Acasă Auto Martori de Bord BMW Seria 3 – Explicații + Probleme Comune

Martori de Bord BMW Seria 3 – Explicații + Probleme Comune

3805
0
martori-bord-bmw-seria-3

În lumea automobilistică modernă, martorii de bord au devenit limbajul principal al mașinii. Acești indicatori luminoși și simboluri  îți pot furniza informații cruciale despre starea mașinii tale, permițându-ți să reacționezi rapid la orice problemă sau situație.

Când vine vorba de BMW Seria 3, un automobil recunoscut pentru performanța sa și tehnologia de vârf, martorii de bord devin mai importanți ca niciodată. Prin intermediul acestor martori, mașina îți poate comunica o serie de informații esențiale, precum starea motorului, nivelul de combustibil sau presiunea în pneuri.

În continuare, vom explora o serie de martori de bord specifici BMW Seria 3, punând accent pe semnificația fiecăruia și pe acțiunile pe care trebuie să le întreprinzi dacă aceștia se aprind. Este o călătorie fascinantă în lumea tehnologiei auto, unde simbolurile luminoase te vor ghida în siguranță în fiecare călătorie.

Martori de Bord BMW Seria 3 – culorile și semnificațiile acestora

Martorii de bord ai BMW Seria 3 pot fi de culori diferite, fiecare culoare având o semnificație distinctă și.

În continuare, vom explora în detaliu culorile indicatorilor de bord pentru BMW Seria 3, dezvăluind ce semnifică fiecare dintre ele și ce acțiuni trebuie să întreprindeți atunci când un martor de bord de culoarea respectivă se aprinde.

1.     Roșu

Când vezi un martor de bord de culoare roșie pe panoul tău de control al BMW Seria 3, este important să acorzi o atenție deosebită, deoarece această culoare semnifică o problemă gravă sau o situație de urgență. Acestea pot include:

 • Presiunea uleiului motor: Dacă vezi un martor roșu în formă de ulei canistră, acesta poate indica o scădere periculoasă a presiunii uleiului motor. Oprește mașina imediat și verifică nivelul uleiului. Adaugă ulei dacă este necesar sau contactează un service autorizat.
 • Temperatura motorului: Un martor roșu în formă de motor poate indica supraîncălzirea motorului. Oprește mașina imediat pentru a preveni daune grave ale motorului și lasă-l să se răcească. Verifică nivelul de lichid de răcire și, dacă este scăzut, așteaptă până când motorul se răcește înainte de a-l umple.

În oricare dintre aceste situații, este recomandat să contactezi un service autorizat BMW pentru o diagnoză și reparații profesionale. Ignorarea unui martor de bord roșu poate duce la probleme grave de siguranță sau la daune costisitoare la mașină.

2.     Galben/Portocaliu

Când observi un martor de bord de culoare galbenă sau portocalie pe panoul de control al BMW Seria 3, aceasta indică de obicei o problemă care necesită atenție, dar nu este de urgență maximă. Acestea pot include:

 • Airbag sau sistem de siguranță: Un martor de culoare galbenă cu o pictogramă reprezentând un airbag poate indica o problemă cu sistemul de siguranță. De obicei, nu este o situație de urgență, dar trebuie să rezolvi problema cât mai curând posibil pentru a-ți asigura siguranța.
 • ABS sau controlul tracțiunii: Dacă vezi un martor de culoare galbenă cu un cerc și literele „ABS” sau „TC” (controlul tracțiunii), acesta indică o problemă cu sistemul de frânare anti-blocare sau cu controlul tracțiunii. În acest caz, poți continua să conduci cu atenție, dar asigură-te că rezolvi problema cât mai curând posibil pentru a menține siguranța pe drum.

3.     Verde sau albastru

Martorii de bord de culoare verde sau albastră de pe BMW Seria 3 oferă informații despre sistemele auxiliare sau complementare ale mașinii. Acestea includ:

 • Farurile de întâlnire: Un martor albastru cu un simbol care arată farurile de întâlnire active îți indică că acestea sunt pornite.
 • Luminile de drum: Similar cu farurile de întâlnire, un martor albastru indică funcționarea luminilor de drum.
 • Sistemul start-stop: Un martor verde cu literele „A” și „OFF” arată că funcția start-stop a motorului este dezactivată. Poate fi o alegere personală sau necesară în anumite situații de conducere.
bmw-seria-3-martori-bord

5 martori de bord BMW Seria 3 des întâlniți

1.     Check-engine

check-engine-bmw-seria-3

Martorul „Check-engine” indică o problemă în sistemul de gestionare a motorului. Aceasta poate include probleme legate de emisii, senzori sau funcționarea generală a motorului.

 • Posibile defecte: Acestea pot varia de la un senzor de oxigen defect la o bujie arsă sau chiar o problemă mai serioasă a motorului.
 • Cum se poate rezolva: Pentru a rezolva problema, este recomandat să consulți un service auto pentru diagnosticarea exactă a cauzei. Un tester auto poate citi codurile de eroare ale motorului și să ofere o idee mai clară despre ce trebuie reparat. Ignorarea acestui martor poate duce la o performanță redusă a motorului și la consum de combustibil sporit.

