Cu toții ne dorim ca la locul de muncă să primim creșteri salariale sau alte bonusuri bănești, dar oare merităm în totalitate? Sau știm cum să abordăm superiorii pentru a primi o cerere salarială? Este o întrebare pe care mulți dintre noi o punem în timpul carierei noastre și poate fi un subiect foarte intimidant și destul de sensibil.
Cu toate acestea este important să nu-ți subestimezi valoarea și să obți ceea ce meriți cu adevărat. Astfel, în acest articol vom explora cum poți avea succes atunci când ceri o mărire de salariu.
De ce vrei o mărire de salariu?
Este o întrebare foarte importantă pe care trebuie să ți-o pui înainte de a cerere o mărire de salariu. Reflectează asupra motivului pentru care vrei să ceri o mărire de salariu. Este vorba doar despre bani sau sunt și alte motive care te motivează să ceri o mărire de salariu? Poate dorești să te simți mai apreciat pentru munca și contribuția pe care o depui în bunul mers al companiei sau poate dorești să te simți mai motivat în munca pe care o prestezi.
Oricare ar fi motivul, este important să fii sincer cu tine însuți și să-ți stabilești niște obiective clare și realiste înainte de a avea discuția cu șeful tău despre o mărire salarială. În acest fel îți vei putea pregăti argumentele și să le prezinți cu încredere în timpul discuției.
Meriți o mărire salarială?
Evaluează-ți performanțele și reflectează asupra contribuției tale în companie. Ia în considerare toate realizările tale, proiectele de succes la care ai lucrat sau orice altă contribuție care a adus un plus companiei. Este posibil să fii subcompensat pentru munca pe care o faci în cadrul companiei, astfel vei avea nevoie de o mărire de salariu pentru a reflecta valoarea ta reală.
Dacă simți că meriți o mărire de salariu, asigură-te că ai argumente puternice și cifre care să susțină cererea. Acest lucru te va ajuta să fii mult mai convingător în fața șefului tău.
În cazul în care crezi că nu ai fost eficient la locul de muncă și nu meriți o mărire salarială, probabil că ai probleme cu productivitatea. Ei bine, în acest sens ți-am pregătit un articol care te poate ajuta să-ți crești productivitatea la birou.
Cât să ceri?
Atunci când vine vorba despre o mărire de salariu, majoritatea oamenilor își pun întrebarea – cât să cer? Este important să știi cât valorează munca ta în piață. Suma pe care o ceri trebuie să fie justificată și realistă, dar nu trebuie să subestimezi propria valoarea. O sumă prea mare ar putea să se întoarcă împotriva ta și să sugereze că nu ești realist și nu cunoști piața muncii, în timp ce o sumă prea mică ar putea să submineze încrederea pe care o ai în propriile abilități.
De regulă, este recomandat să se ceară o mărire salarială între 10% și 20% din salariul tău actual. Cu toate acestea, aceste procente pot varia în funcție de experiența și nivelul tău de performanță, precum și de industria în care activezi sau nivelul de trai din zona în care lucrezi.
De asemenea, poți face cercetări și să afli salariile medii pentru poziția ta în regiunea în care lucrezi și să analizezi dacă performanțele tale justifică o mărire de salariu.
Când este momentul potrivit?
Este important să alegi momentul potrivit atunci când ceri o mărire de salariu. Cel mai bun moment să ceri o mărire de salariu este atunci când ai reușit să atingi anumite obiective și ai demonstrat deja performanță la locul de muncă. De asemenea, este important să alegi un moment oportun din punct de vedere al relațiilor cu superiorii și să nu deschizi discuții despre salariu atunci când există momente stresante și tensionate, cum ar fi perioadele cu un nivel mare de muncă.
De asemenea, analizează starea financiară a companiei și asigură-te că cererea ta nu vine într-un moment inoportun, cum ar fi problemele financiare pe care le poate avea compania în anumite perioade.
Cum să abordezi o mărire de salariu?
Abordarea unei asemenea discuții despre o mărire de salariu este un proces important și delicat pentru cariera ta. Vei avea șanse mai mari de reușită dacă abordezi cererea cu tact și vei fi pregătit pentru discuția cu șeful tău.
Asigură-te că ai o înțelegere clară a așteptărilor tale și a obiectivelor financiare. În timpul discuției, încearcă să fii onest și destul de deschis cu superiorul tău și explică-i clar motivele pentru care dorești acea mărire de salariu. De asemenea, pe lângă argumentele specifice și solide pentru a justifica cererea, fii pregătit să aduci în discuție și alte beneficii sau posibilități de creștere a carierei, dacă o creștere salarială nu este posibilă în acest moment.
Ce să faci dacă te lovești de un refuz?
Dacă cererea ta de mărire salarială a fost refuzată, nu trebuie să te descurajezi și să te demoralizezi. În primul rând, este foarte important să ceri un răspuns specific și detaliat cu privire la refuz. În acest fel vei înțelege așteptările superiorului tău și vei putea lucra la îmbunătățirea performanțelor și poți lucra asupra altor aspecte care trebuie îmbunătățite.
De asemenea, poți discuta cu șeful tău despre alte beneficii suplimentare, cum ar fi orele flexibile, formarea suplimentară în carieră sau concediile plătite. În cele din urmă, trebuie să analizezi situația actuală și să decizi dacă dorești să continui să lucrezi în aceeași companie sau vrei să cauți alte oportunități. Este important să nu iei decizii pripite, ci să evaluezi toate opțiunile, acționând într-un mod rațional și strategic.
Concluzie
Așadar, cererea unei măriri salariale este un moment tensionant și intimidant pentru mulți angajați, dar există modalități prin care poți face din această cerere o reușită.
Este important să fii deschis în dialog și să arăți angajatorului că ești dispus să negociezi și să găsiți împreună o soluție benefică pentru amândoi. De asemenea, fii pregătit cu cercetări și argumente bine structurate pentru a evidenția performanțele tale în acea companie și să justifice cererea de creștere salarială.
Mult succes!