Acasă Timp Liber Periuță Electrică sau Clasică – Avantaje și Dezavantaje

Periuță Electrică sau Clasică – Avantaje și Dezavantaje

274
0
periuta-electrica-sau-clasica-avantaje-si-dezavantaje

Periuța de dinți electrică a devenit un subiect destul de discutat în rândul persoanelor preocupate de igiena orală. Într-o lume aflată în continuă dezvoltare tehnologică, nu avea cum să scape netehnologizată periuța de dinți. Cu toate acestea, periuța de dinți clasică nu și-a pierdut din popularitate și continuă să fie preferată de multe persoane. Astfel, ia naștere întrebarea: periuță electrică sau clasică?

În acest articol vom încerca să răspundem acestei nedumeriri și să explorăm avantajele și dezavantajele fiecărui tip de periuță.

Cum funcționează periuța electrică?

Bineînțeles că nu vom vorbi despre cum funcționează o periuță tradițională, însă poate că ești curios să afli ce stă în spatele tehnologiei periuțelor electrice. Ei bine, funcționarea acestor tipuri de periuțe ingenioase se bazează pe principiul vibrațiilor și oscilațiilor rapide, care acționează în mod eficient asupra plăcii bacteriene și resturilor alimentare.

Acest tip de periuță are un motor electric care pune în mișcare capul periuței, acesta având o mișcare circulară sau de rotație, efectuând sute de mișcări pe minut. Această acțiune energică și precisă asigură o curățare profundă și meticuloasă, ajutând la îndepărtarea eficientă a impurităților și la prevenirea afecțiunilor dentare.

Unele tipuri de periuțe electrice sunt prevăzute și cu senzori inteligenți care monitorizează presiunea exercitată în timpul periajului și oferă informații despre acesta pe telefonul mobil, asigurându-se astfel că ne periem dinții într-un mod corect și delicat, fără a agresa gingiile sensibile.

Avantajele și dezavantajele periuței electrice

Periuța electrică este considerată ca fiind inovatoare în îngrijirea orală, oferind multiple avantaje, însă aceasta poate avea și câteva dezavantaje.

Avantajele periuței electrice             

 1. Oferă o eficiență sporită – periuța electrică oferă o curățare mai eficientă și riguroasă a dinților și a gingiilor în comparație cu periuța clasică. Aceasta are mișcări rapide și oscilante, fapt pentru care placa bacteriană se poate îndepărta mai eficient.
 2. Ușurință în utilizare – utilizarea acestei periuțe este mai simplă și mai comodă, deoarece nu necesită exercitarea unei presiuni puternice asupra dinților.
 3. Este prevăzută cu funcții suplimentare: periuțele electrice moderne sunt prevăzute cu senzori inteligenți care își pot da seama de calitatea spălatului pe dinți și te asigură că-ți periezi dinții exact atât timp cât este recomandat de către medicii stomatologi.
 4. Poți folosi o gamă largă de capete și tehnici de curățare, deoarece le poți schimba foarte ușor între ele.
 5. Stimulează igiena orală – datorită unelor periuțe electrice care au și aplicații mobile, îți poți menține rutina de periaj dentar. Aplicația periuței electrice îți poate reaminti să te speli pe dinți în cazul în care ai uitat. Ba mai mult, aplicația poate stimula motivația și angajamentul în ceea ce privește igiena orală, oferind feedback și statistici detaliate cu privire la performanța periajului.

Dezavantajele periuței electrice

 1. Cost de achiziție mai ridicat – periuțele electrice sunt mult mai scumpe decât periuțele clasice, acest lucru datorându-se în special tehnologiei cu care sunt prevăzute. Costul acestora depinde de brand și de modelele disponibile, însă este necesar să iei în calcul că o periuță electrică are o durată de viață mai mare decât o periuță tradițională.
 2. Poate fi prea puternică – unele periuțe electrice pot avea o intensitate și o putere mult prea mare, ceea ce poate fi un lucru dezavantajos pentru persoanele care au anumite sensibilități dentare sau gingivale.
 3. Dependența de încărcare sau baterii – periuțele electrice au nevoie de încărcare periodică sau de schimbarea bateriilor.
 4. Pot ocupa mai mult loc în bagajul de călătorie.
 5. Necesită obișnuință – este posibil să dureze ceva timp până te obișnuiești cu trecerea de la o periuță tradițională la una electrică, deoarece mișcările și senzațiile produse de această periuță pot fi neobișnuite la început.

Avantajele și dezavantajele periuței clasice

Periuța clasică încă este folosită de foarte multe persoane, fiind un simbol al igienei orale. Cu toate acestea, este important să bifăm și avantajele și dezavantajele acestei periuțe pentru a decide în cele din urmă care este mai potrivită pentru nevoile și preferințele personale.

Avantajele periuței clasice

 1. Este simplă și accesibilă – aceasta este ușor de utilizat, fiind familiară pentru majoritatea oamenilor. Nu necesită baterii sau încărcare și poate fi folosită oriunde și oricând. De asemenea, este o opțiune excelentă pentru călătorii sau momentele când ești în deplasare.
 2. Cost redus – comparativ cu periuțele electrice, o periuță clasică are un preț mult mai mic, fiind accesibilă din punct de vedere financiar.
 3. Sunt disponibile într-o varietate de opțiuni, cum ar fi modele, dimensiuni, niveluri de fermitate a periilor, etc.
 4. Este disponibilă cam în orice farmacie sau magazin.

Dezavantajele periuței clasice

 1. Are o eficiență mai redusă în îndepărtarea plăcii bacteriene – periuța clasică necesită o tehnică corectă de periaj și de mai mare durată față de periuța electrică. Aceasta din urmă oferă mișcări rapide și vibrații care pot oferi o curățare mai profundă.
 2. Cu o periuță clasică poți experimenta dificultatea de periere în zonele mai puțin accesibile.
 3. Riscul de presiune excesivă – unele persoane nu știu cu exactitate ce presiune să aplice asupra dinților atunci când îi periază. O presiune prea mare asupra dinților poate duce la deteriorarea smalțului dentar și la retragerea gingiilor.
 4. Au o durată de viață limitată – periuțele clasice necesită înlocuire la aproximativ 3 luni de la începerea folosirii sau atunci când perii devin uzați și își pierd eficiența.

Ce periuță este mai potrivită pentru tine?

Ei bine, atunci când vine vorba de alegerea periuței potrivite pentru tine, este important să iei în considerare preferințele personale,  nevoile dentare, dar și bugetul disponibil. Persoanele au preferințe diferite în privința igienei orale, iar alegerea periuței potrivite stă în mâna fiecăruia.

În cazul în care dorești o periuță simplă și accesibilă, cel mai probabil vei alege o periuță clasică, iar dacă ești un adept al tehnologiei și ești în căutarea unui nivel mai ridicat de eficiență și funcții avansate, periuța electrică ar putea să corespundă mai bine nevoilor tale.

Ce spun medicii stomatologi?

Opinia medicilor stomatologi poate conta și joacă un rol important în alegerea periuțelor potrivite. Majoritatea medicilor stomatologi recomandă periuța electrică, deoarece aceasta oferă avantaje în privința eficienței în îndepărtarea plăcii bacteriene. Cu toate acestea există și medici care susțin că periuța clasică poate fi la fel de eficientă dacă se respectă tehnica și durata corectă de periaj.

Orice alegere ai face, este important să acorzi o atenție sporită tehnicii corecte te periaj și să primești sfaturi utile de la medicul tău stomatolog pentru a te asigura că-ți menții o bună sănătate orală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.