2.     Martor DPF (Filtru de Particule Diesel)

martor-dpf-bmw-seria-3

Acest martor indică faptul că filtrul de particule (DPF) este suprasaturat cu particule și necesită curățare sau înlocuire.

 • Posibile defecte: DPF-ul se poate înfunda din cauza conducerii în condiții de trafic urban intens sau a utilizării frecvente pe trasee scurte, care nu permit regenerarea sa.
 • Cum se poate rezolva: Este important să nu ignori acest martor, deoarece un DPF înfundat poate duce la probleme serioase ale motorului. Poți încerca să rezolvi problema prin condusul pe autostrăzi sau în condiții care să permită regenerarea DPF-ului. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, va fi necesară vizita la un service specializat pentru curățarea sau înlocuirea DPF-ului.

3.     Martor Bujii Incandescente (Spirala)

martor-bujii-incandescente-bmw-seria-3

Acest martor indică că bujiile incandescente care ajută la pornirea motorului diesel în condiții reci sunt defecte sau necesită înlocuire.

 • Posibile defecte: Bujile incandescente pot fi arse sau defecte din cauza uzurii sau a unei probleme electrice.
 • Cum se poate rezolva: Pentru a rezolva această problemă, contactează un service auto pentru a verifica și înlocui bujiile incandescente defecte. Ignorarea acestui martor poate duce la dificultăți la pornirea motorului în condiții reci sau la reducerea eficienței acestuia.

4.     Martor DSC (ESP – Control Electronic al Stabilității)

martor-esp-bmw-seria-3

Acest martor indică o problemă în sistemul de control electronic al stabilității (DSC sau ESP). Acest sistem ajută la menținerea controlului mașinii în timpul virajelor și pe suprafețe alunecoase.

 • Posibile defecte: Defecte în senzori, module sau componente ale sistemului DSC pot declanșa acest martor.
 • Cum se poate rezolva: Pentru a rezolva această problemă, este recomandat să consulți un service autorizat BMW pentru diagnosticarea și repararea sistemului DSC. Ignorarea acestui martor poate afecta siguranța și manevrabilitatea mașinii.

5.     Martor Probleme Sistem de Frânare

martor-sistem-de-franare-bmw-seria-3

Acest martor indică o problemă în sistemul de frânare al mașinii, cum ar fi nivel scăzut de lichid de frână, uzură a placuțelor de frână sau probleme în sistemul de frânare.

 • Posibile defecte: Acestea pot varia de la simpla necesitate de a adăuga lichid de frână la probleme mai complexe ale sistemului de frânare.
 • Cum se poate rezolva: Pentru a rezolva această problemă, verifică nivelul de lichid de frână și adaugă lichidul corespunzător dacă este necesar. Dacă martorul persistă sau există alte probleme evidente cu sistemul de frânare, contactează imediat un service auto pentru o diagnoză și reparații profesionale. Ignorarea problemelor de frânare poate duce la accidente grave.

*Martorul pentru probleme la frâne, în diferiți ani de producție ai BMW Seria 3, poate însemna și faptul că frâna de mână nu a fost complet eliberată.

Listă completă cu martorii de bord ai BMW Seria 3

lista-martori-bord-bmw-seria-3
Martori de Bord Covera.ro

1, 2. Se aprinde indicatorul de avertizare pentru sistemul de frânare al mașinii.

3, 4. Martorul indică activarea frânei de parcare.

5. Semnalează posibile probleme la încărcare, alternator sau baterie.

6. Martorul de avertizare este luminat pentru centura de siguranță.

7. Identifică o defecțiune la nivelul airbag-ului și dispozitivului de tensionare a centurii de siguranță.

8. Pe tabloul de bord se aprinde indicatorul de avertizare pentru nivelul uleiului de motor.

9. Indicatorul luminos indică insuficiența lichidului de răcire.

10. Remarcă scăderea puterii motorului.

11. Arată potențiale defecțiuni la direcție.

12. Funcționarea defectuoasă a sistemului de securitate (închidere centralizată) este semnalată.

13. Semnalează probleme în transmisie.

14. Pe panoul de control apare o lampă de avertizare generală care poate afișa mesaje pe ecranul central.

15. Indicatorul luminos semnalează controlul electronic al accelerației.

16. Avertizarea se activează când temperatura uleiului motor crește peste limita normală.

17. Pe panoul de bord apare un semnal de avertizare pentru a -ți reaminti de necesitatea efectuării reviziei periodice.

18. Indicatorul luminos semnalează disfuncționalități în sistemul de propulsie al vehiculului.

19. Martorul de bord te atenționează cu privire la eventuale probleme în funcționarea sistemului de avertizare a distanței (Front-Assist).

