Acasă Auto Martori de Bord – semnificații și probleme comune

Martori de Bord – semnificații și probleme comune

3979
0
semnificatie-30-martori-de-bord

Cu toții ne-am confruntat măcar o dată cu acel moment tensionat în mașină când un martor de bord se aprinde, aducând cu el întrebări și neliniști. Cu inovațiile tehnologice din industria auto, martorii de bord au devenit mai complecși și mai variați, iar semnificația lor poate părea un labirint pentru mulți șoferi.

Drept pentru care, am decis să-ți venim în ajutor cu acest articol în care vom explica culorile și semnificația martorilor de bord, identificând în același timp problemele comune care apar odată cu aprinderea acestor martori.

De menționat că culorile martorilor de bord pe care îi vom enumera mai jos pot varia în funcție de marca și modelul mașinii, dar semnificațiile lor sunt asemănătoare.

Culorile martorilor de bord – ce semnfiicație au?

Martorii de bord vin într-o varietate de culori și forme, iar fiecare dintre ei are o semnificație distinctă. În această secțiune, vom explora diferitele culori pe care le poți întâlni în tabloul de bord al mașinii tale și ce înseamnă ele. Astfel, vei fi pregătit să interpretezi corect fiecare martor atunci când acesta se aprinde în timpul condusului.

  • Roșu: Semnalează situații de urgență sau probleme grave care necesită atenție imediată.
  • Galben/Portocaliu: Indică probleme care necesită atenție, dar nu sunt la fel de grave ca cele roșii.
  • Verde sau albastru: Furnizează informații sau semnalează că anumite sisteme sunt activate.

Martori de bord de culoare roșie

Martorii de bord de culoare roșie sunt semnale cruciale în experiența conducătorului, atrăgând imediat atenția asupra unor situații critice.

Iată care sunt cei mai importanți martori de bord de culoare roșie:

1.  Martor supraîncălzire motor

martor-supraincalzire-motor

Acest martor indică că temperatura motorului tău a depășit nivelurile normale și se poate supraincalzi.

Probleme Comune: Supraîncălzirea poate fi cauzată de scăderea nivelului de lichid de răcire, o pompă de apă defectă sau o problemă la termostat.

Soluție: Opriți imediat mașina și așteptați să se răcească. Verificați nivelul de lichid de răcire și, dacă este necesar, adăugați lichid sau solicitați ajutor tehnic.

2.  Martorul de combustibil scăzut

martor-combustibil-scazut

Acest martor te avertizează că nivelul de combustibil din rezervorul tău este scăzut.

Probleme Comune: Lipsa combustibilului poate cauza opriri nedorite și poate deteriora pompa de combustibil.

Soluție: Alimentează-ți mașina cu combustibil cât mai curând posibil pentru a evita golirea completă a rezervorului.

3.  Martorul presiune scăzută ulei

martor-presiune-scazuta-ulei

Acest martor indică o scădere a presiunii uleiului în motor.

Probleme Comune: Scăderea presiunii uleiului poate fi cauzată de uzura sau defectarea pompei de ulei sau a filtrelor de ulei.

Soluție: Oprește imediat mașina și verifică nivelul de ulei. Dacă nivelul este ok, cheam[ un tehnician pentru a verifica și remedia problema.

4.  Martor portabagaj deschis

martor-portbagaj-deschis

Acest martor indică că portbagajul sau hayonul mașinii tale este deschis sau neîncuiat corect.

Probleme Comune: Portbagajul deschis poate cauza probleme de siguranță și poate duce la pierderea obiectelor din mașină.

Soluție: Verifică portbagajul și asigură-te că este complet închis și blocat înainte de a continua cu deplasarea.

5.  Martor baterie

martorul-baterie

Acest martor indică o problemă cu sistemul de încărcare a bateriei mașinii tale.

Probleme Comune: Problemele la baterie pot fi cauzate de un alternator defect sau de conexiuni slabe.

Soluție: Consultă un tehnician auto pentru a verifica starea bateriei și a sistemului de încărcare. Evită să conduci prea mult timp cu acest martor aprins, deoarece bateria se poate descărca complet.

