Acasă Sanatate Beneficiile mersului pe jos zilnic

Beneficiile mersului pe jos zilnic

227
0
beneficiile-mersului-pe-jos-zilnic

Te-ai întrebat cum poți îmbunătăți și menține o stare bună de sănătate și să-ți revigorezi mintea printr-o activitate simplă pe care o facem aproape zilnic precum mersul pe jos? Știai că o simplă plimbare de 30 minute pe zi poate avea numeroase beneficii asupra corpului și minții tale? În acest articol vom explora împreună unele dintre cele mai importante beneficii ale mersului pe jos și cum poate acesta să îmbunătățească sănătatea și starea de bine.

Beneficiile mersului pe jos

1.     Îmbunătățește respirația

Mersul pe jos poate fi un mod minunat prin care îți poți îmbunătăți respirația și-ți poți menține plămânii sănătoși. În timpul plimbărilor, respirația devine mai profundă și mai regulată, fapt ce poate duce la o mai bună oxigenare a sângelui și la eliminarea mai eficientă a dioxidului de carbon.

De asemenea, mersul pe jos regulat poate ajuta la creșterea capacității respiratorii și la îmbunătățirea funcției pulmonare, ceea ce poate fi foarte benefic pentru persoanele care se confruntă cu boli respiratorii, precum bronșita sau astmul.

2.     Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară

Prin intermediul activității fizice regulate, inima pompează mai mult sânge și oxigen către mușchi și alte organe, ceea ce ajută la îmbunătățirea circulației sanguine și la creșterea capacității cardiovasculare.

Mersul pe jos poate scădea nivelul colesterolului și a tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce semnificativ riscul de accidente vasculare cerebrale și altor boli de inimă. De asemenea, poate ajuta la menținerea unei greutăți optime, ceea ce poate reduce și mai mult riscul de afecțiuni cardiovasculare. Prin mersul pe jos poți proteja inima într-un mod simplu și accesibil.

3.     Reduce stresul și anxietatea

Un mod eficient de a reduce stresul și anxietatea îl reprezintă mersul pe jos. Activitatea fizică ajută la eliberarea substanțelor chimice (endorfină) care produc o senzație de bunăstare și reduc anxietatea și stresul.

O plimbare după ce ai venit de la serviciu sau ai avut o perioadă mai stresantă și tensionată în viața ta, îți va aduce o scădere semnificativă a stresului, reducând tensiunea musculară și creând o stare de relaxare și calm. De asemenea, mersul pe jos în aer liber poate fi benefic pentru sănătatea mentală, deoarece îți oferă o pauză și o schimbare de peisaj de la mediul de lucru sau de acasă.

4.     Este sănătos pentru oase

Un alt beneficiu pe care îl poate avea mersul pe jos este că menține oasele puternice și sănătoase. Mersul pe jos ajută la întărirea oaselor prin creșterea densității osoase și a rezistenței. Acest lucru poate fi foarte benefic pentru prevenirea afecțiunilor osoase, cum ar fi fracturile osoase și osteoporoza. De asemenea, mersul pe jos poate ajuta și la creșterea mobilitățății și a flexibilității articulațiilor, ducând astfel la reducerea riscului de apariție a afecțiunilor musculo-scheletice.

5.     Îmbunătățește funcțiile creierului

Mersul pe jos poate reduce riscul de afecțiuni cognitive, cum ar fi boala Alzheimer sau demența. Activitatea fizică regulată poate ajuta la creșterea fluxului de oxigen și sânge spre creier, ceea ce poate îmbunătăți atenția, concentrarea și memoria. De asemenea, abilitățile cognitive se pot îmbunătăți pe termen lung prin stimularea creării de noi conexiuni neuronale.

Prin mersul pe jos zilnic se poate promova starea de alertă și claritate mintală, ceea ce poate fi foarte benefic în viața de zi cu zi și la locul de muncă.

Cât este recomandat sa mergi pe jos intr-o zi pentru a te menține sănătos?

Bine, ai aflat deja ce beneficii îți poate aduce mersul pe jos, dar cât trebuie să mergi zilnic pentru a avea parte de toate aceste beneficii pentru sănătate? Ei bine, experții recomandă să mergi pe jos cel puțin 30 de minute pe zi pentru a-ți menține o bună sănătate generală și de a obține toate beneficiile mintale și fizice asociate cu această activitate fizică.

În cazul în care vrei să obții beneficii suplimentare, poți trece ușor de la 30 de minute pe zi de mers pe jos la 60 de minute pe zi și tot așa.

Cum faci din mersul pe jos o rutină de zi cu zi?

Într-o lume atât de aglomerată și dependentă de mașini, este destul de dificil să-ți găsești motivația să mai mergi și pe jos.

Cu toate acestea, există modalități prin care poți integra mersul pe jos în rutina ta de zi cu zi. Spre exemplu, în locul folosirii mașinii pentru a merge prin oraș, poți să lași mașina acasă și să o iei la pas sau chiar cu bicicleta pentru a ajunge la destinația dorită.Astfel, în cazul în care locuiești într-un oraș destul de aglomerat, este posibil să ajungi chiar mai repede la destinație, vei economisi bani și vei aduce beneficii asupra sănătății.

De asemenea, după ore bune de stat pe scaun la birou sau acasă, poți ieși la o plimbare prin parc pentru a te destinde și a scăpa de stresul acumulat. Cu timpul, mersul pe jos va deveni un obicei și vei fi mult mai motivat să mergi pe jos și să lași mașina acasă.

O altă modalitate eficientă din a face din mersul pe jos o rutină de zi cu zi este să folosești aplicațiile de monitorizare a pașilor. Acestea îți permit să urmărești numărul de pași pe care îi faci în fiecare zi, precum și traseul parcurs. De asemenea, îți poți seta obiective zilnice care te vor ajuta să te ții de acest obicei, făcând din mersul pe jos o rutină.

Așadar, mersul pe jos aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate, iar integrarea mersului pe jos în rutina ta zilnică nu ar trebui să fie un lucru foarte greu de realizat. Ieși la plimbări scurte, lasă mașina acasă și folosește aplicațiile de monitorizare a pașilor, rămânând motivat în atingerea obiectivelor de pași zilnici.

Articolul precedentBeneficiile semințelor de chia
Articolul următorVegan vs vegetarian
Bună! Eu sunt Sara și sunt pasionată de un stil de viață sănătos. De când m-am apucat de sport și am început să mănânc echilibrat, mi s-a schimbat viața în bine. Mă simt mai energică, mai fericită și mai încrezătoare în mine. De aceea, am decis să împărtășesc cu alții secretele mele pentru a slăbi sănătos și a te menține în formă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.