Acasă Auto Martori de Bord Skoda Octavia – Ce Înseamnă Fiecare Bec Aprins?

Martori de Bord Skoda Octavia – Ce Înseamnă Fiecare Bec Aprins?

16615
0
martori-bord-skoda-octavia

Ai văzut vreodată becurile aprinse pe tabloul de bord al mașinii tale Skoda Octavia și te-ai întrebat ce înseamnă fiecare? Astăzi, ne concentrăm asupra martorilor de bord Skoda Octavia, pentru a te ajuta să înțelegi mai bine semnalele și mesajele transmise de mașina ta.

Cu ajutorul acestor explicații, vei putea să conduci cu mai multă încredere și să eviți surprize neplăcute pe drum. Așadar, hai să vedem ce înseamnă fiecare bec aprins!

Reține că toți martorii pe care-i voi enumera mai jos sunt valabili pentru toate modelele de Skoda Octavia, cum ar fi:

 • Skoda Octavia 1 – 1996-2004
 • Skoda Octavia 2 – 2004-2013
 • Skoda Octavia 2 Facelift – 2009 – 2013
 • Skoda Octavia 3 – 2013-2017
 • Skoda Octavia 3 Facelift – 2017-2019
 • Skoda Octavia 4 – 2019 – Prezent

Ce culori pot avea martorii de bord ai Skoda Octavia?

Atunci când vine vorba de martorii de bord ai Skoda Octavia, culorile joacă un rol esențial în transmiterea informațiilor despre starea mașinii tale. Iată ce culori pot avea acești martori și semnificația fiecăreia:

 • Roșu: Roșul este o culoare semnificativă care indică probleme grave sau pericol iminent. Trebuie să acționezi imediat atunci când vezi un martor roșu pe tabloul de bord. De exemplu, martorul roșu pentru nivelul scăzut de ulei sau temperatura ridicată a motorului.
 • Galben: Această culoare indică o atenție deosebită și necesită o verificare ulterioară, dar de obicei nu semnalează o situație de urgență imediată. De exemplu, martorul galben pentru sistemul de airbag pentru presiunea pneurilor.
 • Verde sau Albastru: Aceste culori indică în general că sistemul sau componenta asociată este activată și funcționează corect. De exemplu, martorul verde pentru farurile automate sau martorul albastru pentru farurile de întâlnire aprinse.
skoda-octavia-martori-de-bord

Cei mai frecvenți martori de bord Skoda Octavia

Martorii de bord sunt ca niște ghizi de încredere, care îți oferă informații esențiale despre starea mașinii tale. În continuare, vom vedea semnificația celor mai frecvent întâlniți martori de bord pe Skoda Octavia.

1. Martorul pentru Bujiile Incandescente

martor-bujii-incandescente-skoda-octavia

Acest martor indică faptul că bujiile incandescente ale motorului diesel se încălzesc pentru a ajuta la pornirea în condiții reci.

 • De ce apare: Apare în principal în mașinile diesel și se aprinde atunci când motorul este rece și bujiile incandescente sunt active pentru a asigura o pornire fără probleme în condiții reci.
 • Probleme comune: Problemele comune includ defectarea bujiilor incandescente sau a releului asociat cu acestea.
 • Cum se poate remedia problema: Dacă martorul rămâne aprins sau clipește, este recomandat să verifici sistemul de încălzire al bujiilor incandescente și să înlocuiești orice componentă defectă. Consultarea unui mecanic poate fi necesară pentru o evaluare mai detaliată.

2. Check-Engine

check-engine-skoda-octavia-light

Acest martor indică faptul că există o problemă sau o defecțiune în sistemul de control al emisiilor sau în alt sistem important al motorului.

 • De ce apare: Martorul „Check-Engine” se aprinde atunci când computerul de bord al mașinii detectează o anomalie în funcționarea motorului sau în sistemele critice.
 • Probleme comune: Cauzele pot varia de la un simplu senzor defect la probleme mai grave legate de motor sau emisii.
 • Cum se poate remedia problema: Este esențial să folosești un tester pentru a citi codurile de eroare și să identifici problema specifică. După identificarea cauzei, poți decide să repari singur problema sau să consulți un mecanic pentru a o remedia.

3. Martorul pentru Presiunea Uleiului

martor-presiune-ulei-skoda-octavia

Acest martor avertizează cu privire la nivelul scăzut de presiune a uleiului în motor, ceea ce poate duce la daune grave ale motorului dacă nu este remediată.

