Acasă Auto Martori de Bord Ford – probleme comune și rezolvări

Martori de Bord Ford – probleme comune și rezolvări

1354
2
martori-bord-ford

Ford, o marcă auto cunoscută pentru inovație și performanță, pune la dispoziție șoferilor săi o varietate de martori de bord pentru a monitoriza starea mașinii. În acest articol, vom explora cei mai importanți martori de bord Ford, semnificația lor, problemele comune care pot apărea și cum să le rezolvi.

Compatibilitate cu toate modelele Ford

Martorii despre care vom discuta mai jos sunt valabili pe toate modelele Ford, inclusiv:

 • Ford Focus;
 • Ford Fiesta;
 • Ford Mustang;
 • Ford Escape;
 • Ford Explorer.

Anii de fabricație variază în funcție de model și versiune, dar în general, acești martori sunt prezentați pe toate mașinile Ford fabricate după anii 2000.

Culorile martorilor de Bord Ford și semnificația lor

 • Roșu: Avertizare de urgență, necesită acțiune imediată. Când vezi un martor roșu, înseamnă că vehiculul tău are o problemă serioasă și este important să oprești mașina într-un loc sigur și să consulți imediat un mecanic calificat.
 • Galben/Portocaliu: Avertizare pentru probleme care necesită atenție, dar nu imediată. Acești martori cu iluminare galbenă sau portocalie indică probleme care necesită verificare și remediere, dar nu sunt o amenințare imediată pentru siguranța ta. Consultă un mecanic cât mai curând posibil pentru a identifica și rezolva problema.
 • Verde sau albastru: Indică funcționarea normală a sistemelor. Când vezi martori cu iluminare verde sau albastră, înseamnă că toate sistemele esențiale ale mașinii tale funcționează așa cum trebuie. Nu este necesară nicio acțiune imediată din partea ta atunci când acești martori sunt activi. Asigură-te că îi urmărești pentru a te asigura că mașina ta funcționează în siguranță și eficient.
ford-martori-bord

Martori de bord care se pot aprinde pe modelele Ford

1.     Martor Check-Engine

check-engine-ford

Apariția martorului „Check-Engine” pe tabloul de bord al mașinii tale indică o problemă în sistemul de gestionare a motorului sau a emisiilor. Această lumină este adesea însoțită de o varietate de coduri de eroare specifice, care pot ajuta la identificarea cauzei exacte a problemei.

Aceste probleme pot varia de la defecțiuni ale senzorilor la probleme legate de bujii sau cablurile de aprindere. Ignorarea acestui martor poate duce la o eficiență redusă a motorului și la creșterea emisiilor poluante. Este esențial să consulți un mecanic calificat pentru diagnosticare și reparații.

2.     Martor Probleme Frâne

martor-sistem-de-franare-ford

Martorul „Probleme Frâne” semnalează probleme în sistemul de frânare al mașinii tale. Aceste probleme pot include niveluri scăzute ale lichidului de frână, uzură excesivă a plăcuțelor sau a discurilor de frână, sau chiar defecțiuni ale senzorilor ABS.

Ignorarea acestui martor poate pune în pericol siguranța ta și a celor din jur. Verificarea și repararea sistemului de frânare sunt esențiale pentru a menține performanța optimă a frânelor și a asigura o oprire sigură.

3.     Martor Baterie

martor-baterie-ford

Apariția martorului „Baterie” indică o problemă în sistemul de încărcare a bateriei. Această problemă poate fi cauzată de un alternator defect, curele de transmisie slăbite sau rupte sau chiar de o baterie uzată.

Ignorarea acestui martor poate duce la descărcarea bateriei și la incapacitatea de a porni mașina. Este important să consulți un mecanic pentru a verifica alternatorul, curelele și starea bateriei și pentru a efectua orice reparații necesare.

4.     Martor DPF (Filtru de Particule)

martor-dpf-ford

Martorul „DPF” apare în mașinile echipate cu un filtru de particule. Acest martor indică că filtrul de particule are nevoie de curățare sau regenerare.

Ignorarea acestui martor poate duce la obstrucționarea filtrului și la o eficiență redusă a motorului. Este important să urmezi procedurile recomandate de regenerare a filtrului sau să consulți un mecanic pentru a remedia problema.

5.     Martor ESP (Program Electronic de Stabilitate)

martor-esp-ford

Martorul „ESP” indică probleme cu sistemul de control al stabilității mașinii. Acest sistem ajută la menținerea controlului în condiții de alunecare sau derapare. Problemele comune includ defecțiuni ale senzorilor sau ale unității de control ESP.

Ignorarea acestui martor poate afecta siguranța la condus în condiții dificile. Consultați un mecanic pentru diagnosticare și reparații.

6.     Martor ABS (Sistem Antiblocare a Frânelor)

martor-abs-ford

Apariția martorului „ABS” indică probleme în sistemul ABS, care ajută la menținerea controlului asupra mașinii în timpul frânării. Defecțiunile comune includ senzori de roți murdari sau defecți sau probleme cu unitatea de control ABS.

Ignorarea acestui martor poate afecta capacitatea de oprire în condiții de siguranță. Curățarea senzorilor de roți sau consultarea un mecanic pentru diagnostic și reparații.

7.     Martor Temperatură Motor

martor-temperatura-motor-ford

Apariția martorului „Temperatură Motor” semnalează probleme legate de temperatura motorului. Acesta poate indica supraîncălzirea motorului, scăderea nivelului de lichid de răcire sau probleme cu termostatul.

Ignorarea acestui martor poate duce la daune grave ale motorului. În cazul în care acest martor se aprinde, oprește imediat mașina într-un loc sigur și consultă un mecanic pentru a identifica și remedia problema.

Alți martori de bord comuni pe modelele Ford

În imaginea următoare, poți explora nu mai puțin de 72 martori de bord care se regăsesc în vehiculele Ford. Pentru a dezvălui în amănunt semnificația fiecărui martor de bord, te invităm să citești cu atenție articolul nostru dedicat acestui subiect.

lista-martori-bord-ford
Martori de Bord Covera.ro

Iată încă 10 martori de bord Ford

 • Martor pentru presiunea uleiului;
 • Martor pentru nivelul scăzut de combustibil;
 • Martor pentru servodirecție;
 • Martor pentru sistemul de parcare automată;
 • Martor pentru tracțiunea integrală;
 • Martor pentru portbagaj deschis;
 • Martor pentru bec ars;
 • Martor pentru presiune scăzută în pneuri;
 • Martorul Lane-Assist;
 • Martorul Hill-Assist.

2 COMENTARII

 1. Salut! Am un ford fiesta din 2019 și de câteva zile am o problema cu martori din bord raman aprinsi iar ceasurile nu mai funcționează rămânând și ele aprinse. Mașina funcționează perfect doar problema asta o am. Plec cu ea și în timpul mersului pe rand încep sa-si revină toate . Care ar putea fi problema?

  • Salut Gigi,
   Este posibil să fie o problemă cu sistemul electric general. Faptul că martorii din bord rămân aprinși și ceasurile nu funcționează poate indica o pierdere temporară a alimentării cu energie electrică sau o problemă cu modulul de control al bordului.
   Câteva posibile cauze:
   – starea bateriei și a bornelor
   – cabluri slabe, deteriorate, corodate sau întrerupte
   – probleme la alternator
   – probleme cu modulul de control al bordului
   – siguranțe electrice arse
   Îți recomand să cauți un electrician auto bun în zona ta și să ceri o diagnoză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.