6.  Martor servodirecție

martor-servodirectie

Acest martor indică o problemă cu sistemul de servodirecție al mașinii tale, ceea ce poate face direcționarea mai dificilă.

Probleme Comune: Problemele cu servodirecția pot fi cauzate de o defecțiune la pompa de servodirecție.

Soluție: Verifică nivelul de lichid de servodirecție și, dacă este necesar, adaugă lichid. Dacă problema persistă, consultă un tehnician auto.

7.  Martor probleme sistem de frânare/frână de mână activată

martor-sistem-franare

Acest martor te avertizează cu privire la problemele potențiale la sistemul de frânare al mașinii tale. La unele modele de mașini, acest martor poate însemna și faptul că frâna de mână este acționată.

Probleme Comune: Problemele la sistemul de frânare pot varia de la uzura plăcuțelor de frână la scăderea nivelului de lichid de frână.

Soluție: Opriți imediat mașina într-un loc sigur și verificați sistemul de frânare. Dacă observați probleme, contactați un mecanic calificat. În cazul în care ai un model de mașină ce are acest martor de bord ca și martor pentru frâna de mână, poți verifica mai întâi dacă frâna de mână este eliberată complet.

8.  Martor uzură plăcuțe de frână

martor-uzura-placute-frana

Acest martor indică faptul că plăcuțele de frână ale mașinii tale au atins nivelul minim de uzură și necesită înlocuire.

Probleme Comune: Plăcuțele de frână se uzează în mod normal în timp, dar utilizarea agresivă a frânelor poate accelera acest proces.

Soluție: Programați o înlocuire a plăcuțelor de frână la un service auto pentru a evita deteriorarea sistemului de frânare.

Alți martori de bord de culoare roșie

MartorMartor de BordProbleme Comune
martor-frana-de-manaFrâna de mână este trasă Martorul poate rămâne aprins dacă frâna de mână nu este complet eliberată sau dacă există o problemă cu senzorii sau cablul frânei de mână.
martor-pentru-centura-de-sigurantaCentura de siguranță nu este pusăAcest martor se aprinde pentru a-ți aminti să pui centura de siguranță și nu indică în mod specific o problemă tehnică.
martor-sistem-tractareSistemul de tractareProblemele cu sistemul de tractare pot include defecte ale componentelor destinate tractării de remorci.
martor-bord-usi-deschiseUși deschiseUșile pot rămâne parțial deschise, comutatoarele de contact ale ușilor pot fi defecte sau pot exista probleme cu sistemul de blocare centralizată.
martor-bord-temperatura-ridicata-uleiTemperatură uleiSupraincalzirea uleiului poate fi cauzată de o varietate de motive, cum ar fi scăderea nivelului de ulei, defectarea termostatului sau a radiatorului de ulei, sau circulație insuficientă a uleiului.
martor-bord-sistem-propulsieSistem propulsieProblemele pot varia de la defecțiuni ale motorului sau transmisiei până la senzori defectuoși sau probleme electronice.
martor-bord-sistem-pre-senseDefecțiuni sistem Pre-senseProblemele pot include senzori defectuoși sau probleme în sistemul de calcul al Pre-sense.
martor-bord-serviceInterval de serviceActivarea martorului este programată în funcție de numărul de kilometri parcurși sau de timpul scurs de la ultimul service.
martor-bord-securitateSecuritate sau închidere centralizatăProblemele pot include telecomenzi sau senzori defectuoși, probleme cu unitatea centrală de control sau o alarmă antiefracție declanșată în mod eronat.
martor-bord-defectiuni-transmisieDefecțiuni la sistemul de transmisieProblemele pot varia de la pierderi de lichid de transmisie la defectarea componentelor interne ale cutiei de viteze.
martor-bord-control-electronic-acceleratieControlul electronic al accelerațieiProblemele pot implica senzori de accelerație defectuoși, actuatori sau conexiuni electrice slabe.
martor-bord-avertizare-generalaAvertizare generalăAvertizările generale pot fi declanșate de diverse probleme, inclusiv defecțiuni electronice sau electricitate scăzută în sistem. Cu ajutorul unei diagnoze auto vei putea afla cu exactitate care este problema.
martor-bord-avertizare-distantaSistem avertizare distanțăProblemele pot implica senzori obstrucționați sau defecțiuni ale senzorilor de distanță.
martor-bord-avertizare-coliziuneAvertizare posibilă coloziuneAvertizarea poate fi declanșată în mod eronat din cauza senzorilor murați sau a vremii severe.
martor-bord-capota-deschisaCapotă deschisăNu indică o problemă, ci faptul că mașina are capota deschisă.