20. Indicatorul luminos poate indica posibile probleme în sistemul de avertizare Pre-Sense.

21. O lampă de avertizare se aprinde când este necesară apăsarea pedalei de frână (caracteristică des întâlnită pentru mașinile cu transmisie automată).

22. Avertismentul pentru potențiala coliziune sau pentru distanța prea mică față de vehiculul din față este vizibil pe panoul de bord.

23. Se semnalează starea ușilor deschise ale mașinii printr-un indicator distinct.

24. Dacă capota vehiculului este deschisă, acest lucru este indicat printr-un semnal luminos.

25. Problemele la motor sunt evidențiate printr-o avertizare specială, menită să îți protejeze vehiculul.

26, 27. Avertizează cu privire la defecțiunile în sistemul ABS (sistemul antiblocare a frânelor).

28, 29. Indicatorul luminos te informează despre presiunea scăzută în pneuri.

30. Când nivelul de combustibil scade sub un anumit prag, acest lucru este semnalat prin intermediul indicatorului de bord.

31. Problemele la ștergătoarele de parbriz sunt indicate de un indicator luminos specific.

32. Indicatorul luminos arată dacă sistemul electronic al stabilității (ESP) este activat.

33. Dezactivarea sistemului electronic al stabilității este semnalată vizual pentru a te informa.

34. O lampă de avertizare generală te avertizează cu privire la potențiale probleme în vehicul.

35. Indicatorul luminos îți reamintește necesitatea efectuării unei revizii tehnice periodice.

36. Observați un bec defect sau ars, indicat de un semnal luminos specific.

37, 38. Se indică defecțiuni la frâna de parcare printr-un semnal vizual.

39. Activarea modului SPORT este semnalată de către un indicator luminos special.

40. Unghiul mort al vehiculului este monitorizat și semnalat prin intermediul indicatorului de bord.

41. Indicatorul luminos indică activarea sistemului Pre-Sense.

42. Semnalizează activarea sistemului de frânare de urgență, fapt evidențiat de un indicator luminos.

43. Dezactivarea sistemului de frânare de urgență este semnalată prin intermediul indicatorului luminos.

44. Indicatorul luminos te informează cu privire la starea sistemului de siguranță al vehiculului.

45. Avertizarea se activează pentru a te atenționa cu privire la distanța față de vehiculul din față.

46. O lampă de avertizare se aprinde pentru a semnala părăsirea benzii de circulație.

47. Indicatorul luminos îți  indică activitatea senzorilor de parcare.

48. Activarea frânării automate în timpul mersului cu spatele este indicată de către indicatorul luminos.

49. Tracțiunea integrală a vehiculului este activată și semnalată corespunzător.

50. Blocarea tracțiunii integrale este indicată prin intermediul indicatorului de bord.

51. Problemele în sistemul de alimentare sunt semnalate pentru a te avertiza.

52. Defecțiunile în sistemele electrice ale vehiculului sunt semnalate pentru a te informa.

53. Avertizarea se activează pentru a semnala eventuale probleme în sistemul keyless-entry.

54, 55, 56. Martorii de bord îți reamintesc de necesitatea efectuării unei revizii tehnice periodice.

57. Indicatorul luminos semnalează activitatea luminilor tip cargo, utilizate de mașinile de transport marfă echipate cu aceste lumini speciale.

58. Martorul de bord indică o posibilă defecțiune în sistemul de transmisie al vehiculului.

59. Indicatorul luminos indică activarea sistemului de asistență la pornire în rampă, o funcție utilă în anumite situații.

60. Avertizarea te informează despre potențiale probleme la sistemul de direcție al vehiculului.

61, 62. Indicatorul luminos semnalează activarea sistemului AUTO-HOLD, care poate simplifica procesul de oprire și pornire a vehiculului în rampă.

63. Indicatorul luminos indică activitatea semnalizării direcționale, asigurându-te că aceasta funcționează corespunzător.

64. Luminile de poziție ale mașinii sunt aprinse și vizibile pe panoul de bord.

65. Controlul automat al luminilor de drum (faza lungă) este activat, contribuind la siguranța ta pe timp de noapte.

66. Modul de economisire a combustibilului este activat, ajutând la reducerea consumului de combustibil.

67, 68. Indicatorul luminos semnalează activarea sistemului de cruise control (pilot automat), facilitând menținerea vitezei constante pe autostradă sau drumurile lungi.

69. Martorul de bord indică funcționarea sistemului START-STOP, care oprește automat motorul în momentele de staționare pentru a economisi combustibil.

70. Indicatorul luminos indică activarea modului de remorcare, atunci când este necesar.

71. Martorul pentru luminile de ceață din față te avertizează cu privire la activarea acestora pentru o vizibilitate crescută în condiții de ceață sau ceață densă.

72. Martorul pentru luminile de ceață din spate semnalează activarea acestor lumini pentru o conducere sigură în condiții de vizibilitate redusă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.