Acasă Auto Semnificație martori de bord Ford Fiesta

Semnificație martori de bord Ford Fiesta

2385
2
martori-bord-ford-fiesta

Ford Fiesta, un model iconic al producătorului american Ford, se remarcă nu doar prin designul său atrăgător și performanțele sale, ci și prin prezența unei game variate de martori de bord. Acești martori sunt adevărate instrumente de comunicare între mașină și șofer, oferind informații vitale despre starea vehiculului.

Indiferent de anul de fabricație sau versiunea Ford Fiesta pe care o deții, acești martori de bord sunt aceiași. În acest articol, vom explora semnificația și importanța celor mai întâlniți martori de bord de pe Ford Fiesta, ajutându-te să înțelegi ce înseamnă atunci când aceștia se aprind și cum poți acționa în consecință.

Ce culori pot avea martorii de bord Ford Fiesta

Înainte de a dezvălui semnificația fiecărui martor de bord, este important să discutăm despre culorile pe care le pot avea acești indicatori de bord. În general, culorile folosite pentru martorii de bord Ford Fiesta sunt roșu, portocaliu/galben, verde și albastru. Fiecare culoare are semnificația sa specifică și ar trebui să atragă atenția asupra anumitor aspecte ale mașinii.

1.     Roșu

Când vezi un martor de bord roșu pe Ford Fiesta, acesta indică o problemă serioasă care necesită atenție imediată. De obicei, acești martori semnalează situații de urgență sau defecțiuni majore ale vehiculului, cum ar fi un nivel critic scăzut al uleiului sau o supraîncălzire a motorului. Ignorarea acestor avertizări ar putea duce la daune grave ale mașinii sau chiar la un accident.

2.     Portocaliu/Galben

Martorii de bord cu culoare portocaliu sau galben indică de obicei situații care necesită atenție, dar nu sunt de urgență. Acestea pot include avertizări despre nivelul scăzut al combustibilului, probleme la frâne sau presiune scăzută în pneuri. Deși nu sunt situații de criză, este important să acționezi în consecință și să rezolvi problema în cel mai scurt timp posibil pentru a preveni daune suplimentare.

3.     Verde și Albastru

Martorii de bord cu culoare verde sau albastru sunt, în general, indicații că anumite sisteme sau funcționalități sunt active sau funcționează în mod corespunzător. Aceștia pot să te informeze despre faptul că farurile sunt aprinse sau că sistemul de avertizare sonoră este activat. În acest caz, nu este necesară acțiune din partea ta, ci doar să fii conștient de starea sistemului respectiv.

ford-fiesta-martori-bord

Cei mai întâlniți martori de bord Ford Fiesta

Când vine vorba de martorii de bord ai modelului Ford Fiesta, este important să înțelegi semnificația fiecărui indicator pentru a te asigura că vei reacționa în mod corespunzător în situații critice sau pentru a-ți menține mașina în stare optimă de funcționare. Iată o listă mai detaliată a celor mai întâlniți martori de bord:

1.     Martor bujii incandescente

martor-bujii-incandescente-ford-fiesta
 • Semnificație: Acest martor indică o problemă cu sistemul de aprindere, în special cu bujiile incandescente.
 • Ce trebuie să știi: Bujia incandescentă defectă poate afecta performanța motorului. În cazul în care acest martor se aprinde, consultă un mecanic pentru o diagnoză adecvată și pentru remedierea problemei.

2.     Martor baterie

martor-baterie-ford-fiesta
 • Semnificație: Acest martor te avertizează asupra unor probleme legate de sistemul de încărcare a bateriei.
 • Ce trebuie să știi: Ignorarea acestui martor poate duce la descărcarea bateriei și la incapacitatea de a porni mașina. Verifică alternatorul și sistemul de încărcare a bateriei cât mai curând posibil.

3.     Martor nivel combustibil scăzut

martor-nivel-combustibil-ford-fiesta
 • Semnificație: Acest martor vă informează că nivelul de combustibil din rezervor este scăzut.
 • Ce trebuie să știi: Pentru a evita situațiile neplăcute, asigură-te că alimentezi cu combustibil înainte ca nivelul să devină critic.

