Fumatul a devenit un viciu care are implicații foarte mari asupra sănătății. Acesta este una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
Un studiu din Statele Unite a prezentat că fumatul provoacă mai multe decese în fiecare an decât consumul de droguri, consumul de alcool, accidente de mașină sau accidentele produse de arme de foc.
În urma arderii tutunului, fumul care se produce conține substanțe toxice pentru organism cu potențial cancerigen. În fumul de țigară se găsesc peste 4000 de substanțe, cum ar fi:
- Monoxid de carbon;
- Gudron;
- Acid cianhidric;
- Metale grele;
- Substanțe radioactive;
- Oxizi de azot;
- Hidrocarburi policiclice;
- Nicotină.
Dependența de tutun
Tutunul creează dependență, iar renunțarea necesită schimbări de comportament care pot fi foarte greu de implementat.
Renunțarea la fumat poate fi foarte dificilă, deoarece pe lângă dependența de tutun, există și diferite credințe eronate și mituri care mențin comportamentul adictiv și îngreunează oprirea consumului nicotinic.
Prin termenul de „dependent” majoritatea fumătorilor înțeleg senzația imperioasă de a fuma, senzație care este descrisă în multe moduri de către aceștia. Aceasta poate fi declanșată prin mecanisme psihologice sau biologice.
Nicotina , un drog care creează dependență
Dependența de nicotină apare atunci când o persoană are o nevoie necontrolabilă fizică, psihică sau socială de a consuma această substanță. Nicotina, după alcool, este unul dintre cele mai des întâlnite droguri psihoactive. Studiile au arătat că fiecare țigară fumată aduce în organism 6-8 mg de nicotină.
Frecvența și cantitatea de nicotină crește din cauza toleranței, o persoană care fumează deja un pachet de țigări pe zi va ajunge să consume două pachete de țigări. Persoanele care sunt dependente de nicotină nu reușesc să se lase de fumat din cauza sevrajului. Acesta se manifestă prin tremor la nivelul degetelor, creștere în greutate sau stare de rău. Fenomenul de sevraj poate să apară chiar și la câteva ore de la ultima țigară fumată și pot dura până la o săptămână. De aceea renunțarea la fumat a devenit o misiune aproape imposibilă pentru majoritatea fumătorilor.
Scăderea nivelului de nicotină din sânge produce senzația de a fuma. Aceasta este cunoscută că oferă senzații plăcute, deoarece activează secreția de dopamină, numită și “hormonul plăacerii”.
De aceea, persoanele care fumează continuă să fumeze, putând cu greu să se lase, chiar și atunci când este evident că tutunul le pune viața în pericol.
Dependența de nicotină se instalează în corp într-un anumit interval de timp care depinde de vârsta de debut, cantitatea de țigări fumată, de sex sau de anumiți factor genetici – unele persoane au un defect la nivelul genei ce codifică citocromul P450, o proteină care participă la degradarea nicotinei. Acest fapt ajută persoana să fumeze mai puțin si să poată renunța mai ușor.
Efectele tutunului asupra sănătății
Efectele consumului de tutun asupra sănătății sunt semnificative, acest lucru depinzând de felul în care tutunul este consumat și de cantitățile acestuia. Există numeroase boli care se pot dezvolta în urma consumului de tutun, principala fiind cancerul pulmonar și bolile cardio-vasculare.
- Cancer pulmonar – este cel mai frecvent tip de cancer în rândul fumătorilor, fiind responsabil de 1.69 milioane de decese la nivel mondial, conform unui studiu din 2015;
- Cangrenă – țesutul din corp se descompune și are ca rezultat mirosuri neplăcute. Când o extremitate devine insuficientă, duce la cangrenă.
- Impotență – fumatul, pe termen lung, îngustează vasele de sânge provocând cangrenă, dar poate întrerupe și alimentarea cu sânge a organelor genitale masculine;
- Boli cardio-vasculare – fumătorii prezintă un risc mare de a dezvolta acest tip de boli. Substanțele toxice din fumul de țigară afectează inima și vasele de sânge;
- Orbire – fumatul poate sufoca fluxul de sânge către retină, lăsând persoana fără vedere;
- Accident vascular cerebral – din cauza substanțelor care atacă vasele de sânge, acestea pot să producă cheaguri de sânge care pot fi fatale sau pot produce leziuni grave ale creierului;
- Alte tipuri de cancer – fumatul poate să provoace cancer aproape oriunde în corp: colul uterin, esofag, rinichi și uter, vezica urinară, laringe, ficat etc.
Renunțarea la fumat este una dintre cele mai importante acțiuni pe care le poate face o persoană pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Există o mulțime de moduri de a începe lupta împotriva dependenței de fumat. Sfaturile și sprijinul potrivit vor ajuta în parcurgerea mai ușoară a acestui drum.
Câteva din mijloacele terapeutice care pot lupta împotriva dependenței de nicotină sunt:
- Plasturele cu nicotină;
- Guma cu nicotină;
- Sprayuri nazale cu nicotină.
Beneficiile renunțării la fumat
După cum am spus și mai sus, renunțarea la fumat este una dintre cele mai importante acțiuni pe care le poate face un fumător. Studiile au arătat că renunțarea la fumat poate aduce numeroase beneficii sănătății, precum:
- Reducerea riscului de deces prematur;
- Îmbunătățirea stării de sănătate;
- Îmbunătățirea calității vieții;
- Beneficii sănătății femeilor însărcinate și bebelușilor acestora;
- Beneficii pentru persoanele deja diagnosticate cu BPOC;
- Reduce riscul bolillor cardio-vasculare, pulmonare sau cancerului.
Renunțarea cât mai devreme la fumat este un lucru foarte benefic pentru sănătate. Aceasta este benefică la orice vârstă, chiar și la persoanele care au fumat mulți ani și mult mai intens. Însă, renunțarea la fumat, este un proces complex în care este nevoie de conștientizare, ambiție și trebuie să ținem cont și de particularitățile personale și anturajul pe care-l frecventăm.