Acasă Lifestyle 10 metode prin care poți învăța eficient

10 metode prin care poți învăța eficient

681
0
10-metode-sa-inveti-eficient

Cheia pentru a atinge obiectivele mult dorite în orice domeniu este să înveți eficient. Avem la dispoziție foarte multe informații în ziua de astăzi, dar este important să învățăm cum să ne concentrăm pe ceea ce este cu adevărat relevant și să utilizăm metode de învățare care chiar funcționează pentru noi.

Există destul de multe metode de a învăța eficient pe care le putem introduce în strategia noastră de învățat, însă trebuie încercate pentru a observa ce metode ni se potrivesc.

1.    Locul în care studiezi

Locul în care studiezi poate fi foarte important în eficiența și productivitatea studiului tău. Un mediu potrivit pentru învățare poate contribui la o reținere mult mai eficientă a informațiilor, o concentrare mai bună și la o atitudine pozitivă față de studiu.

Un mediu de studiu liniștit și fără distrageri poate ajuta la evitarea pierderii concentrării. Spre exemplu, învățând într-o cameră liniștită, fără telefon, televizor sau orice alt lucru care te-ar putea distrage, poate ajuta la o concentrare mai bună. De asemenea, un mediu curat și organizat contribuie la o atitudine pozitivă și poate ajuta la găsirea ușoară a materialelor necesare pentru studiu.

Totodată, un mediu confortabil ajută și la prevenirea oboselii. Asigură-te că ai întotdeauna temperatura potrivită în cameră și că scaunul pe care stai este unul confortabil.

2.    Evidențiază și rescrie ideile principale

Pentru a înțelege mai repede informația dintr-un text sau discurs, poți evidenția ideile principale prin identificarea și marcarea informației esențiale. Acest lucru poate fi realizat prin subliniere, marcare cu culori sau creare de notițe.

De asemenea, rescrierea ideilor principale ajută ca informația să fie mai accesibilă și ușor de reținut. Poți face acest lucru prin eliminarea informației inutile și utilizarea unui limbaj mai clar și precis pentru o întelegere mult mai bună a informațiilor.

3.    Exersează practic

Una dintre cele mai eficiente metode pentru a învăța mai eficient este să exersezi practic. Această metodă implică aplicarea cunoștințelor dobândite prin practică și repetiție cu scopul de a le reține și de a le face mai accesibile mai târziu.

Exersarea practică poate fi aplicată la orice materie sau abilitate, de la matematică și limba română până la muzică și sport.  Spre exemplu, în cazul unei limbi străine, exersarea practică poate implica vorbitul și ascultatul limbii respective în contexte reale, în loc să se studieze doar gramatica și vocabularul.

Exersarea practică se poate realiza și prin rezolvarea de probleme sau teste, crearea de proiecte sau participarea la activități practice. Cu toate acestea, este important să se inceapă mai întâi cu probleme și activități simple, crescând progesiv la niveluri mai dificile.

4.    Crează-ți un program

Crearea unui program de învățare poate fi o metodă foarte utilă pentru tine. Acest lucru te poate ajuta să înveți mai eficient, deoarece oferă o structură și o planificare necesare pentru a atinge obiectivele de învățare. Un program bine gândit ajută la maximizarea efortului și timpului investit în învățare și te poate asigura că acoperi toate subiectele necesare.

Un program de învățare te mai poate ajuta la fixarea în minte a informației prin repetarea și exersarea regulată și la organizarea timpului și resurselor pentru a maximiza eficiența învățării.

Este important ca programul pe care ți-l creezi să se adapteze nevoilor individuale și să monitorizezi progresul pentru a te asigura că obții rezultatele dorite.

5.    Meditează în pauzele de la învățat

mediteaza-in-pauza-de-la-invatat

O altă metodă care are șanse mari să te ajute este crearea unui obicei de a medita în pauzele pe care le iei de la învățat. Meditația poate fi foarte importantă în aceste pauze, deoarece poate ajuta la relaxarea minții și la îmbunătățirea concentrării. S-a demonstrat prin intermediul studiilor că meditația poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea memoriei și a atenției.

În plus, meditația ajută la crearea unui echilibru între învățat și relaxare, prevenind oboseala mentală și suprasolicitarea. Pauzele regulate de meditație pot ajuta la o învățare mai eficientă și la o mai bună reținere a informației.

