Acasă Financiar Ce alegi? SRL sau SRL-D în 2023?

Ce alegi? SRL sau SRL-D în 2023?

526
0
ce-alegi-srl-sau-srl-d

Multe persoane nu cunosc diferențele dintre SRL (Societate cu Răspundere Limitată) și SRL-D (Societate cu Răspundere Limitată – Debutant). Aceste forme juridice de afaceri oferă opțiuni distincte pentru persoanele care doresc să-și deschidă o afacere.

Este important, mai ales la început de drum să știi care formă de SRL este mai avantajoasă pentru tine. De aceea, în acest articol vom descoperi dacă mai merită un SRL-D în 2023.

Majoritatea știu deja ce este un SRL și cum funcționează acesta. În cazul în care vrei să afli mai multe informații detaliate despre Societatea cu Răspundere Limitată (SRL), avem un articol dedicat exclusiv acestui subiect.

În prezentul articol, ne vom concentra în special pe Societatea cu Răspundere Limitată cu Capital de Deblocare (SRL-D) și pe caracteristicile sale distinctive.

Ce este SRL-D și care sunt caracteristicile acestuia în 2023?

Societatea cu Răspundere Limitată – Debutant este o formă specială de înființare a unei societăți comerciale și a fost creată în anul 2011 pentru a sprijini și stimula tinerii antreprenori. De-a lungul timpului beneficiile inițiale asociate SRL-D s-au diminuat sau au fost eliminate complet.

La apariția acestei formei juridice, tinerii cu vârste până în 35 de ani care își înființau un SRL-D aveau mai multe beneficii, precum:

  • Se scuteau taxele de înmatriculare la Registrul Comerțului;
  • Suport și consultanță specializată: antreprenorii la început de drum beneficiau de consiliere, instruire și sprijin din partea A.I.P.P.I.M.M, oferindu-le asistență în etapa inițială a afacerii lor.
  • Oportunitatea de finanțare nerambursabilă: SRL-D oferea posibilitatea de obținere a unei Alocații Financiare Nerambursabile de până la 10.000 Euro, susținând astfel nevoile financiare ale afacerii în faza inițială;
  • Sarcini financiare reduse, cum ar fi scutirea plății contribuțiilor de asigurări sociale pentru cel mult 4 salariați angajați pe perioadă nedeterminată, contribuind la diminuarea cheltuielilor cu forța de muncă.

Aceste avantaje erau foarte atrăgătoare pentru afacerile mici și antreprenorii debutanți, oferindu-le posibilitatea de a beneficia de scutiri fiscale, suport specializat și oportunități de finanțare nerambursabilă.

Cu toate acestea, un SRL-D venea și cu anumite limitări, cum ar fi restricții privind numărul de asociați (maximum 5, care să nu fi avut niciodată calitatea de asociat) și de coduri CAEN (maximum 5 grupe de activități CAEN). Mai mult decât atât, anumite domenii de activitate erau interzise sub formă de SRL-D, cum ar fi tranzacții imobiliare, activități de pariuri sau jocuri de noroc, intermedieri financiare și asigurări, tutun, alcool, explozibili, muniții, etc.

De asemenea, un SRL-D impunea și anumite obligații către antreprenori. Unul dintre acestea fiind ca societatea să reinvestească anual cel puțin 50% din profit în dezvoltare și extindere. Totodată, era necesar ca firma să angajeze și să mențină în activitate cel puțin doi salariați pe o perioadă de trei ani, pentru a beneficia de scutirea de la plata contribuțiilor de asigurări sociale (CAS).

Mai merită un SRL-D în 2023?

Astăzi, în 2023, majoritatea avantajelor de mai sus au fost eliminate, iar înființarea unui SRL-D nu mai este chiar atât de relevantă.

Cu modificările legislative și reducerea beneficiilor asociate, se pune întrebarea dacă înființarea unui SRL-D mai merită efortul în prezent.

Scutirea taxelor de înmatriculare la Registrul Comerțului a fost eliminată în mare măsură, iar scutirea de la plata contribuțiilor sociale nu mai este acordată. Mai mult decât atât, programul Start Up Nation a înlocuit cu totul alocația financiară nerambursabilă de 10.000 de euro.

Astfel, deși încă se mai poate înființa un SRL-D, acesta nu mai oferă beneficii majore în detrimentul unui SRL simplu. Este important de reținut că restricțiile legate de numărul de asociați și codurile CAEN, precum și obligația de a transforma forma juridică în SRL după trei ani, rămân în vigoare.

Așadar, în momentul în care iei în considerare înființarea unei firme în 2023, trebuie să acorzi atenție și să evaluezi opțiunile disponibile. După cum ai putut vedea, un SRL-D nu prea mai oferă niciun avantaj față de un SRL, drept pentru care majoritatea specialiștilor în deschiderea și administrarea unei afaceri recomandă evitarea acestei forme juridice.

Articolul precedentMartori de Bord BMW: Ce Semnifică Fiecare Martor?
Articolul următorAjută exercițiile cardio să slăbești?
Eu sunt Silviu și mă interesează tot ce ține de bani. Strategii de economisit, afaceri, domeniul vast al finațelor și investiții. În articolele mele, vei găsi sfaturi practice și ușor de aplicat despre cum să îți faci un buget, cum să îți alegi o afacere profitabilă, cum să investești în diferite domenii și cum să îți protejezi banii de inflație și impozite. Pe lângă domeniul financiar, sunt și un pasionat de dezvoltare personală. Descoperă articolele mele și aștept comentariile tale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.