Acasă Sanatate Cum scapi de balonare?

Cum scapi de balonare?

399
0
cum-scapi-de-balonare

Fiecare persoană a experimentat acea senzație de balonare într-un moment sau altul. Balonarea poate fi foarte inconfortabilă și poate afecta negativ calitatea vieții, dar există câteva metode prin care poți scăpa sau ameliora balonarea.

Hai să descoperim împreună cele mai eficiente metode de a reduce balonarea și de a preveni apariția acesteia. Dacă te simți deseori balonat și nu știi cum să scapi, acest articol este perfect pentru tine.

Vom aborda întrebări precum: Ce măsuri poți lua pentru a preveni balonarea?, Care sunt cauzele comune ale balonării?  și multe altele.

De ce apare balonarea?

Aerul pe care îl înghițim în timp ce râdem, mâncăm sau bem poate aduna gaz în tractul digestiv, dar anumite alimente, precum cele bogate în fibre și cele prebiotice pot fi și ele la originea excesului de gaze. Atunci când alimentele rămân prea mult în intestine din cauza digestiei lente, bacteriile din organism produc mai mult gaz, ceea ce duce în cele din urmă la disconfortul abdominal și balonare.

În plus, odată cu vârstă, metabolismul nostru încetinește și acest lucru contribuie la creșterea frecvenței balonării.

Cauzele comune ale balonării

Există foarte mulți factori care pot contribui la apariția balonării. Pe lângă un consum excesiv de alimente bogate în fibre, cum ar fi legumele crucifere, fasolea și lintea, chiar și băuturile carbogazoase și alcoolul pot fi, de asemenea, cauze ale balonării.

Digestia poate fi afectată și de nivelul de stres, determinând alimentele să rămână mai mult timp în stomac și să provoace balonare. De asemenea, persoanele care suferă de sindromul colonului iritabil sau alte intoleranțe alimentare pot experimenta balonarea ca și simptom.

Chiar și unele medicamente pot avea ca efect secundar balonarea, cum ar fi cele pentru tratarea depresiei sau hipertensiunii arteriale.

Identifică cauzele balonării pentru a lua măsurile necesare pentru a preveni și trata această afecțiune.

Lista alimentelor care pot provoca balonarea

  • Fructe cu conținut ridicat de fructoză: pere, mere, cireșe, pepene roșu, caise sau mango;
  • Legume care produc gaze: varza, fasolea, mazărea, ceapa, conopida, broccoli;
  • Unele produse de patiserie: pâine albă, biscuiți, etc.
  • Alimente fast-food sau procesate: hot-dogii, burgerii sau cartofii prăjiți;
  • Lactate sau produsele lactate procesate: lapte, brânză, smântână sau înghețată.
  • Băuturi cu cofeină sau carbogazoase: cafea, ceai, Coca-Cola, etc.

Simptomele balonării

Balonarea este o afecțiune inconfortabilă, care poate avea numeroase simptome, precum:

  • Râgâit;
  • Senzație de arsură pe gât;
  • Constipație sau diaree;
  • Senzație de greutate în stomac;
  • Senzație de plenitudine sau umflare în zona abdominală;
  • Greața și vărsăturile;
  • Flatulență.

Este important să discuți cu medicul tău despre oricare dintre aceste simptome pentru a obține un diagnostic corect și un tratament adecvat.

Cum poți preveni balonarea?

Pentru a preveni apariția balonării și a îmbunătăți digestia există câteva trucuri simple.

  1. Bea suficientă apă și evită alcoolul și băuturile carbogazoase, deoarece acestea pot contribui la formarea gazelor.
  2. Evită alimentele care pot provoca balonarea, cum ar fi alimentele bogate în fribre sau cele care produc gaze. Consumă aceste alimente cu moderație și în combinație cu alimente mai ușoare.
  3. Redu stresul, deoarece acesta poate afecta digestia, ducând în cele din urmă la balonare.
  4. Evită înghițirea de aer în timp ce vorbești sau mănânci și  mestecă bine alimentele.
  5. Menține o viață activă și fă exerciții regulat pentru a menține sănătatea funcției digestive.
  6. Include În alimentația ta probiotice – acestea sunt niște microorganisme vii și se găsesc în alimentele fermentate precum iaurtul, chefirul sau murăturile, dar și sub formă de alte alimente. Conform studiilor, probioticele pot reduce simptomele sindromului de intestin iritabil și balonarea, prin stimularea creșterii bacteriilor sănătoase în sistemul digestiv.

Așadar, prin menținerea unui stil de viață sănătos și  prin evitarea obiceiurilor care provoacă balonare, poți preveni această afecțiune.

Cum să scapi de balonare?

Din fericite, există câteva trucuri prin care poți scăpa de simptomele balonării:

  1. Bea apă plată și evită să înghiți aer – apa plată ajută la hidratarea organismului și la eliminarea gazelor. Este important să bei încet și să eviți să înghiți aer în timp ce bei apă. Acest lucru poate fi realizat prin înghițirea a cât mai puține înghițituri de apă în timpul înghițirii.
  2. Aplică o compresă caldă pe abdomenul superior pentru a relaxa mușchii și a ameliora disconfortul. Aceasta poate ajuta la relaxarea mușchilor abdominali și la reducerea presiunii cauzate de gaze.
  3. Consumă alimente cu proprietăți antispastice, cum ar fi semințele de chimion și ghimbirul, deoarece acestea pot ajuta la eliminarea gazelor și ameliorarea simptomelor de balonare.
  4. Ieși la o plimbare sau îndoaie-ți genunchii spre piept pentru a elimina gazele. O plimbare ușoară printr-un parc de exemplu poate ameliora disconfortul creat de balonare. De asemenea, îndoirea genunchilor pentru a elimina gazele poate fi o soluție foarte utilă în acest sens.
  5. Dacă nici măcar o metodă nu a avut randament, iar simptomele par să persiste, este timpul să consulți un medic pentru a identifica cauza și a primi tratamentul adecvat.

Ce afecțiuni pot provoca balonare?

De multe ori balonarea poate fi o consecință a mai multor afecțiuni diferite, de la cele minore până la cele mai grave. Printre cele mai comune afecțiuni care pot provoca balonare se numără:

  • Boala celiacă;
  • Refluxul gastroesofagian;
  • Constipație cronică;
  • Sindromul de intestin iritabil (IBS).

Boala celiacă apare ca o afecțiune autoimună în care consumul exagerat de gluten provoacă inflamarea intestinului subțire și poate duce la diaree, balonare, greață și alte simptome digestive. În cazul IBS-ului, balonarea apare de cele mai multe ori însoțită de dureri abdominale, diaree sau constipație, iar tratamentul include modificări ale dietei și administrarea de medicamente adecvate.

Refluxul gastroesofagian este o afecțiune în care acidul gastric se întoarce în esofag, cauzând astfel arsuri la stomac, balonare și greață. De asemenea, la greață și balonare poate duce și constipația cronică.

Așadar, sper că ai aflat tot ce aveai nevoie să știi despre balonare și cum să scapi de această problemă neplăcută. Deși balonarea poate fi cauzată de diferiți factori, cu aceste metode simple poți preveni sau diminua simptomele de balonare. De la evitarea alimentelor care provoacă balonare, la integrarea în alimentație a probioticelor, există multe modalități care te pot ajuta să reduci disconfortul creat de balonare.

În cele din urmă, nu uita că este foarte important să vorbești cu medicul tău în cazul în care aceasta devine o problemă constantă și simptomele persistă sau se agravează în timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.