Martori de bord de culoare galbenă

1.  Martor ESP (controlul electronic al stabilității)

esp

Acest martor indică o problemă cu sistemul de control electronic al stabilității (ESP), care ajută la menținerea controlului asupra mașinii în condiții de derapare sau alunecare. De asemenea, acest martor se poate aprinde intermitent în cazul în care roțile mașinii au derapat, iar acest sistem a fost activat automat pentru a evita un pericol.

Probleme Comune: Problemele cu ESP pot fi cauzate de senzori defectuoși sau de o unitate de control defectă.

Soluție: Consultă un tehnician auto pentru a diagnostica și remedia problema cu ESP-ul mașinii tale.

2.  Martor ABS

abs

Acest martor indică o problemă cu sistemul de frânare antiblocare (ABS) al mașinii tale.

Probleme Comune: Problemele cu ABS pot fi cauzate de senzori defectuoși sau de o unitate de control defectă.

Soluție: Consultă un tehnician auto pentru a diagnostica și remedia problema cu sistemul ABS al mașinii tale.

3.  Martor presiune scăzută în pneuri

martor-bord-presiune-scazuta-in-pneuri

Acest martor indică scăderea presiunii într-una sau mai multe din anvelopele mașinii tale.

Probleme Comune: Scăderea presiunii în anvelope poate fi cauzată de o gaură în anvelopă sau de variații ale temperaturii.

Soluție: Verifică presiunea în anvelope și umflă-le la nivelul corect. Dacă martorul continuă să se aprindă, verifică anvelopele pentru a identifica eventualele probleme sau solicitați ajutor tehnic.

4.  Martorul pentru airbag

martor-airbag

Acest martor indică o problemă la sistemul de airbaguri al mașinii tale.

Probleme Comune: Problemele cu airbagurile pot fi cauzate de defecte ale senzorilor sau ale sistemului electronic.

Soluție: Este esențial să rezolvi problemele cu airbagurile, deoarece acestea sunt vitale pentru siguranța pasagerilor în caz de accident. Consultă imediat un tehnician auto pentru diagnoză și reparații.

5.  Martor lumini ceață spate

martor-lumini-ceata-spate

Acest martor indică faptul că luminile de ceață din spate ale mașinii tale sunt activate.

Probleme Comune: Martorul se aprinde pentru a-ți aminti că ai activat luminile de ceață, dar nu indică în mod specific o problemă tehnică.

Soluție: Asigură-te că luminile de ceață sunt activate numai în condiții de vizibilitate redusă datorită ceții sau a ploii dense. Dezactivează-le atunci când nu sunt necesare pentru a economisi energie.

6.  Martorul pentru bujii incandescente (spirală)

martor-bujii-incandescente

Acest martor indică o problemă cu bujiile motorului, care sunt responsabile de aprinderea amestecului de carburant și aer în cilindri.

Probleme Comune: Problemele cu bujiile pot fi cauzate de uzură sau de acumularea de depuneri de carbon.

Soluție: Consultați un tehnician auto pentru a verifica și înlocui bujiile motorului dacă este necesar. Un set de bujii în stare bună contribuie la performanța optimă a motorului.

7.  Check Engine

check-engine

Acest martor indică o problemă în motor sau în sistemul de control al emisiilor.

Probleme Comune: Problemele care declanșează acest martor pot varia de la o simplă sursă de alimentare neetanșă până la probleme mai grave la motor sau la sistemul de emisii.

