Cea mai simplă soluție de a mai economisi niște bani este de a face cumpărături inteligente și eficiente. Indiferent dacă ai un buget mic sau vrei să economisești mai mulți bani pentru diferite obiective financiare, există întotdeauna metode de a face acest lucru. Astăzi vom vorbi despre cea mai simplă metodă, economiile la cumpărături.
Există multe idei să economisești bani, 5 dintre acestea le-am enumerat în articolul din link, dar în acest articol vom descoperi împreună cele mai eficiente strategii pentru a economisi bani atunci când faci cumpărături.
1. Planifică cumpărăturile în avans
Planificarea cumpărăturilor în avans este foarte importantă nu numai pentru a economisi bani, ci și pentru a te asigură că cumperi doar ceea ce ai nevoie și că nu irosești alimente sau alte produse. Poți planifica cumpărăturile cu o săptămână înainte făcând o listă și să faci cumpărături doar pentru produsele și alimentele necesare.
Planificarea cumpărăturilor în avans te va ajuta să fii mult mai organizat și să economisești timp și bani, evitând consumul inutil și risipa. Un alt pont în acest sens ar fi să-ți faci un buget pentru cumpărături și să te asiguri că te încadrezi în limita setată de tine.
2. Verifică prețuri și oferte în mai multe magazine, inclusiv online
Un alt sfat foarte simplu de aplicat este să verifici prețurile și ofertele disponibile și în alte magazine. Acest lucru poate fi o modalitate eficientă de a mai economisi niște bani. În cazul în care vrei să cumperi un anumit produs, nu te grăbi să-l cumperi de la primul magazin care îți iese în cale sau de pe primul site căutat.
Compară prețurile la mai multe magazine și site-uri și alege opțiunea cea mai convenabilă pentru tine. De asemenea, este important să verifici și ofertele și promoțiile disponibile la diferite magazine sau site-uri, deoarece acestea te pot ajuta să economisești mai mulți bani. Cu ajutorul comparatoarelor online, poți vizualiza rapid prețurile produselor în mai multe magazine și site-uri și să alegi astfel varianta cea mai convenabilă pentru tine, economisind timp și bani.
3. Cumpără produse vrac
Ia în calcul să cumperi produse vrac, deoarece prin acest mod poți economisi destul de mulți bani la cumpărături. Spre exemplu, poți cumpăra orez, paste, cereale sau alte produse uscate în cantități mai mari și să le depozitezi în beci, debara sau alte locuri răcoroase. Astfel, poți economisi bani, deoarece, de cele mai multe ori, vei reuși să cumperi acele produse la un preț mai mic per bucată.
Trebuie menționat că este foarte important să ai grijă ce produse vrac cumperi, deoarece unele produse perisabile, cum ar fi legumele sau fructele, se pot strica înainte de a fi consumate.
4. Cumpără produse la promoție
O altă strategie care te poate ajuta să economisești bani este să cumperi produse care sunt la promoție. Acest lucru poate fi tentant, deoarece există șansa să cumperi și produse de care nu ai nevoie și care sunt de proastă calitate. Este foarte important să faci alegeri inteligente.
Un mic exemplu ar fi că poți cumpăra la promoție acele produse pe care le consumi regulat sau care au o durată lungă de valabilitate. De asemenea, poți verifica dacă aceste produse sunt la promoție pentru că urmează să expire sau datorită unor campanii de lansare pe piață.
Așadar, dacă ești atent la aceste detalii poți economisi bani și să faci cumpărături inteligente, fără a fi păcălit de oferte prea bune pentru a fi adevărate.
Un alt pont ar fi să te abonezi la newsletter-ul magazinelor sau să urmărești paginile acestora de social media pentru a fi la curent cu toate ofertele și promoțiile și pentru a putea să profiți de ele în timp util.
5. Așteaptă reduceri sau oferte speciale
Dacă nu ai nevoie imediată de anumite produse pe care le dorești, poți aștepta perioadele reducerilor din extra-sezon sau săptămâna reducerilor Black Friday. De asemenea, multe magazine sau site-uri oferă reduceri speciale în perioada sărbătorilor, cum ar fi Crăciunul sau Paștele.
