Bolile cronice au devenit o problemă semnificativă de sănătate în întreaga lume.Acestea afectează în fiecare zi milioane de oameni și au un impact major asupra calității vieții. Bolile cronice sunt acele boli care durează mai mult de 3 luni, iar vindecarea acestora nu poate fi completă.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 71% din decesele la nivel global sunt cauzate de către bolile cronice. Printre cele mai frecvente boli cronice se numără bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul și bolile respiratorii.
Descoperă în acest articol modurile prin care aceste boli cronice pot fi prevenite, astfel încât să ai în continuare o viață sănătoasă și fără griji.
Cele mai frecvente boli cronice și cum le poți preveni
1. Astmul
Este o afecțiune respiratorie cronică care poate fi declanșată de mai mulți factori, precum alergenii, fumatul sau poluarea aerului. Astmul provoacă inflamație și îngustarea căilor respiratorii superioare, ducând astfel la dificultăți de respirație.
Simptomele astmului includ:
- Tuse, în special dimineața devreme sau noaptea;
- Durere în piept;
- Respirație șuierătoare;
- Oboseală;
- Lipsă de energie;
- Panică în timpul unei crize de astm;
- Senzație de sufocare.
Cum previi astmul?
Pentru a preveni astmul este important să eviți expunerea la factorii de risc amintiți mai sus și să menții un stil de viață sănătos. Poți lua măsuri precum reducerea expunerii la poluarea aerului, evitarea alergenilor cunoscuți, renunțarea la fumat și menținerea unei vieți active.
De asemenea, este important să urmezi tratamentul prescris de medic și să te adresezi imediat acestuia în caz că simptomele astmului se agravează.
2. Cancer pulmonar
Cancerul pulmonar apare atunci când celulele din plămâni încep să se înmulțească necontrolat, formând tumori. Acest tip de cancer este una dintre cele mai răspândite tipuri de cancer la nivel mondial.
Fumatul este principala cauză care favorizează apariția și dezvoltarea cancerului pulmonar, iar expunerea la substanțe chimice toxice, precum radonul sau asbestul pot crește riscul de a dezvolta această boală.
Simptomele cancerului pulmonar includ:
- Durere toracică;
- Dificultăți de respirație;
- Oboseală și slăbiciune excesivă;
- Apetit scăzut;
- Tuse cronică.
Cum previi cancerul pulmonar?
Pentru a preveni cancerul pulmonar este esențial să te lași de fumat și să reduci expunerea la substanțele chimice toxice din mediul înconjurător sau din mediul de lucru. Chiar și programarea regulată a unui examen medical poate ajuta la depistarea și tratarea ulterioară a acestei boli, crescând șansele de supraviețuire și de succes în tratament.
3. Diabet
Diabetul este o boală cronică care apare atunci când organismul nu poate produce suficientă insulină sau nu poate folosi eficient insulina produsă. Pancreasul este responsabil pentru producerea hormonului de insulină, care ajută la absorția glucozei din alimente în celulele corpului, care mai apoi este folosită ca și sursă de energie.
Simptomele diabetului includ:
- Urinare frecventă;
- Sete excesivă;
- Răni care se vindecă greu;
- Oboseală și somnolență;
- Vedere tulbure;
- Amorțeală sau furnicături în mâini și picioare.
Cum previi diabetul?
Pentru prevenirea acestei boli cronice, este importantă menținerea unui stil de viață sănătos cu o alimentație echilibrată, un control al greutății corporale și activitate fizică regulată. De asemenea, renunțarea la alcool, tutun și limitarea consumului de alimente bogate în grăsimi și zahăr poate ajuta la prevenirea diabetului.
4. Boli cardiovasculare
Aceste tipuri de boli cronice includ afecțiuni ale inimii și ale vaselor de sânge, cum ar fi hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral și boala coronariană.
Simptomele bolilor cardiovasculare includ:
- Palpitații;
- Oboseală;
- Amețeli;
- Durere toracică;
- Dificultăți de respirație.
Cum previi bolile cardiovasculare?
Menținerea unui stil de viață sănătos și activ cu o alimentație echilibrată va ajuta în cele mai multe cazuri la prevenirea bolilor cardiovasculare. Renunță sau cel puțin limitează pe cât de mult posibil alimentele bogate în grăsimi saturate și colesterol pentru a ajuta organismul să rămână sănătos.
De asemenea, un control anual al nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale și efectuarea unor examene medicale pot ajuta la depistarea precoce și la tratarea bolilor cardiovasculare, prevenind astfel complicațiile acestor boli.
5. Cancer de colon (colorectal)
Cancerul colorectal este o afecțiune care se dezvoltă la nivelul colonului sau rectului și poate fi prevenit prin identificarea și îndepărtarea polipilor precancerșii prin colonoscopie.
Simptomele pot include:
- Dureri abdominale;
- Pierdere inexplicabilă în greutate;
- Oboseală sau slăbiciune;
- Senzația de balonare;
- Sângerare rectală sau în fecale.
Cum previi cancerul colorectal?
O alimentație sănătoasă, bogată în fibre și legume, reducerea consumului de carne roșie și grăsimi saturate și trans, precum și menținerea unui stil de viață activ poate ajuta la prevenirea cancerului de colon. De asemenea, efectuarea unor analize medicale poate ajuta la depistarea acestui tip de cancer, urmând după aceea tratamentul specific, crescând astfel șansele de recuperare și supraviețuire.
6. Boli degenerative ale creierului
Bolile degenerative ale creierului, precum boala Alzheimer, Parkinson sau demența pot fi prevenite în mare măsură printr-o alimentație variată și echilibrată, cu un aport bogat în vitamine și antioxidanți. De asemenea, o viață activă care include atât exerciții cardio cât și exerciții cognitive, poate întârzia apariția sau dezvoltarea acestor afecțiuni.
Evitarea fumatului și consumului excesiv de alcool, de asemenea, pot fi importante în prevenirea bolilor degenerative ale creierului. Din păcate nu există un remediu pentru aceste tipuri de boli, însă, îngrijirea medicală și un suport psihologic pot ajuta la menținerea calității vieții pacienților. Așadar, chiar poți face ceva pentru a preveni toate aceste boli cronice, depinde de tine. În general, adoptarea unui stil de viață sănătos și activ cu o alimentație echilibrată și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool sunt factorii cheie care te pot ajuta să eviți aceste boli cronice. De asemenea, efectuarea regulată a analizelor medicale te pot ajuta să descoperi din timp aceste boli, iar mai apoi să le tratezi în stadii incipiente.