Soluție: Consultă un tehnician auto pentru a efectua o scanare a computerului mașinii și pentru a determina cauza exactă a avertismentului. Ignorarea acestui martor poate duce la probleme grave de performanță și la poluarea mediului.

Alți martori de bord de culoare galbenă

MartorMartor de BordProbleme Comune
martor-lichid-de-parbrizNivel scăzut lichid parbrizScăderea nivelului de lichid de parbriz poate fi cauzată de utilizarea frecventă a ștergătoarelor în condiții de murdărie sau de o scurgere în sistemul de distribuție al lichidului.
martor-filtru-de-particuleFiltru de particule (DPF)DPF-ul poate deveni înfundat și necesita o regenerare sau înlocuire.
martor-senzori-ploaieSenzori de ploaieMartorul se aprinde când senzorii de ploaie sunt activi, dar nu indică în mod specific o problemă tehnică.
martor-pentru-dezghetare-lunetaDezghețare lunetăAcest martor se aprinde când sistemul de dezghețare lunetă este activat, dar nu indică o problemă tehnică.
martor-pentru-dezghetare-parbrizDezghețare parbrizAcest martor se aprinde când sistemul de dezghețare parbriz este activat, dar nu indică o problemă tehnică.
martor-temperatura-scazutaAvertizare temperatură scăzutăMartorul se aprinde pentru a indica temperatura exterioară și nu indică o problemă tehnică.
sistem-recunoastere-cheieSistem recunoaștere cheieAcest martor se aprinde atunci când sistemul de recunoaștere a cheii funcționează și nu indică o problemă tehnică. Acesta poate sta aprins dacă există probleme cu citirea cipului din cheie.
martor-lane-assistSistem Lane-AssistAcest martor se aprinde atunci când Lane Assist este activat și nu indică o problemă tehnică.
martord-bord-esp-dezactivatESP DezactivatESP poate fi dezactivat intenționat de șofer pentru anumite situații sau poate fi declanșat de un senzor defect sau o problemă electrică.
atentionare-interval-serviceReamintire intervale de serviceActivarea martorului este programată în funcție de numărul de kilometri parcurși sau de timpul scurs de la ultimul service.
martor-bord-bec-defect-sau-arsBec defect sau arsBecurile pot arde din cauza uzurii normale sau a unor probleme electrice.
martor-bord-problema-frana-parcarePosibile defecțiuni la frâna de parcareProblemele pot varia de la ajustarea necesară a frânei de mână până la defecțiuni ale cablurilor sau mecanismului acesteia.
martor-bord-mod-sport-activatModul sport este activatAcest martor se aprinde când modul sport este activat și nu indică o problemă. Martorul se va stinge atunci când șoferul dezactivează modul sport.
martor-bord-unghi-mortAsistenta unghi mortcest martor se poate aprinde pentru a avertiza șoferul cu privire la vehicule sau obiecte în unghiul mort sau poate avea probleme cu senzorii săi.
martor-bord-pre-senseSistem Pre-SenseProblemele pot include senzori defectuoși sau probleme în sistemul de calcul al Pre-Sense.
martor-bord-franare-de-urgenta-activataSistem frânare de urgență activatAvertizarea poate fi declanșată în mod corect în situații de urgență sau poate avea probleme cu senzorii săi.
martor-bord-franare-de-urgenta-dezactivataSistem frânare de urgență dezactivatDezactivarea poate fi intenționată de șofer sau poate apărea din cauza problemelor tehnice.
martord-bord-sistem-de-sigurantaSistem siguranțăProblemele pot include senzori defectuoși sau probleme cu sistemul electric.
martor-de-bord-avertizare-distantaAvertizare distanță Acest martor se aprinde atunci când senzorii detectează o distanță prea mică față de vehiculul din față
martor-bord-senzori-parcareSenzori parcareProblemele pot include senzori murdari, defectuoși sau probleme cu cablurile lor.
marrtord-bord-franare-automata-la-mers-cu-spateleFrânare de urgență la mersul cu spateleAcest martor se poate aprinde în caz de urgență sau poate avea probleme cu senzorii săi.
martor-bord-activare-tractiune-integralaActivarea tracțiunii integraleAcest martor se aprinde atunci când sistemul de tracțiune integrală este activat și se stinge când revii la tracțiunea normală.
martor-bord-blocare-tractiune-integralaBlocarea tracțiunii integraleAcest martor se aprinde atunci când tracțiunea integrală este dezactivată și se stinge când sistemul revine la modul normal.
martor-bord-probleme-sistem-keyless-entryPosibile probleme la sistemul keyless-entryProblemele pot implica baterii descărcate în telecomenzi, interferențe radio sau defecte ale sistemului keyless-entry.
martor-probleme-servodirectiePosibile probleme cu sistemul de servodirecțieFață de martorul de culoare roșie, acesta poate indica o problemă minoră, cum ar fi nivelul de lichid de servodirecție.
martor-bord-asistenta-plecare-in-rampaAsistență plecare din rampăAcest martor indică activarea sistemului hill-assist.

