Acasă Auto Pedalele mașinii – ordinea, rolul lor și cum se acționează

Pedalele mașinii – ordinea, rolul lor și cum se acționează

4015
0
pedalele-masinii-ordinea-rolul-lor-si-cum-se-actioneaza

Dacă ești un începător în ale condusului sau pur și simplu vrei ca în viitorul apropiat să dai de permis și vrei să afli câte ceva despre tot ce înseamnă folosirea unei mașini, cum ar fi ordinea pedalelor sau cum se folosesc pedalele mașinii, ai ajuns unde trebuie!

În acest articol vei descoperi toate informațiile de care ai nevoie pentru a înțelege modul corect de acționare a pedalelor mașinii și rolul important pe care acestea îl au în conducere.

Ordinea pedalelor la o mașină manuală

Când conduci o mașină cu o transmisie manuală, cunoașterea și utilizarea corectă a pedalelor este esențială. Iată ordinea în care se află pedalele, cum funcționează și cum să le folosești în mod corect:

1. Pedala de Ambreiaj

 • Funcție: Pedala de ambreiaj este situată pe partea stânga și este utilizată pentru a separa motorul de transmisie. Atunci când apeși pedala de ambreiaj, plăcuțele de ambreiaj se separă, permițând schimbarea treptelor de viteză.
 • Cum folosești corect pedala de ambreiaj: Pentru a schimba treptele de viteză, apasă pedala de ambreiaj complet și menține-o apăsată în timp ce selectezi următoarea treaptă de viteză. După ce ai selectat treapta dorită, eliberează treptat pedala de ambreiaj. Este important să faci aceasta mișcare în mod gradual pentru a evita șocurile sau împingerile bruște ale mașinii.

Cum funcținează pedala de ambreiaj

Atunci când apăsăm pedala de ambreiaj, aceasta acționează asupra discului de ambreiaj situat între motor și transmisie. Apăsarea pedalei de ambreiaj duce la separarea discului de ambreiaj de volantul motorului, ceea ce înseamnă că motorul nu mai este conectat la transmisie.

Această separare permite schimbarea treptelor de viteză fără a afecta motorul. Atunci când eliberăm treptat pedala de ambreiaj, discul de ambreiaj se reapropie treptat de volantul motorului, realizând astfel o conexiune și permițând mașinii să se miște treptat înainte.

2. Pedala de Frână

 • Funcție: Pedala de frână este situată în mijloc și este utilizată pentru a opri sau reduce viteza mașinii.
 • Cum folosești corect pedala de frână: Pentru a opri sau reduce viteza, apasă ușor și progresiv pedala de frână. Evită apăsarea bruscă a acesteia pentru a menține controlul asupra mașinii și pentru a preveni blocarea roților.

Cum funcționează pedala de frână

Pedala de frână este conectată la sistemul de frânare al mașinii. Atunci când apăsăm pedala de frână, aceasta generează presiune asupra plăcuțelor de frână, care intră în contact cu discurile de frână sau tamburii.

Această fricțiune între plăcuțe și discuri/tamburi creează rezistență și încetinește roțile. Presiunea asupra pedalei este transmisă prin intermediul unui fluid de frână la etrierul de frână, care exercită presiune asupra plăcuțelor de frână, realizând astfel oprirea sau reducerea vitezei mașinii.

3. Pedala de Accelerație

 • Funcție: Pedala de accelerație este situată în partea dreaptă și este utilizată pentru a crește viteza mașinii.
 • Cum folosești corect pedala de accelerație: Pentru a crește viteza, apasă ușor și progresiv pedala de accelerație. Reglează presiunea pe pedala de accelerație în funcție de necesitățile de viteză și de traficul din jur.

Cum funcționează pedala de accelerație

Pedala de accelerație este legată de mecanismul de control al gazului în motor. Atunci când apăsăm pedala de accelerație, se deschide o clapetă de admisie în motor, permițând aerului să intre într-o cantitate mai mare.