Există mai multe metode de meditație, dar una dintre cele mai simple și accesibile este meditația de concentrare sau meditația focalizată. Acest lucru implică concetrarea atenției asupra unui singur obiect sau sunet.

6.    Fă mișcare înainte de sesiunea de învățat

Activitățile fizice pot ajuta la oxigenarea creierului și la stimularea fluxului de sânge și de nutrienți către creier, care mai apoi contribuie la o mai bună funcționare a acestuia. Mișcarea înainte de învățat este foarte importantă, deoarece îmbunătățește performanțele cognitive, crește energia și te ajută să fii mai concentrat.

De asemenea, mișcarea te ajută la reducerea stresului și crește buna dispoziție, care pot contribui la o mai bună concentrare și la o mai bună reținere a informației.

Găsește-ți o activitate care ți se potrivește și practic-o înainte să începi sesiunea de învățat. O recomandare de a noastră este să mergi pe jos timp de cel puțin 30 minute înainte de o sesiune de învățat. Astfel, vei obține rezultate maxime.

7.    Odihnește-te

Ca și mișcarea, odihna poate ajuta la îmbunătățirea performanței cognitive și la creșterea capacității de reținere a informației. Prin odihnă creierul tău se reface și se pregătește pentru activitățile ce vor urma, cum ar fi învățatul.

Conform studiilor, somnul ajută la consolidarea memoriei și la procesarea informației, ceea ce contribuie la o mai bună reținere a informației învățate. În plus, odihna reduce stresul și crește buna dispoziție.

Asigură-te că dormi suficient și evită suprasolicitarea, care poate avea un efect negativ asupra performanței cognitive. Pentru a avea un somn odihnitor se recomandă 7-8 ore de somn pe noapte.

8.    Asimilează informațiile prin mai multe căi

Această metodă este cunoscută și sub denumirea de “învățare prin mai multe canale” și se referă la utilizarea a mai multor metode de învățare pentru a reține și înțelege informația. Aceasta poate include combinarea studierii teoretice cu exersarea practică sau învățarea din clipuri video sau imagini.

Învățarea prin mai multe canale poate ajuta la o reținere mult mai bună a informației și la o înțelegere mai profundă a subiectului, deoarece permite creierului să proceseze informația din diferite perspective.

Câteva exemple de învățare prin mai multe canale includ diagramele sau imaginile, exersarea unui concept prin activități practice, utilizarea muzicii sau a ritmului pentru a învăța poezii, vizionarea de clipuri video sau explicarea unui subiect unui coleg pentru a-l înțelege mai bine.

9.    Învață alături de prietenii tăi

O idee foarte utilă ar fi să înveți alături de prietenii tăi. În acest fel poți fi mult mai motivat și atent asupra informațiilor pe care vrei să le înveți.

Ai grijă, însă, ca prietenii tăi să-și dorească la fel ca și tine să învețe în acel moment. Nu vreți să vă adunați doar ca să glumiți și să râdeți, fără a înțelege și reține nimic din ce voiați să învățați. Trebuie să aveți interese comune.

10.  Fă un rezumat cu ceea ce ai învățat

Prin crearea unui rezumat vei reuși să reții mult mai repede ceea ce ai învățat. Făcând un rezumat, te vei concentra pe informațiile esențiale, eliminând informațiile inutile. Acest lucru îți permite să înțelegi mai ușor materialul studiat și te ajută să-ți aduci mai ușor aminte informațiile importante.

De asemenea, un rezumat te poate ajuta să-ți concentrezi mai bine atenția și să gestionezi mai bine timpul de studiu.

Așadar, mai sus ți-am prezentat cele mai cunoscute metode care te pot ajuta să înveți mai eficient. Nu uita că trebuie să le încerci pe fiecare pentru a vedea care îți aduc cu adevărat rezultate.

Sport la învățat!

Articolul precedent7 sfaturi pentru o viață sănătoasă
Articolul următorFiltrul de particule: ce este și cum îl întreții
Eu sunt Silviu și mă interesează tot ce ține de bani. Strategii de economisit, afaceri, domeniul vast al finațelor și investiții. În articolele mele, vei găsi sfaturi practice și ușor de aplicat despre cum să îți faci un buget, cum să îți alegi o afacere profitabilă, cum să investești în diferite domenii și cum să îți protejezi banii de inflație și impozite. Pe lângă domeniul financiar, sunt și un pasionat de dezvoltare personală. Descoperă articolele mele și aștept comentariile tale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.