 • De ce apare: Martorul se aprinde atunci când presiunea uleiului este prea scăzută, ceea ce poate indica o scurgere de ulei, o pompă de ulei defectă sau nivelul insuficient de ulei.
 • Probleme comune: Problemele pot fi cauzate de scurgeri de ulei, ulei vechi sau neschimbat, sau de o pompă de ulei defectă.
 • Cum se poate remedia problema: Dacă martorul se aprinde, oprește imediat motorul și verifică nivelul de ulei. Adaugă ulei dacă este necesar și verifică dacă există scurgeri. Dacă problema persistă, solicită asistența unui mecanic pentru diagnosticare și remediere.

4. Martorul pentru Probleme cu Sistemul de Frânare

martor-sistem-de-franare-skoda-octavia

Acest martor indică probleme sau defecțiuni în sistemul de frânare al mașinii tale.

 • De ce apare: Martorul se aprinde atunci când sistemul de frânare detectează o anomalie, cum ar fi nivelul scăzut de lichid de frână, presiunea inadecvată în sistem sau uzura excesivă a placuțelor de frână.
 • Probleme comune: Problemele pot varia de la nivel scăzut de lichid de frână la defecte ale senzorilor de ABS sau probleme ale sistemului hidraulic de frânare.
 • Cum se poate remedia problema: Verifică nivelul de lichid de frână și asigură-te că acesta se află în limita recomandată. Dacă nivelul este scăzut, completează-l, dar fii atent la eventualele scurgeri. Dacă martorul persistă, consultă un mecanic pentru o verificare mai amănunțită.

*Este esențial să menționăm că, în cazul unor tipuri de mașini, acest martor de bord poate semnala, de asemenea, că frâna de mână nu a fost complet eliberată.

skoda-octavia

5. Martorul ESP (Sistemul Electronical Stabilității)

martor-esp-skoda-octavia

Acest martor indică starea sistemului ESP, care ajută la menținerea stabilității mașinii în timpul conducerii.

 • De ce apare: Martorul se aprinde atunci când sistemul ESP detectează o pierdere de aderență sau o instabilitate a mașinii.
 • Probleme comune: Problemele pot fi cauzate de senzori defectuoși sau de o defecțiune a sistemului ESP.
 • Cum se poate remedia problema: Verifică dacă anvelopele sunt în stare bună și asigură-te că presiunea pneurilor este corectă. Dacă martorul rămâne aprins, este recomandat să consulți un mecanic pentru a efectua o diagnoză completă a sistemului ESP.

6. Martorii ABS + ESP + Presiune Pneuri + Servodirecție

martori-abs-esp-presiune-pneuri-servodirectie-skoda-octavia

Aprinderea simultană a martorilor pentru presiunea pneurilor, ESP, ABS și servodirecție poate fi cauzată de cele mai multe ori de un senzor ABS defect, însă este recomandat ca mai întâi să folosești o diagnoză VCDS pentru a vedea exact care este problema.

 • De ce apare: Senzorul ABS defect nu mai transmite corect informațiile către unitățile de control, determinând astfel aprinderea simultană a martorilor.
 • Probleme comune: Defecțiuni în senzorii ABS sunt frecvente pe unele modele de Skoda Octavia.
 • Cum se poate remedia problema: Înlocuirea senzorului ABS defect este soluția principală și eficientă pentru rezolvarea problemei aprinderii simultane a martorilor.

7. Martorul pentru Supraîncălzire Motor

martor-supraincalzire-motor-skoda-octavia

Acest martor avertizează asupra unei posibile supraîncălziri a motorului, ceea ce poate duce la daune grave ale acestuia.

 • De ce apare: Martorul se aprinde atunci când temperatura motorului depășește limita normală și există riscul de supraîncălzire.
 • Probleme comune: Supraîncălzirea motorului poate fi cauzată de scurgerea de lichid de răcire, defecte ale termostatului sau blocarea fluxului de aer către radiator.
 • Cum se poate remedia problema: Dacă martorul pentru supraîncălzire se aprinde, oprește imediat motorul și așteaptă ca acesta să se răcească. Verifică nivelul de lichid de răcire și asigură-te că nu există scurgeri. Dacă problema persistă, solicită asistența unui mecanic pentru o evaluare detaliată și repararea oricărei defecțiuni identificate în sistemul de răcire al motorului. Nu încerca să conduci mașina dacă există semne evidente de supraîncălzire.

Lista completă a martorilor de bord Skoda Octavia

martori-de-bord-lista-skoda-octavia
Martori de Bord Covera.ro

1, 2. Se aprinde martorul de avertizare pentru sistemul de frânare al mașinii.

3,4. Martorul indică activarea frânei de parcare.