Această creștere a cantității de aer permite o cantitate corespunzătoare de carburant să fie furnizată motorului. Ca rezultat, turațiile motorului cresc, iar mașina accelerează.

De asemenea, eliberarea pedalei de accelerator închide clapeta de admisie, reducând intrarea de aer și carburant și, implicit, scăzând turațiile motorului.

Ordinea pedalelor la o mașină automată

La o mașină cu cutie automată, este important să reții că pedala de ambreiaj, folosită pentru schimbarea treptelor de viteză în cazul mașinilor cu cutie manuală, lipsește complet.

În schimb, transmisia automată se ocupă de această sarcină, făcând experiența de conducere mai simplă. Pedala de accelerație rămâne în poziție similară cu mașinile cu cutie manuală și controlează viteza.

La mașinile cu cutie automată pedala de frână își asumă un rol suplimentar: acela de a permite pornirea de pe loc.

Pași pentru folosirea corectă a pedalei de ambreiaj

Pentru un șofer începător, folosirea pedalei de ambreiaj într-o mașină cu cutie de viteze manuală poate părea inițial complicată, dar cu practică și înțelegere, vei deveni rapid confortabil cu această operațiune esențială. Iată pașii detaliați pentru a folosi pedala de ambreiaj în mod corect:

 1. Apasă ferm pedala de ambreiaj cu piciorul stâng. Asigură-te că apăsarea este uniformă și progresivă. Evită apăsarea bruscă sau prea puternică.
 2. Apăsarea pedalei de ambreiaj separă motorul de transmisie. Acest lucru permite schimbarea treptelor de viteză.
 3. Utilizează schimbătorul de viteză pentru a alege treapta de viteză dorită (de exemplu, prima sau a doua treaptă).
 4. Cu piciorul pe ambreiaj, începe să eliberezi treptat pedala de ambreiaj. Mișcarea trebuie să fie treptată pentru a permite mașinii să pornească lin și fără șocuri.
 5. Dacă simți că mașina se chinuie să pornească de pe loc (în cazul în care faci o pornire de pe loc), concomitent cu ridicarea piciorului de pe ambreiaj poți tura puțin motorul mașinii pentru ai oferi putere.

Ce trebuie să eviți

 1. Evită să menții piciorul pe pedala de ambreiaj în timp ce nu o folosești. Acest lucru poate duce la o uzură prematură a discului de ambreiaj și poate provoca vibrații sau zgomote nedorite.
 2. Nu apăsa pedala de ambreiaj cu forță excesivă sau prea rapid. Apăsarea bruscă sau prea puternică poate duce la o uzură prematură a componentelor ambreiajului.
 3. Ambreiajul nu trebuie utilizat întotdeauna pentru a reduce viteza, ci doar pentru a schimba treptele de viteză într-i treaptă superioară sau una inferioară. Folosește întotdeauna pedala de frână sau frâna de motor pentru aceste operațiuni. Utilizarea incorectă a ambreiajului poate cauza supraîncălzirea sau defectarea sa.
 4. Evită să-ți sprijini piciorul pe pedala de ambreiaj în timp ce conduci. Acest obicei poate cauza apăsarea involuntară a pedalei, ceea ce poate duce la o conducere nesigură.
 5. Nu te baza numai pe ambreiaj la pornirea de pe loc în rampă. În loc să depinzi de ambreiaj, învață să folosești frâna de mână sau să-ți dezvolți tehnicile de pornire de pe loc fără a suprasolicita ambreiajul. Utilizarea frecventă numai a ambreiajului pentru plecarea de pe loc din rampă poate duce la uzură.

Astfel, pentru șoferii începători și pentru toți cei care doresc să își îmbunătățească cunoștințele despre funcționarea pedalelor mașinii, am explorat modul în care aceste componente esențiale contribuie la experiența de conducere.

Indiferent dacă conduci o mașină cu cutie manuală sau una cu cutie automată, înțelegerea ordinei și a funcționării pedalelor este fundamentală pentru siguranța și eficiența la volan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.