Acasă Lifestyle Cum poți economisi energie electrică?

Cum poți economisi energie electrică?

871
0
cum-poti-economisi-energie-electrica

Cel mai probabil și tu te confrunți în această perioadă cu facturi uriașe la energia electrică, drept pentru care, am decis să te ajutăm cu câteva sfaturi prin care poți economisi energie electrică.

În ultima perioadă, energia electrică a devenit din ce în ce mai scumpă, motiv pentru care mulți oameni sunt interesați să economisească bani.

Cu toate acestea, nu numai costurile ridicate sunt singurul factor în decizia economisii de energie electrică. Impactul pe care îl are producerea și consumul de energie electrică asupra mediului este din ce în ce mai mare. Acesta este motivul pentru care mulți oameni sunt interesați de energia verde și de modalitățile de a o utiliza în viața de zi cu zi.

Astfel, folosirea unor surse alternative de energie electrică, precum energia eoliană sau energia solară au devenit din ce în ce mai populare chiar și pentru clienții casnici, deoarece prin aceste metode aceștia pot reduce impactul asupra mediului și pot economisi bani.

Sfaturi prin care poți economisi energie electrică

1.     Nu risipi energia electrică

Probabil unul dintre cele mai simple și eficiente metode prin care poți economisi energia electrică, este să nu o risipești. Evită să lași luminile aprinse într-o cameră neutilizată sau să lași aparatele electronice în modul stand-by, deoarece și acestea consumă energie electrică.

De asemenea, dacă nu folosești anumite dispozitive electronice, deconectează-le de la priză, deoarece acestea pot consuma o mică cantitate de energie chiar și când sunt doar în priză.

2.     Folosește becurile LED

Înlocuiește becurile clasicele cu becuri LED, deoarece acestea consumă de obicei mai puțină energie și au o durată de viață mult mai lungă decât becurile clasice, ceea ce te va ajuta să economisești bani pe termen lung.

Consumul de energie electrică pentru un bec clasic față de unul led poate varia în funcție de putere și de frecvența de utilizare, însă un bec clasic de 60 W, utilizat timp de 4 ore pe zi, va consuma aproximativ 87 kwH pe an, iar un bec LED al cărui echivalent este de 8 W, utilizat în aceleași condiții ca și un bec clasic va consuma aproximativ 11 kwH pe an.

3.     Alege dispozitivele electronice care au o eficiență energetică ridicată

Atunci când cumperi electronice noi, asigură-te că alegi modelele care au cea mai bună eficiență energetică. Acestea trebuie să aibă o clasă de eficiență energetică ridicată, ceea ce înseamnă că consumă mai puțină energie electrică în timpul utilizării. De asemenea, poți lua în calcul înlocuirea electronicelor vechi și neeficiente energetic cu unele noi.

4.     Folosește într-un mod eficient dispozitivele electronice

Folosește eficient și inteligent aparatele de uz casnic, deoarece poți economisi o cantitate considerabilă de energie electrică. Spre exemplu, frigiderul trebuie menținut la o temperatură între 2-5 grade Celsius pentru a funcționa într-un mod eficient. Mașina de spălat haine sau cea de spălat vase trebuie utilizate doar atunci când sunt complet încărcate și trebuie să fie setate în modul de economisire a energiei. Astfel, vei economisi pe termen lung destul de mulți bani.

5.     Mărește eficiența energetică a locuinței tale

Să crești eficiența energetică a locuinței tale poate fi o modalitate excelentă de a economisi energie electrică pe termen lung și de a reduce impactul negativ asupra mediului.

O modalitate foartă bună de a mări eficiența energetică casei tale este de a asigura o bună izolație termică. Pentru a menține casa răcoroasă vara, asigură o bună izolație a tavanului, ferestrelor și pereților pentru a reduce pătrunderea căldurii exterioare. De asemenea, poate fi foarte benefic să instalezi jaluzele sau perdele pentru a bloca razele directe ale soarelui.

Pe de altă parte, pe timpul iernii, asigurarea unei izolații termice este esențială pentru a menține casa calduroasă. Trebuie să te asiguri că ferestrele și ușile sunt etanșe și că ai pereții și acoperișul foarte bine izolați. Mai mult decât atât, poate fi utilă o centrală termică cu termostat programabil sau un sistem de încălzire prin pardoseală.

6.     Schimbă furnizorul de energie electrică

În cazul în care ești nemulțumit de costurile ridicate ale curentului electric, poți să iei în considerare și acest sfat. Caută și schimbă furnizorul de energie electrică cu unul care oferă prețuri mai bune sau care utilizează surse de energie verde și regenerabilă, cum ar fi energia eoliană, energia solară, hidroenergia sau geotermia, care sunt mult mai prietenoase cu mediul și pot contribui la reducerea amprentei de carbon.

7.     Utilizează panouri solare

O soluție excelentă de a economisi bani cu energia electrică este să-ți instalezi panouri solare. Acestea pot fi instalate pe acoperișul casei și pot fi conectate la rețeaua electrică pentru a furniza energie electrică la nevoie.

Prin instalarea acestor tipuri de panouri vei fi independent de furnizorul de energie electrică, putând produce propria energie chiar la tine acasă, economisind foarte mulți bani pe termen lung. De asemenea, acestea contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Așadar, economisirea energiei electrice a devenit o preocupare foarte importantă pentru orice persoană, mai ales în vremurile de astăzi. Deși poate părea dificil să economisești energie electrică într-o lume care depinde din ce în ce mai mult de tehnologie și electronice, iată că totul este posibil cu aceste 7 sfaturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.