5. Se semnalează posibile probleme la încărcare, alternator sau baterie.

6. Martorul de avertizare este luminat pentru centura de siguranță.

7. Se constată o defecțiune la airbag și la dispozitivul de tensionare a centurii de siguranță.

8. Pe tabloul de bord se aprinde martorul de avertizare pentru nivelul uleiului de motor.

9. Indicatorul luminos indică insuficiența lichidului de răcire.

10. Se remarcă scăderea puterii motorului.

11. Martorul de bord arată potențiale defecțiuni la direcție.

12. Funcționarea defectuoasă a sistemului de securitate (închidere centralizată) este semnalată.

13. Martorul de bord semnalează probleme în transmisie.

14. Pe panoul de control apare o lampă de avertizare generală care poate afișa mesaje pe ecranul central.

15. Indicatorul luminos semnalează controlul electronic al accelerației.

16. Avertizarea este generată de temperatură ridicată a uleiului.

17. Se afișează avertizarea pentru intervalul de service al mașinii.

18. Funcționarea defectuoasă a sistemului de propulsie este evidentiată.

19. Martorul de bord evidențiază defecțiuni la sistemul de avertizare a distanței (Front-Assist).

20. Indicatorul luminos semnalează posibile defecțiuni în sistemul de avertizare Pre-Sense.

21. Se aprinde o lampă de avertizare pentru apăsarea pedalei de frână (obișnuită pentru mașinile cu cutie automată).

22. Avertizare pentru potențială coliziune sau distanța prea mică față de vehiculul din față.

23. Se remarcă că ușile mașinii sunt în poziție deschisă.

24. Capota mașinii este deschisă, semnalând acest lucru prin lampă.

25. Problemele la motor sunt evidențiate prin avertizare.

26, 27. Se semnalează defecțiuni în sistemul ABS (sistemul antiblocare a frânelor).

28, 29. Indicatorul luminos evidențiază presiunea scăzută în pneuri.

30. Nivelul scăzut de combustibil este semnalat prin indicatorul de bord.

31. Se semnalează defecțiuni la ștergătoarele de parbriz.

32. Indicator luminos pentru activarea sau dezactivarea sistemului electronic al stabilității.

33. Sistemul electronic al stabilității este dezactivat și acest lucru este indicat prin avertizare.

34. O lampă de avertizare generală se aprinde pentru a semnala o potențială problemă.

35. Indicatorul luminos evidențiază necesitatea unei revizii tehnice.

36. Becul defect sau ars este indicat prin avertizare.

37, 38. Se remarcă defecțiuni la frâna de parcare.

39. Indicatorul luminos semnalează activarea modului SPORT.

40. Unghiul mort este monitorizat și semnalat prin indicatorul de bord.

41. Indicatorul luminos indică activarea sistemului Pre-Sense.

42. A fost activat sistemul de frânare de urgență, ceea ce este evidențiat prin avertizare.

43. Dezactivarea sistemului de frânare de urgență este semnalată prin indicatorul luminos.

44. Indicatorul luminos indică starea sistemului de siguranță al mașinii.

45. Se avertizează cu privire la distanța față de mașina din față.

46. Se aprinde o lampă de avertizare pentru semnalizarea părăsirii benzii de circulație.

47. Indicatorul luminos semnalează activitatea senzorilor de parcare.

48. Indicatorul luminos indică frânarea automată la mersul cu spatele.

49. Se activează tracțiunea integrală a mașinii.

50. Blocarea tracțiunii integrale este indicată prin indicatorul de bord.

51. Problemele în sistemul de alimentare sunt semnalate prin avertizare.

52. Defecțiuni în sistemele electrice ale mașinii sunt semnalate.

53. Problemele în sistemul keyless-entry sunt evidențiate prin avertizare.

54, 55, 56. Indicatorii luminoși semnalează necesitatea unei revizii tehnice.

57. Indicatorul luminos semnalează activitatea luminilor tip cargo (pentru mașinile de transport marfă cu aceste lumini).

58. Martorul de bord indică o defecțiune în sistemul de transmisie.

59. Indicatorul luminos indică activarea sistemului de asistență la pornire în rampă.

60. Avertizare cu privire la posibile probleme la direcție.

61, 62. Indicatorul luminos semnalează activarea sistemului AUTO-HOLD.

63. Indicatorul luminos indică activitatea semnalizării direcționale.

64. Luminile de poziție ale mașinii sunt aprinse.

65. Controlul automat al luminilor de drum (faza lungă) este activat.

66. Modul de economisire a combustibilului este activat.

67, 68. Indicatorul luminos semnalează activarea sistemului de cruise control (pilot automat).

69. Martorul de bord indică funcționarea sistemului START-STOP.

70. Indicatorul luminos indică activarea modului de remorcare.

71. Martor pentru luminile de ceață din față.

72. Martor pentru luminile de ceață din spate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.