Acasă Lifestyle 5 idei simple prin care poți să economisești bani mulți

5 idei simple prin care poți să economisești bani mulți

540
0
idei-sa-economisesti-bani

O mulțime de oameni se chinuie să economisească o sumă de bani, din nefericire aceștia nu reușesc și se străduiesc să se descurce cu banii rămași până la următorul salariu.

Unul dintre motivele principale pentru care este bine să ai economii este că nu vei mai fi vulnerabil în față unor lucruri neprevăzute. O mulțime de lucruri se pot întâmpla pe neașteptate, cum ar fi înlocuirea unui electrocasnic, mașina de spălat sau centrală termică spre exemplu.

Având economii, vei putea da piept mai ușor cu diferitele cheltuieli care apar, nefiind nevoie să apelezi la împrumuturi, atât de la prieteni, cât și de la bănci.

Să economiseșți bani nu este ușor, dar nici imposibil. Există o mulțime de idei ușor de implementat prin care poți economisi.

1.Monitorizarea cheltuielilor

Un prim pas care te va ajută să economisești mai mulți bani este să ai o evidență a tuturor cheltuielilor. Asta înseamnă să ai în vedere fiecare factură pe care o plătești, fiecare serviciu la care ai un abonament lunar, chiar și fiecare cafea pe care o cumperi. La sfârșitul lunii organizează toate aceste cheltuieli pe categorii, cum ar fi combustibilul, utilitățile, alimentele și chiria, alături de sumele pe care le-ai cheltuit.

Pentru a organiza fiecare cheltuială ai la îndemână o mulțime de idei. O poți face foarte simplu prin:

  • Google sheets;
  • Aplicații mobile, precum Money Manager, CashControl;
  • Un pix și o foaie de hârtie.

În acest fel vei avea o viziune mai amplă asupra obiceiurilor prin care îți cheltuiești proprii bani și vei fi capabil să optimizezi acolo unde este necesar.

2. Fă-ți o listă de cumpărături

Un obicei foarte simplu pe care poți să-l implementezi în viața ta este să-ți faci o listă de cumpărături înainte de a merge la supermarket. Te va ajută să cumperi exact ceea ce ți-ai propus și să eviți cumpărăturile impulsive de care chiar nu ai nevoie.

De cele mai multe ori, când mergem la supermarket suntem tentați să cheltuim în plus din varii motive:

  • Vedem reduceri, dar care poate nu sunt reale sau nu avem neapărat nevoie de acel produs;
  • Mergem la cumpărături atunci când ne e foame și suntem tentați să punem mai mult în coșul de cumpărături.

Poți citi și articolul nostru dedicat despre economiile la cumpărături pentru a obține sfaturi și trucuri utile în reducerea cheltuielilor tale.

3. Anulează abonamentele care nu îți sunt necesare

Trăim într-o perioada în care aproape orice serviciu necesită un abonament lunar pentru a putea fi folosit. De la subscribțiile serviciilor de streaming până la abonamentele pentru capsule de cafea, multe dintre acestea scoțându-ne sume considerabile din portofel. Sunt sigur că fiecare dintre noi are cel puțin un asemenea serviciu pe care îl folosește foarte rar sau deloc.

La prima vedere poate părea că e o sumă dezirabilă pe care o poți economisi în acea lună, dar te provoc să aduni suma tuturor abonamentelor lunare pe care nu le folosești și să le înmulțeșți cu 12 luni. Ai fi surprins!

4. Amână achiziția

Multe persoane au tendința să cumpere din impuls anumite lucruri. Aproape oriunde ne-am afla suntem ținta reclamelor, fiind din ce în ce mai greu să nu intrăm în capcană consumerismului.

Amână achiziția unui obiect 24 de ore dacă acesta este mai puțin valoros sau 30 de zile dacă este vorba de o achiziție mai scumpă, precum un laptop sau un telefon nou. În acest timp îți vei da seama dacă chiar ai nevoie de acel lucru sau a fost doar o emoție de moment.

5. Gătește acasă

O cheltuială care este foarte ușor de controlat. Ieșirile la restaurant seară de seară și comandatul mâncării pot face o gaură foarte mare în bugetul și economiile multor familii.

Mâncarea la restaurant tinde să fie considerabil mai scumpă față de cea gătită acasă. Poți să reduci frecvența vizitelor la restaurant și să gătești mai mult acasă.

Aplicațiile pentru comandarea mâncării puse la dispoziție de restaurantele și serviciile de catering contribuie și ele la diminuarea progresivă a economiilor multor persoane. Serviciile de comenzi online de mâncare s-au răspindit din ce în ce în mai multe orașe din România. Acestea tind să fie ușoare și accesibile pentru majoritatea persoanelor.

Acestea au fost doar câteva idei simple pentru a economisi bani. Ca și un bonus de sfârșit, venim în ajutorul tău cu un alt subiect interesant care te poate ajuta să economisești bani – cum economisești energie electrică.

Setează-ți obiective clare pentru care vrei să economiseșți, cum ar fi vacanță la care visezi de ceva timp sau o mașina nouă. Astfel, nu o să regreți micile sacrificii pe care le-ai făcut pentru a economisi acei bani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.