Acasă Auto Motor diesel sau pe benzină? Ce să alegi?

Motor diesel sau pe benzină? Ce să alegi?

650
0
motor-diesel-vs-motor-benzina

Atunci când vrei să achiziționezi o nouă mașină, pe lângă marcă, funcții, culoare sau cutia automată sau manuală, trebuie să alegi și tipul motorului, diesel sau benzină. Mereu au existat dezbateri pe acest subiect, multe persoane neștiind ce li se potrivește cel mai bine.

Chiar dacă piața mașinilor electrice și hibride a prins amploare, românii încă mai caută mașinile clasice pe benzină sau diesel. Însă, nu trebuie subestimate nici tehnologiile noi ale mașinilor electrice, considerându-se că acesta este viitorul, dar în acest articol vom dezbate doar motoarele diesel și pe benzină.

Cum funcționează motoarele?

În teorie, motoarele diesel și cele pe benzină sunt destul de asemănătoare. Ambele fiind motoare cu combustie internă concepute pentru a transforma energia chimică a combustibililor în energie mecanică.

La aceste tipuri de motoare, aerul intră în motor și se combină cu combustibilul . Cilindrii motorului comprimă amestecul rezultat, care se aprinde pentru a declanșa mișcarea pistonului și a arborelui cotit. Acesta dinamizează transmisia vehiculului pentru a învârti roțile mașinii. După acest proces, pistonul revine înapoi în poziția inițială.

Pistoanele sunt conectate la arborele cotit, iar mișcarea acestora în sus și în jos creează mișcarea de rotație necesară pentru a învârti roțile mașinii.

Deși funcționarea acestor motoare este foarte asemănătoare, procesul de aprindere diferă de la un motor la altul. Pentru aprinderea combustibilului din motoarele cu benzină, în timpul comprimării, o bujie aprinde amestecul de carburant. Motorul diesel nu are bujii,  acesta folosește o comprimare mai puternică pentru a genera căldura necesară pentru aprindere.

Ambele tipuri de motoare folosesc ciclul de ardere în patru timpi:

  1. Admisia: supapa de admisie se deschide, lăsând să intre aer și mișcă pistonul în jos.
  2. Compresia: pistonul se deplasează înapoi și comprimă aerul.
  3. Arderea: când pistonul ajunge la capăt, combustibilul este injectat și aprins forțând pistonul înapoi în jos.
  4. Evacuarea: pistonul se deplasează înapoi în sus și supapa de evacuare se deschide, permițând gazelor să iasă pe evacuare.

Alegerea motorului corect

Alegerea motorului correct poate depinde de mulți factori. S-a observat că persoanele care conduc mulți kilometri, mai ales pe autostrăzi preferă de cele mai multe ori motoarele diesel deoarece acestea sunt mai eficiente la drumuri lungi decât motoarele pe benzină.

Motoarele diesel livrează mai multă energie pe litru de combustibil consumat decât motoarele pe benzină, ducând astfel la un consum mai mic. Însă, când vine vorba de conducerea în oraș, motoarele pe benzină sunt mai eficiente.

Alt lucru pe care trebuie să-l amintim este că motoarele pe benzină sunt mai prietenoase cu mediul. Benzina produce mai multe emisii de carbon când este arsă, dar mai puține particule dăunătoare decât motorina. Cu toate acestea, tehnologia a avansat mult și în această direcție încercând să rezolve problema poluării a motoarelor diesel.

Avantaje motoare pe benzină

  • La momentul actual, benzina este mai ieftină decât motorina;
  • Mașinile pe benzină tind să fie mai ieftine la cumpărare;
  • Sunt mai silențioase decât motoarele diesel;
  • Sunt mai prietenoase cu mediul decât motoarele diesel;
  • Sunt mai eficiente în oraș;
  • Mașinile cu motoare pe benzină sunt mai ieftin de întreținut.

Avantaje motoare diesel

  • Sunt mai economice, poți parcurge mai mulți kilometri până vei fi nevoit să alimentezi;
  • Motoarele diesel produc un cuplu mai mare, prin urmare sunt potrivite și pentru a transporta încărcături grele;
  • Sunt mai durabile, deoarece sunt realizate din componente mai solide, fiind necesar să suporte rată de compresie mai mare. Un motor diesel poate avea o durată de viață dublă față de un motor pe benzină;
  • Lipsa bujiilor – motorul diesel folosește aer comprimat pentru a aprinde motorina. Lipsa bujiilor reduce posibilele defecțiuni electrice și aduce o oarecare reducere a costurilor de întreținere;
  • Mașina își păstrează valoarea de revânzare mai bine decât una cu motor pe benzină.

Dacă ești în căutarea unei mașini cu motorizare diesel, iată un top cu cele mai fiabile motoare diesel.

Orice șofer are anumite priorități atunci când dorește să-și achiziționeze o mașină nouă. Este normal să se întrebe de ce tip de motor va avea nevoie. Acesta trebuie să-și stabilească ce așteptări are de la viitoarea sa mașină, indiferent dacă este diesel sau benzină.

Un indicator foarte important de ținut cont la alegerea tipului de motor este numărul de kilometri pe care va urma să-i parcurgă viitorul șofer cu mașina sa. Se recomandă ca o mașină cu motorizare diesel să parcurgă anual minim 20.000 km pentru a merita achiziția și diferența de preț dintre o mașină cu motor diesel și una cu motor pe benzină.

Este indicat să vă stabiliți din timp ce doriți de la o nouă mașină, pentru a determina dacă vi se potrivesc mașinile pe motorină sau benzină. De asemenea, în cazul în care te decizi că mașina va fi una la mâna a doua, este important să știi ce să verifici la o mașină second-hand.

În concluzie, informațiile de mai sus și preferințele de condus ale șoferului trebuie luate în considerare pentru a decide tipul de motor pentru viitoarea mașină. Dacă cea mai mare parte a condusului este pe autostradă sau este nevoie de remorcarea unei rulote spre exemplu, alegerea potrivită este o mașină cu motor diesel. Dacă majoritatea kilometrilor parcurși sunt în oraș, atunci se recomandă o mașină cu motor pe benzină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.