admira culoarea vinului și a elibera aromele.
 4. Fii foarte atent la mișcarea paharului și evită lovirea acestuia de alte obiecte, deoarece acest lucru perturbă vinul și afectează experiența de degustare.
 5. Amintește-ți că un pahar de vin cu picior este o piesă elegantă de servit masa, și modul în care îl ții și îl manevrezi poate afecta aspectul general al mesei.

Cum se ține un pahar de vin fără picior?

cum-se-tine-un-pahar-de-vin-fara-picior

În cazul în care bei vin dintr-un pahar fără picior, este important să ții cont de următoarele reguli:

 1. Ține paharul de sus cu vârful degetelor, ţinând preferabil partea de sticlă subţire pentru a nu influenţa temperatura băuturii.
 2. Evită să ţii paharul de vin direct în palmă, deoarece căldura corpului tău poate afecta temperatura vinului.
 3. Ține paharul de vin fără picior la bază, pentru a-i asigura stabilitate şi echilibru.
 4. Ține paharul uşor înclinat pentru a permite oxigenarea vinului, permițând astfel eliberarea aromei.
 5. Evită să umpli paharul de vin până la margine, lăsând suficient spaţiu pentru a putea agita vinul şi a permite aerarea acestuia.
 6. În timpul degustării, încearcă să menţii paharul la nivelul ochilor, pentru a admira culoarea şi transparenţa vinului.

Cum să nu ții un pahar de vin?

Există câteva greșeli comune pe care le poți face atunci când ții paharul de vin, care pot să afecteze experiența de degustare. Iată câteva exemple de cum să nu ții un pahar de vin:

 1. Evită să ții paharul de vin de cupă, deoarece acest lucru poate influența temperatura și poate afecta gustul și aroma vinului.
 2. De asemenea, evită să prinzi paharul de vin cu toată palma, deoarece și acest lucru poate afecta temperatura vinului.
 3. Nu agita prea mult paharul de vin, deoarece acest lucru poate duce la pierderea gustului și a aromei.
 4. Nu umple de tot paharul de vin.
 5. Nu ține paharul de vin din partea de sus a piciorului sau de gură, deoarece acest lucru poate afecta echilibrul și poate duce la vărsarea băuturii.

Cât se umple un pahar de vin?

Este important ca atunci când servești un pahar de vin, să cunoști și cantitatea de băutură pe care o torni în pahar. Cantitatea potrivită de vin poate varia în funcție de tipul și mărirea paharului, dar, în general este recomandat ca paharul să se umple 1/3 sau maxim 1/2 din volumul total al acestuia.

În cazul în care umpli paharul de vin până la refuz, acesta poate fi dificil de manevrat, iar băutura se poate vărsa foarte ușor. Pe de altă parte, dacă umpli paharul prea puțin, acesta poate să pară gol sau insuficient umplut, ceea ce poate afecta aspectul general al mesei. În plus, o cantitate prea mică de băutură poate afecta experiența de degustare, deoarece este posibil să nu poți aprecia în mod adecvat gustul și aroma vinului.

Cum se ciocnește paharul de vin?

Când vine vorba de o ocazie festivă sau formală, ciocnitul paharelor de vin este o parte importantă a acestora. Este important să știi cum se ciocnesc paharele de vin corect. Așadar, atunci când se ciocnesc paharele, acestea trebuie atinse ușor, fără a le lovi puternic sau a le zgâria. De asemenea, este important să se ciocnească partea laterală a paharului, nu partea de sus, pentru a evita crăparea acestuia.

Mai mult decât atât, paharele trebuie să fie umplute la același nivel pentru a evita vărsarea și a crea un sunet uniform la ciocnire.

Cum se servește vinul?

Servirea corectă a vinului este o etapă foarte importantă în procesul de degustare a acestei băuturi. Este important să alegi paharele potrivite pentru fiecare tip de vin. De exemplu, paharele pentru vin alb sunt de obicei mai mici decât cele de vin roșu, pentru a păstra temperatura rece a acestui tip de vin.

Totodată, paharele de vin roșu sunt mai mari pentru a permite aerarea vinului și pentru a permite aromelor să se dezvolte în mod adecvat.

În ceea ce privește temperatura vinului, aceasta trebuie să fie potrivită fiecărui tip de vin. De exemplu, vinul alb trebuie să fie puțin rece, iar vinul roșu trebuie să fie la temperatura camerei.

De asemenea, este important să fii atent atunci când servești altor persoane vinul. Dacă ești gazda, trebuie să incepi cu a servi femeile, apoi bărbații, începând de la persoana cea mai învârstă. Totodată, trebuie să fii atent la reacțiile invitaților și să oferi informații despre fiecare tip de vin servit.

În concluzie, ținerea corectă a paharului de vin, cât și servirea și degustarea acestuia, sunt niște aspecte foarte importante pentru a savura în mod corespunzător această băutură. Cu toate aceste sfaturi simple și ușoare de urmat, te poți bucura cu adevărat de aromele și gusturile vinului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.