Iarna putem spune că este cel mai dificil anotimp pentru mașinile noastre. Aceasta poate face rău autovehiculelor, iar condițiile dificile de condus ne pot lua și pe noi, șoferii, prin surprindere.
Existe o multitudine de sfaturi asupra modului în care trebuie să ne protejăm și pregătim mașinile pentru sezonul rece.
Întreținerea mașinii pe timp de iarnă constă în câteva sfaturi esențiale de întreținere prin care putem preveni anumite probleme care pot apărea sau putem chiar să economisim niște bani.
1. Verifică toate lichidele mașinii
Este recomandat să verifici toate lichidele mașinii, uleiul, antigelul, lichidul de parbriz, lichidul de frână etc. Pe timp de iarnă, la temperaturi scăzute, unele lichide își pot pierde din proprietăți dacă nu au mai fost schimbate de mult timp sau dacă sunt sub nivelul minim recomandat.
2. Verifică bateria
Riscul de defectare al bateriei este mai mare pe vreme rece, umedă și înghețată. O baterie descărcată sau defectă este cauza numărul unu a defecțiunilor vehiculului. Verifică bateria și sistemul ei de încărcare pentru a nu te trezi când rotești cheia in contact că nu auzi nimic și mașina nu pornește.
Majoritatea service-urilor îți pot testa bateria fără să te taxeze mult, iar unele magazine auto o pot face chiar și gratuit. Dacă în urma testului afli că bateria nu mai are o durată de viață foarte mare, o poți înlocui foarte simplu cumpărând una noua. Prețurile depinzând însă de la mașină la mașină.
3. Nu circula cu rezervolul aproape gol
Nu circula sub nicio formă cu rezervorul aproape gol, mai ales iarna. Pe lângă faptul că pompa de combustibil poate trage mizeria care se află pe fundul rezervorului , aceasta poate să se și supraîncălzească. Pompa de combustibul are rolul de a trimite carburantul prin conducte la motor. În timpul funcționării aceasta se încălzește și este răcită chiar de combustibilul în care este imersată.
Circulând frecvent cu o cantitate foarte mică de combustibil în rezervor există riscul supraîncălzirii pompei și defectarea ei. Acest lucru se poate întâmpla mai des iarna din cauza contrastului dintre temperatura exterioară si temperatura pompei.
Se recomandă ca nivelul combustibilului din rezervor să fie de 50% din capacitatea acestuia sau mai mult.
4. Verifică starea anvelopelor
Banda de rulare este singura parte a anvelopei care asigură aderența la sosea. Anvelopele uzate pot fi foarte periculoase, mai ales în condiții de zăpadă, gheață și umezeală pe șosea. Înainte de a schimba anvelopele de vară cu cele de iarnă, verifică întotdeauna nivelul de uzură al acestora.
Anvelopele trebuie să prezinte o înălțime a profilului de cel puțin 1,6 mm pe toată circumferința și pe o bandă centrală formată din trei sferturi din lățimea anvelopei. Verifică întotdeauna adâncimea profilului în diferite locuri.
5. Verifică frânele
Frânele unei mașinii trebuie să fie în stare bună de funcționare, mai ales pe timpul anotimpului rece. Verifică-le de îndată dacă auzi scârțâieturi sau auzi zgomote ce generează senzații neobișnuite. Când pleci de pe loc după o perioadă puțin mai lungă în care mașina a staționat, posibil ca la apăsarea pentru prima dată a frânei să auzi anumite sunete. Acestea sunt din cauza că discurile sunt înghețate sau ruginite.
6. Verifică zonele favorabile coroziunii
Pentru o îngrijire adecvată pe timp de iarnă, mașina noastră are nevoie curățarea regulată ale elementelor de caroserie pe care se pot depune particulele de sare de pe drum. Acordă atenție componentelor de suspensie, a evacuării și a șasiului pentru a vedea potențialele porțiuni predispuse la coroziune.
Totodată verifică pragurile și aripile mașinii de pământ, frunze și orice alt tip de murdărie, deoarece aceasta poate fi cauza coroziunii ale acestor părți de caroserie.
7. “Kit-ul de supraviețuire”
Odată cu venirea anotimpului rece trebuie să ne luăm în plus anumite măsuri de siguranță în caz de vreo situație neprevăzută pe timpul drumului. Pe timpul iernii pot exista situații când rămânem blocați cu mașina din cauza nămeților sau fără lichid de parbriz neavând posibilitatea să cumpărăm din vreun magazin.
Pentru asemenea situații neprevăzute următoarea listă de obiecte ne poate ajuta:
- Lopată;
- Lichid de parbriz;
- Racletă;
- Ulei;
- Antigel,
- Cric;
- Cheie de roți;
- Pături, provizii și apă
- Compresor de aer;
- Lanternă;
- Fluier;
- Unealtă multifuncțională.
Este important de reținut că mașinile cu motoare diesel pot fi mai pretențioase pe timp de iarnă decât cele cu motoare pe benzină. Astfel, se recomandă ca odată cu aceste sfaturi să cunoști și aspectele de întreținere a unui motor diesel.
Așadar, întreținerea unei mașini pe timp de iarnă se poate dovedi mai dificilă și mai costisitoare, însă este absolut necesară pentru asigurarea bunei funcționări și siguranței în orice condiții de drum.