Martori de bord de culoare verde/albastru

1. Martor cruise control

martor-bord-cruise-control

Acest martor indică activarea sistemului de pilot automat (cruise control), care permite menținerea unei viteze constante pe șosea.

Probleme Comune: Acest martor se aprinde atunci când activați pilotul automat și nu indică o problemă tehnică.

Soluție: Utilizați pilotul automat conform instrucțiunilor din manualul de utilizare pentru a menține o viteză constantă pe șosea, economisind combustibil și reducând oboseala la volan.

2.  Martori pentru semnalizarea direcției

martori-semnalizare

Acești martori indică activarea semnalelor de direcție (stânga și dreapta) sau a luminilor de avarie.

Probleme Comune: Acești martori se aprind atunci când semnalele sau luminile de avarie sunt activate și nu indică o problemă tehnică.

Soluție: Folosește semnalele de direcție sau luminile de avarie conform regulilor de circulație pentru a comunica intențiile de schimbare a direcției sau de oprire de urgență.

3.  Martor lumini de drum activate

martor-lumini-de-drum

Acest martor indică activarea luminilor de drum ale vehiculului, care asigură o iluminare mai puternică pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă.

Probleme Comune: Acest martor se aprinde atunci când luminile de drum sunt activate și nu indică o problemă tehnică.

Soluție: Utilizează luminile de drum conform necesităților de vizibilitate pe timp de noapte sau în condiții de ceață densă. Asigură-te că reglezi corect nivelul luminilor pentru a nu deranja ceilalți participanți la trafic.

4.  Martor lumini de întâlnire activate

martor-lumini-de-intalnire

Acest martor indică activarea luminilor de întâlnire ale vehiculului, care furnizează iluminare suficientă pentru a te deplasa în siguranță pe timp de noapte.

Probleme Comune: Acest martor se aprinde atunci când luminile de întâlnire sunt activate și nu indică o problemă tehnică.

Soluție: Utilizează luminile de întâlnire atunci când este necesar, în special pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, pentru a te asigura că ești vizibil pentru ceilalți participanți la trafic.

5.  Martor pentru apăsarea pedalei de frână

martor-apasare-pedală-frana

Acest martor indică faptul că pedala de frână trebuie apăsată pentru a pleca de pe loc. De regulă, este întâlnit la mașinile cu cutii de viteze automate.

Probleme Comune: Acest martor nu indică o problemă

Soluție: La plecarea de pe loc sau pentru decuplarea frânei de mână electrice trebuie apăsată pedala de frână.

6.  Martor pentru activarea modului ECO

martor-bord-modul-eco

Acest martor indică faptul că șoferul a activat modul eco al vehiculului, care are scopul de a îmbunătăți eficiența consumului de combustibil și de a reduce impactul asupra mediului în timpul condusului.

Probleme Comune: Acest martor se aprinde atunci când modul eco este activat de șofer și se stinge când acest mod este dezactivat.

Soluție: Dacă dorești să dezactivezi modul eco, utilizează comenzile mașinii pentru a reveni la modul de condus obișnuit. Activarea sau dezactivarea modului eco poate ajuta la gestionarea consumului de combustibil în funcție de preferințele și necesitățile tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.