Acasă Auto Martori de Bord Volkswagen: Semnificație și Defecțiuni

Martori de Bord Volkswagen: Semnificație și Defecțiuni

5950
0
martori-de-bord-volkswagen

Martorii de bord Volkswagen sunt foarte importanți, mai ales la cele mai moderne vehicule ale acestui producător. Acești indicatori luminoși sau simboluri afișate pe panoul de bord furnizează informații importante șoferului despre diferite aspecte ale funcționării vehiculului.

Cu toate acestea, multe persoane nu cunosc semnificația martorilor de bord VW și pot fi confuze atunci când un astfel de martor se aprinde. Din păcate, ignorarea sau interpretarea greșită a acestor semnale poate duce la neglijarea unor defecțiuni sau a unor probleme tehnice importante, care ar putea agrava situația sau ar putea afecta siguranța vehiculului și a pasagerilor.

În acest articol vom prezenta principalii martori de bord Volkswagen și vom explica semnificația fiecăruia în parte pentru ca tu să înțelegi mesajul acestora și să știi cum să acționezi la momentul respectiv.

Martori bord VW: de câte culori pot fi?

Martorii de bord pot fi de mai multe culori și fiecare dintre acestea au semnificații diferite.

  • Roșu: un martor roșu va indica întotdeauna o defecțiune sau o situație critică care necesită acțiune imediată. În această categorie pot intra sistemul de frânare sau supraîncălzirea motorului. Acestea sunt aspecte grave la care șoferul trebuie să intervină imediat.
  • Galben: martorii galbeni avertizează în privința unor situații care necesită atenție, dar nu sunt de urgență imediată. De regulă, martorii de culoare galbenă semnalează probleme cum ar fi, nivelul scăzut de ulei, sistemul de control al tracțiunii, sistemul airbag, etc. Totuși, este important să se acorde atenție semnalelor galbene și să se ia măsuri adecvate pentru remedierea problemelor semnalate.
  • Verde: martorii de culoare verde sunt martori de informare sau confirmare ale unor funcții ale mașinii. Martorii de culoare verde pot indica aprinderea farurilor, activarea sistemului de control al tracțiunii, activarea sistemului lane assist, etc.

Așadar, în rândurile următoare vom enumera martorii unui autovehicul marca Volkswagen în funcție de gravitatea acestora.

Martori de culoare roșie

1.     Martor de supraîncălzire motor

Acesta este un martor care arată că motorul este supraîncălzit, ceea ce poate duce mai departe la daune grave. În această situație trebuie să oprești imediat mașina și să nu mai continui drumul. Verifică nivelul lichidului de răcire și asigură-te că nu există scurgeri sau alte probleme în sistemul de răcire. De asemenea, este recomandat să soliciți ajutor de specialitate .

supraincalzire-motor

2.     Martorul de combustibil scăzut

Când acest martor se aprinde, înseamnă că nivelul de combustibil din rezervorul vehiculului este scăzut și este necesară alimentarea imediată.

combustibil-scazut

3.     Martorul pentru presiune scăzută a uleiului

Martorul de ulei de culoare roșie se aprinde atunci când nivelul de ulei din motor este scăzut sau există o problemă gravă la sistemul de lubrifiere al motorului. Când acest martor apare, oprește imediat vehiculul și verifică nivelul de ulei.

presiune-scazuta-ulei

4.     Martor pentru portabagajul deschis

Acest martor se aprinde atunci când ai plecat la drum, iar portbagajul vehiculului este deschis sau nu este închis corespunzător.

portbagaj-deschis

5.     Martor pentru baterie

Acest martor se aprinde atunci când sistemul de încărcare al bateriei înregistrează o defecțiune sau o problemă. Verifică conexiunile bateriei, precum și starea curelei de transmisie. Dacă această problemă persistă, consultă un specialist pentru verificarea și remedierea acesteia.

martor-baterie

6.     Martor pentru sistemul de servodirecție

Indică o problemă apărută la sistemul de servodirecție. În acest caz trebuie să iei în considerare că manevrarea vehiculului poate fi mai dificilă.

martor-pentru-sistemul-de-servodirectie

7.     Martor care indică probleme la sistemul de frânare

Acest martor se aprinde de regulă când sistemul de frânare a întâmpinat o anumită problemă, cum ar fi probleme cu lichidul de frână sau cu pedala de frână. În acest caz, mașina trebuie verificată imediat de către un specialist.

De menționat că acest martor, la unele modele de mașini, poate semnala și faptul că frâna de mână nu a fost eliberată în totalitate.

martor-probleme-sistem-franare

8.     Martor care indică uzura plăcuțelor de frână

Acest martor se va aprinde atunci când plăcuțele de frână sunt foarte uzate și necesită înlocuire. În unele cazuri, acest martor poate fi de culoare galbenă, acest lucru depinzând de modelul mașinii.

martor-placute-frana-uzate

9.  Martorul pentru centurile de siguranță

Acest martor se va aprinde împreună cu un semnal acustic atunci când se detectează prezență pe unul din scaune, iar centura nu este pusă. Acesta nu va dispărea până când nu se va detecta că centura este pusă.

martor-centura-de-siguranta

10.  Martor pentru frâna de mână

Martorul pentru frâna de mână se va aprinde atunci când frâna de mână este trasă și se va stinge numai atunci când aceasta este decuplată.

martor-pentru-frana-de-mana

11.   Martorul pentru sistemul de tractare

În cazul în care tractezi o remorcă sau o rulotă care are propriul sistem de frânare și iluminare, acest martor se va aprinde pentru a indica o problemă la nivelul acestora.