4.     Martor probleme la frâne

martor-sistem-de-franare-ford-fiesta
 • Semnificație: Acest martor indică posibile probleme la sistemul de frânare, cum ar fi nivelul scăzut al lichidului de frână sau uzura excesivă a plăcuțelor. De asemenea, mai poate însemna și faptul că nu s-a eliberat complet frâna de mână.
 • Ce trebuie să știi: Siguranța ta este prioritară. Verifică sistemul de frânare cât mai curând posibil și fă reparațiile necesare pentru a menține frânele în stare optimă.

5.     Martor presiune scăzută pneuri

martor-presiune-pneuri-ford-fiesta
 • Semnificație: Acest martor te avertizează că una sau mai multe pneuri au presiune scăzută.
 • Ce trebuie să știi: Menținerea presiunii corespunzătoare în pneuri este esențială pentru siguranță și pentru durabilitatea acestora. Verificați și umflați pneurile la nivelul recomandat.

6.     Martor DPF (Filtru de particule diesel)

martor-dpf-ford-fiesta
 • Semnificație: Acest martor apare pe vehiculele cu filtre de particule și indică acumularea excesivă de particule în DPF.
 • Ce trebuie să știi: Martorul DPF semnalează că DPF-ul are nevoie de regenerare. Acest proces arde particulele acumulate în filtru pentru a menține emisiile la niveluri corespunzătoare. Pentru a facilita acest proces, condu vehiculul la o viteză constantă pe autostradă timp de aproximativ 15-20 de minute. Dacă martorul persistă, consultă un mecanic pentru verificare și reparații.

7.     Martor supraîncălzire motor

martor-temperatura-motor-ford-fiesta
 • Semnificație: Acest martor te avertizează cu privire la supraîncălzirea motorului, o situație periculoasă pentru vehicul.
 • Ce trebuie să știi: Dacă acest martor se aprinde, oprește imediat mașina și așteaptă până când motorul se răcește. Supraîncălzirea motorului poate cauza daune semnificative, așa că nu ignora acest avertisment.

Alți martori de bord Ford Fiesta

lista-martori-bord-ford-fiesta
Martori de Bord Covera.ro

Iată încă 10 martori de bord ai Ford Fiesta

 • Martor ușa deschisă;
 • Martor centură de siguranță;
 • Martor airbag;
 • Martor faruri aprinse;
 • Martor faruri de ceață;
 • Martor ABS (Sistem antiblocare la frânare);
 • Martor ESP (Program electronic de stabilitate)
 • Martor control tracțiune;
 • Martor nivel lichid de parbriz;
 • Martor depășire limită de viteză.

Verifică și lista cu 72 martori de bord explicați în cazul în care nu ai găsit încă martorul pe care îl căutai!

2 COMENTARII

 1. Bună ziua ! Am ford fiesta 2007 și nu mai pornește ! Baterie noua ,bujii originale schimbate la două săptămâni pt că atât au funcționat și acest lucru se întâmplă de când temperatura afară s-a răcit . Ce este de făcut ,vă rog un sfat !

  • Bună Nicoleta,
   Cauzele pot fi multiple la problema descrisă de tine la Ford Fiesta 2007. Un tester pus pe mașină de o persoană care știe să-l citească, te-ar putea ajuta la fața locului. Caută un service bun și du mașina la diagnoză.
   Când mașina nu pornește și ai baterie și bujii noi, mai rămân multe posibile cauze ale problemei:
   – pompa de alimentare cu combustibil
   – pe lâng bujii, la sistemul de aprindere mai pot fi cablurile de aprindere sau bobinele
   – dacă Ford Fiesta pe motorizarea ta are injecție, un senzor de poziție a arborelui cotit sau un senzor de temperatură pot fi și ei cauza problemelor de pornire
   – contact defect sau comutator de pornire nefuncțional
   – sistemul de admisie sau filtru de aer, dacă motorul nu are aer, poate să nu pornească
   – probleme la ECU (unitate electronică de control)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.