Poate că nu ai împlinit încă vârsta de 18 ani pentru a putea da examen pentru categoria B a permisului de conducere, însă în România, există o oportunitate pentru tinerii începători care vor să-și exerseze abilitățile de a conduce la vârste mai fragede.
Începând cu vârsta de 16 ani, poți obține permisul de conducere pentru anumite categorii de vehicule, care îți vor oferi libertatea de a te deplasa independent.
Totuși, este important să cunoști care sunt tipurile de vehicule pe care le poți conduce la vârsta de 16 ani, precum și limitele și restricțiile impuse de lege.
Ce permis poți avea la vârsta de 16 ani?
În România, există 3 categorii de permise de conducere pe care le poți obține la vârsta de 16 ani, anume: AM, A1 și B1.
Permisul cu categoria AM îți permite să conduci ciclomotoare cu o viteză maximă de 45 km/h și un motor cu o capacitate cilindrică de maximum 50 cm³. Astfel, cu acest tip de permis vei putea să conduci scutere sau mopede cu pedale.
Dacă ai pasiune pentru motociclete, permisul de categorie A1 îți oferă ocazia de a conduce aceste vehicule cu o capacitate cilindrică maximă de 125 cm³ și putere maximă de 11 kW, cu un raport putere/greutate de maxim 0,1 kW/kg.
Categoria B1 îți permite să conduci cvadricicluri a căror masă proprie nu depășește 400 kg. Acest tip de vehicul are un motor cu ardere internă și o putere maximă care nu depășește 15kW sau 20 CP. De asemenea, în această categorie intră și vehiculele cu motor electric a cărui putere nu depășește 15kW.
Cât costă să dai de permis la vârsta de 16 ani?
Dacă îți dorești să obții permisul de conducere categoria AM, A1 sau B1 la vârsta de 16 ani, școlile de șoferi din România sunt locul unde îți poți vedea visul cu ochii. Tarifele pentru permis pot ajunge până la suma de 2,000 lei, însă acestea pot fi achitate și în rate, astfel încât să îți fie mai ușor să faci față costurilor.
Trebuie să știi că, deși este vorba de școala de șoferi la 16 ani, aceasta este la fel de riguroasă ca și cea pentru categoria B, la 18 ani.
Cei care vor să dea de permis la 16 ani vor parcurge 24 de ore de teorie și 30 de ore de practică, pentru a fi pregătiți în mod corespunzător, toate acestea fiind efectuate într-o perioadă de 4 săptămâni, iar mai apoi vor fi evaluați atât teoretic, cât și practic.
Ce condiții trebuie să îndeplinească tinerii care vor să dea de permis la 16 ani?
Dacă vrei să obții unul din categoriile de permis auto disponibile la vârsta de 16 ani, trebuie să îndeplinești anumite condiții. În primul rând, trebuie să ai cel puțin 16 ani împliniți și să fi obținut acordul părinților sau al tutorelui legal.
În plus, este necesar să fii apt din punct de vedere medical și psihologic, lucru ce poate fi confirmat prin obținerea avizelor necesare. De asemenea, trebuie să nu fi fost condamnat pentru anumite infracțiuni și să poți dovedi acest lucru prin obținerea unui certificat de cazier judiciar.
Ce acte sunt necesare pentru dosar?
Pentru a putea da de permis la 16 ani, în primă fază îți sunt necesare anumite acte:
- Copie după actul de identitate;
- Fișă medicală auto;
- Aviz psihologic;
- Certificat de cazier judiciar;
- Taxă permis auto în valoare de aproximativ 90 lei pe care o poți achita la Trezorerie, Poșta Română sau pe ghișeul.ro.
Verifică cu atenție lista de acte necesare înainte de a depune dosarul, deoarece aceasta poate să difere în funcție de județul în care locuiești sau de politicile școlii de șoferi. De asemenea, înainte de a merge să susții proba teoretică sau cea practică, asigură-te că toate actele sunt în termen de valabilitate și să le pregătești din timp, astfel încât să eviți întârzieri sau respingeri ale dosarului.
Așadar, sper că acum ești lămurit în privința categoriilor de vehicule pe care le poți conduce de la vârsta de 16 ani. Este important să ții cont de regulile și limitările impuse de legislație și să te pregătești corespunzător la o școală de șoferi acreditată.
Mult succes la examenul auto!