martor-probleme-sistem-tractare

Martori de culoare galbenă

1.     Martor pentru presiune în anvelope

Acest martor se aprinde atunci când sistemul de control al presiunii în anvelope detectează o discrepanță sau o problemă în presiunea anvelopelor.

martor-bord-presiune-scazuta-in-pneuri

2.     Martorul pentru airbag

Indică faptul că airbagul este dezactivat.

martor-airbag-dezactivat

3.     Martorul pentru luminile de ceață spate

Acest martor nu indică neapărat o problemă, ci arată că luminile de ceață sunt aprinse.

martor-lumini-ceata-spate-aprinse

4.     Martor pentru lichidul de parbriz

Martorul indică faptul că lichidul de parbriz este la un nivel foarte scăzut sau deloc.

martor-lipsa-lichid-de-parbriz

5.     Martorul pentru bujii

Acest martor este de cele mai multe ori prezent la mașinile cu motoare diesel și indică probleme apărute la una sau mai multe bujii.

martor-bujii

6.     Martor pentru filtrul de particule (DPF)

Martorul pentru DPF poate indica o defecțiune sau faptul că acesta nu funcționează cum trebuie. Filtrul de particule poate fi înfundat și necesită curățare.

Pentru mai multe informații despre filtrul de particule DPF, poți citi articolul nostru dedicat.

martor-probleme-filtru-de-particule

7.     Martor pentru senzorii de ploaie

Acest martor este prezent la mașinile care sunt dotate cu sistem automat de ștergere a parbrizului pe timp de ploaie și indică o defecțiune apărută la aceștia.

martor-probleme-senzori-ploaie

8.     Martorii pentru dezghețare lunetă și parbriz

Aceștia sunt doi martori asemănători care funcționează după același principiu. Atunci când sistemul de dezghețare al parbrizului sau lunetei este activat, se va aprinde și unul din acești martori, sau amândoi dacă este cazul.

martor-dezghetare-luneta
martor-dezghetare-parbriz

9.     Martorul Check Engine

Acest martor poate indica o mulțime de probleme. De regulă, acesta indică probleme la motor sau la sistemul de control al emisiilor. Pentru a afla exact ce defecțiune are mașina, este recomandat să consulți un service autorizat pentru diagnosticare și remediere.

martor-check-engine

10.  Martor pentru avertizarea temperaturii exterioare

Martorul indică că temperatura exterioară este sub un anumit prag, de regula sub 0-4°C, avertizându-te să fii precaut în condiții de îngheț sau temperaturi scăzute.

martor-bord-temperatura-scazuta

11.  Martor pentru sistemul de recunoaștere a cheii

Acest martor se aprinde atunci când sistemul de recunoaștere al cheii detectează prezența cheii sau a dispozitivului de acces în apropierea vehiculului, facilitând deblocarea și pornirea acestuia. De asemenea, acest martor poate fi și de culoare roșie, semnalând că este o problemă cu acest sistem sau cu cheia.

martor-sistem-recunoastere-cheie

12.     Martorul ESP

Martorul pentru sistemul de control al tracțiunii de culoare galbenă indică o problemă sau o defecțiune la acest sistem. Sistemul de control al tracțiunii ajută la menținerea stabilității și aderenței pe drum.

martor-esp

13.   Martorul pentru ABS

Martorul ABS se aprinde atunci când sistemul de fânare anti-blocare (ABS) prezintă o defecțiune sau o problemă.

martor-abs

Martori de culoare verde

1.     Martorul pentru pilotul automat (cruise control)

Acest martor indică funcționarea sistemului cruise control.

martor-cruise-control

2.     Martori pentru sistemul de semnalizare

Acești martori se aprind atunci când semnalizezi. Săgeata stângă se va aprinde când semnalizezi spre stânga, iar cea dreaptă se va aprinde când semnalizezi spre dreapta. Se vor aprinde ambele săgeți atunci când pornești avariile.

martori-sistem-semnalizare

3.     Martor pentru apăsarea pedalei de frână

Acest martor este de regulă întâlnit numai la mașinile cu cutie automată sau în unele cazuri și la mașinile cu cutie manuală. La cele cu cutie automată se va aprinde atunci când sistemul observă că vrei să pleci de pe loc și nu ai apăsat pedala de frână, iar la mașinile cu cutie automată se va aprinde atunci când vrei să decuplezi frâna de mână electrică fără să apeși pedala de frână.

martor-pentru-apasarea-pedalei-de-frana

4.     Martorul pentru luminile de întâlnire

La unele mașini, atunci când se pornesc luminile de întâlnire (faza scurtă), se va aprinde și acest martor, care indică faptul că acestea funcționează în momentul respectiv.

martor-faza-scurta

5.     Martorul pentru luminele de drum

Au același principiu de funcționare ca și luminele de întâlnire.

martor-faza-lunga

6.     Martor pentru sistemul Lane Assist

Martorul pentru sistemul Lane Assist se aprinde atunci când funcția de asistență la menținerea benzii de rulare este activată, oferind în același timp un avertisment vizual că vehiculul poate părăsi banda de circulație fără ca tu să semnalizezi înainte.

martor-sistem-lane-assist

Este important de menționat că culorile martorilor de bord pot varia de la un model de vehicul la altul. Spre exemplu, în timp ce la un anumit model culoarea martorului pentru nivelul scăzut al uleiului poate fi galbenă, la alt model aceasta poate fi de culoare roșie. Însă semnificația acestora este tot aceeași.

De asemenea, se recomandă să consulți manualul de utilizare Volkswagen pentru a identifica exact ce semnificație are fiecare martor în parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.