Acasă Sanatate 7 sfaturi pentru o viață sănătoasă

7 sfaturi pentru o viață sănătoasă

384
0
7-sfaturi-pentru-o-viata-sanatoasa

Cu toții ne dorim să ne menținem sănătoși, dar ce trebuie să facem mai exact pentru a avea o viață sănătoasă?

O viață sănătoasă este definită de către Organizația Mondială a Sănătății ca fiind o “stare de bunăstare fizică, mentală și socială completă și nu doar absența bolii”.

Așadar, o viață sănătoasă reprezintă bunăstarea tuturor aspectelor vieții, de la sănătatea fizică a corpului, la cea spirituală, emoțională, psihică, relaționară sau financiară.

Menținându-vă o viață sănătoasă vă veți simți mai bine, corpul și mintea vor fi mai relaxate, vă veți odihni mult mai bine și vă veți trezi dimineața plini de energie. În plus, nu veți mai obosi când faceți orice activitate fizică, deoarece vă veți simți mult mai puternici și dornici de mișcare.

Mai jos vă voi prezenta câteva sfaturi pentru a vă menține sănătatea la un nivel maxim.

1.    O viață sportivă

Pentru a vă îmbunătăți calitatea vieții trebuie să faceți regulat mișcare. Activitățile fizice vă pot ajuta să ieșiți din zona de confort. Sportul îmbunătățește starea de bine, ajută la menținerea unei greutăți optime și crește imunitatea. De asemenea, prin sport veți căpăta rezistență, flexibilitate și vă veți întări oasele.

Printre alte beneficii oferite de o viață sportivă putem enumera:

  • Reducerea stresului și stărilor depresive;
  • Somn odihnitor;
  • Întărirea sistemului cardiovascular;
  • Îmbunătățirea vieții sexuale;
  • Îmbunătățirea funcțiilor mentale;
  • Creșterea încrederii de sine.

2.    Mențineți o dietă sănătoasă

Un lucru foarte important pentru o viață sănătoasă este alimentația. O dietă sănătoasă trebuie să fie echilibrată, având în componență o varietate de alimente pentru a asigura aportul optim de vitamine și nutrienți care să vă confere energia de care aveți nevoie pe tot parcursul zilei.

Mesele trebuie să fie bogate în fructe și legume, proteine, lactate cu conținut mic de grăsimi și cereale integrale. Alegeți fructele proaspete sau congelate, mai ales legumele cu frunzele verzi, deoarece acestea au cei mai mulți nutrienți.  De asemenea, și apa este foarte importantă într-o alimentație sănătoasă, ajutând la hidratarea organismului.

Alimentele consumate influențează starea fizică în proporție de 80%, iar restul de 20% depinde de activitatea fizică.

3.    Nu fumați

Este demonstrat deja că tutunul nu aduce niciun beneficiu sănătății noastre. Mai mult decât atât, acesta este una dintre cauzele principale pentru apariția și dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer.

Pe lângă fumătorii direcți, tutunul poate ucide și fumătorii pasivi, care doar inhalează fumul de la persoanele fumătoare din jur.

Nu este niciodată târziu să vă lasați de fumat. Acest lucru este unul dintre cele mai importante acțiuni pe care le poate face un fumător. Studiile au demonstrat că renunțarea la fumat aduce benefcii pentru sănătate, precum:

  • Îmbunătățirea stării generale de sănătate;
  • Reduce riscul de deces prematur;
  • Reduce riscul de apariție și dezvoltare a diferitelor tipuri de cancer;
  • Beneficii pentru persoanele diagnosticate cu BPOC;
  • Reduce riscul bolilor pulmonare sau cardio-vasculare.

4.    Nu consumați alcool într-un mod excesiv

De asemenea, alcoolul este nociv pentru sănătate. Consumul prelungit de alcool și în cantități mari cauzează afectarea ficatului și poate dezvolta și alte probleme de sănătate. Alcoolul este foarte toxic pentru celulele organismului, mai ales atunci când este consumat abuziv.

Principalele boli pe care le poate cauza alcoolul sunt:

  • Anxietatea și depresia;
  • Cancer – diferite tipuri de cancer sunt asociate cu consumul de alcool, cum ar fi cancerul de colon, ficat, esofag sau de sân;
  • Simptome de sevraj;
  • Ciroză hepatică;
  • Tulburări psihice și de comportament.

Cu toate acestea, unele studii arată că un consum moderat de alcool (1 pahar pe zi) poate avea un efect benefic asupra sănătății, inclusiv asupra riscului de diabet, cancer și boli cardiovasculare.

5.    Controale medicale regulate

Faceți întotdeauna la timp analizele medicale și mergeți regulat la medic pentru diferite controale. A preveni este mult mai ușor decât a trata.

De asemenea, controlați și monitorizați greutatea, tensiunea arterială, colesteroul și glicemia. Este important să știți dacă sunteți în limitele normale ale acestora. Printr-o dietă echilibrată și un program de exerciții fizice, acestea pot fi ținute în limite sănătoase.

Dacă în urma unor analize observați o creștere anormală a glucozei sau a colesterolului este necesar consultul medical de specialitate pentru a obseva din timp posibilele probleme care pot apărea.

6.    Odihniți-vă suficient

Somnul este o parte foarte importantă din viața noastră, deoarece ne petrecem o treime din viață dormind.  Lipsa somnului poate fi o problemă pentru sănătatea generală.

Privarea de somn poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi:

  • Creșterea tensiunii arteriale;
  • Sistem imunitar slăbit;
  • Probleme cu greutatea;
  • Anxietate sau depresie;
  • Morbiditate cardiacă.

Este important să vă stabiliți un program de somn pentru a vă asigura că vă odihniți aproximativ 7-8 ore pe noapte. Majoritatea persoanelor au o oră de trezire destul de constantă, pe când ora la care se merge la culcare poate varia din varii motive, cum ar fi viața socială, programul de lucru, obligații de familie, etc.

7.    Menținerea sănătății mintale

Este foarte important să vă păstrați mintea relaxată, să nu vă stresați foarte mult. Fiți optimiști și păstrați o atitudine pozitivă în toate aspectele vieții. Este demonstrat că gândirea pozitivă și umorul ajută la îmbunătățirea sănătății mintale.

De asemenea, petreceți timp cu voi, familia sau prietenii, meditați, citiți sau uitați-vă din când în când la un film. Deconectați-vă o perioadă de la tot ce înseamnă muncă și stres pentru a vă recăpăta puterile.

Așadar, acestea au fost principalele sfaturi de urmat pentru a ținti o viață cât mai sănătoasă. Nu uitați că nu trebuie să vă concentrați numai pe alimentație. Odihna, sportul și relațiile sociale sunt la fel de importante.

Punând în practică măcar câteva sugestii de mai sus veți fi deja cu un pas înainte spre o viață mai sănătoasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.