Așadar, este important să urmărești activitatea magazinelor, mai ales în aceste perioade ale anului pentru a fi la curent și pregătit de cumpărături.
6. Alege produse generice
Produsele generice nu sunt mereu cunoscute ca și cele de marcă, însă acestea pot avea aceleași beneficii la un preț mai mic. Spre exemplu, produsele alimentare generice pot fi la fel de calitative ca și cele de marcă sau produsele cosmetice pot avea aceleași ingrediente ca și cele de marcă, dar la un preț mai redus.
Pentru a afla cât de calitativ este un produs generic, te poți uita atent la eticheta acestuia pentru a te asigura că îndeplinește aceleași standarde de calitate ca și produsele de marcă.
7. Folosește cupoane de reducere
Cupoanele sunt disponibile într-o varietate de feluri, cum ar fi cupoanele pe hârtie pe care le poți găsi în revistele oferite de magazine, codurile de reducere online sau cardurile de loialitate ale magazinelor. Poți găsi cupoane de reducere pe diferite site-uri specializate, din revistele de cupoane sau broșuri promoționale.
În plus, unele magazine oferă cupoane de reducere pentru clienții fideli sau pentru prima lor achiziție în magazinul respectiv. Reține că trebuie să verifici înainte dacă îndeplinești criteriile cuponului de reducere pentru a putea beneficia de un cost mai redus al produselor.
8. Fii atent la prețurile afișate la raft
Uneori prețul de la raft nu corespunde cu prețul pe care îl plătești la casa de marcat. Pentru a evita situațiile neplăcute de a plăti mai mult pentru anumite produse decât ai fi crezut, verifică ce preț este afișat la raft și compară-l cu cel de la casa de marcat. În plus, unele magazine pot afișa prețurile pentru o anumită cantitate de produs, care poate fi diferită de cea pe care o cumperi tu. De aceea, este important să verifici prețurile de la raft și să citești etichetele produselor pentru a te asigura că plătești prețul corect.
9. Evită cumpărăturile din impuls
De multe ori, atunci când mergi la cumpărături, ești tentat să pui în coș produse de care nu ai nevoie, dar care îți plac și îți par interesante. Aceste cumpărături impulsive sunt cele mai costisitoare și mai ales pe termen lung pot afecta bugetul familiei. Pentru evitarea cumpărăturilor din impuls, îți poți face lista de cumpărături despre care am mai vorbit și mai sus, dar mai poți folosi încă un truc.
Acesta se potrivește mai bine cu acele cumpărături mai costisitoare, cum ar fi produse electronice, gadgeturi, etc. Atunci când îți dorești foarte mult să achiziționezi un asemenea produs, nu-l cumpăra în acel moment, ci așteaptă o săptămână. Dacă după acea săptămână ai uitat de acel produs sau nu mai simți nici o emoție, înseamnă că nu aveai nevoie cu adevărat de acel produs.
10. Alege produse locale și de sezon
Întotdeauna alegerea produselor locale și de sezon va fi mai ieftină. Reține că un produs din altă țară nu este neapărat mai calitativ. De cele mai multe ori calitatea acestuia este asemănătoare sau chiar mai slabă decât cele locale.
Produsele care sunt transportate distanțe mari au incluse și taxele de transport și cele vamale, drept pentru care este posibil ca acestea să fie mai scumpe decât produsele locale. De asemenea, produsele de sezon sunt disponibile în cantitați mai mari și mai ieftine decât cele care nu sunt în vârf de sezon.
Acestea au fost strategiile noastre pe care le poți aplica pentru a economisi bani la cumpărături, atât în supermarket, cât și în magazinele online. Aceste strategii nu te vor îmbogăți, dar îți vor permite să economisești câțiva bani pe lună, care într-un an pot însemna sume importante.
Indiferent dacă îți dorești să economisești bani pentru o vacanță, să-ți plătești datoriile sau să-ți crești pur și simplu economiile, aplicarea acestor strategii te poate ajuta să-ți atingi obiectivele financiare.
Începe chiar acum să aplici aceste strategii și vei observa cum economisirea de bani poate fi mai ușoară decât ai fi crezut!