Acasă Financiar Cum să scapi de datorii?

Cum să scapi de datorii?

410
0
cum-sa-scapi-de-datorii

Datoriile sunt o problemă tot mai întâlnită în zilele noastre, atât pentru persoanele fizice, dar și pentru afaceri. Prin existența unei economii instabile, creșterea prețurilor și a salariilor care par că nu se mai mărească, devine din ce în ce mai ușor să întâmpini probleme în gestionarea finanțelor personale.În cazul în care te afli în această situație și te confrunți cu datorii destul de mari, să știi că nu ești singurul.

Astăzi îți vom prezenta cele mai importante sfaturi de luat în considerare pentru a te ajuta să scapi de datorii și să-ți îmbunătățești situația financiară.

5 sfaturi care te vor ajuta să scapi rapid de datorii

1.     Fă-ți un buget

Realizarea unui buget de cheltuieli este o acțiune foarte importantă pe care o poți face în procesul de eliminare a datoriilor. Un buget te poate ajuta să-ți planifici cheltuielile și să-ți prioritizezi nevoile financiare, astfel încât să poți indentifica și elimina datoriile.

Pentru a realiza un buget, poți începe prin a nota pe o listă toate veniturile tale, inclusiv salariul, bonusuri sau orice altă sursă de venit. Apoi, notează toate cheltuielile posibile dintr-o lună, împărțindu-le pe categorii, cum ar fi chiria, rată la casă, utilitățile, transportul, datoriile sau alte tipuri de cheltuieli.

Un lucru important în finanțele personale este să prioritizezi cheltuielile mai importante, cum ar fi necesitățile de bază, precum cheltuielile cu locuința sau alimentele. Apoi, poți aloca sume de bani și pentru alte tipuri de cheltuieli mai puțin importante.

Alocând pentru fiecare categorie de cheltuieli o sumă de bani, vei putea să-ți gestionezi într-un mod corect cheltuielile și să te asiguri că îți plătești la timp toate datoriile. De asemenea, te poate ajuta să identifici cheltuielile inutile și să distribui banii către plata datoriilor.

2.     Plătește cu prioritate datoriile cu cea mai mare dobândă

O strategie foarte utilă pentru a scăpa de datorii este să plătești cu prioritate acele datorii care au dobânda cea mai mare. Astfel, vei reduce costurile totale ale datoriei și vei economisi bani pe termen lung.

Pentru a face acest lucru trebuie să identifici care sunt datoriile tale care au cea mai mare dobândă, iar apoi plătește mai mult decât suma minimă pentru a le reduce mai rapid, dar nu uita ca în același timp să aloci în continuare sumele minime pentru celelalte datorii pentru a nu primi penalizări. După ce ai terminat cu datoria care avea cea mai mare dobândă, poți trece la următoarea.

Prin plătirea datoriilor cu cea mai mare dobândă, vei reduce stresul financiar și vei ajunge mai repede la un nivel de datorii mai mic.

3.     Metoda bulgărului de zăpadă

O altă metodă populară de a scăpa rapid de datorii este cunoscsută și sub numele de “Metoda bulgărului de zăpadă”. Aceasta o poți folosi și în cazul în care ai folosit prima dată metoda de mai sus, dar nu a funcționat pentru tine. Această metodă implică plătirea datoriilor începând cu cea mai mică și continuând în ordine crescătoare, până când toate datoriile sunt eliminate.

Astfel, diferența dintre metoda de a plăti întâi datoriile cu dobânda cea mai mare și metoda bulgărului de zăpadă este că cea din urmă îți oferă un sentiment de realizare și îți îmbunătățește moralul. Pentru unele persoane, aceasta poate fi mai eficientă, deoarece vei elimina mai rapid anumite datorii și vei reduce astfel numărul de datorii în general, fapt ce îți poate oferi și un confort psihologic.

Pentru a folosi metoda bulgărului de zăpadă, poți începe prin a-ți lista toate datoriile de consum în ordine crescătoare. Plătește sumele minime la toate datoriile, iar la datoria cu cea mai mică dobândă încearcă să plătești sume suplimentare. După ce ai eliminat prima datorie, ia suma pe care ai plătit-o și aplic-o la următoarea datorie cea mai mică și așa mai departe.

4.     Redu cheltuielile

Un alt mod eficient care te poate ajuta să scapi de datorii este să-ți reduci cheltuielile. Dacă îți ajustezi stilul de viață și îți reduci cheltuielile, vei putea economisi bani pe care-i poți folosi pentru plata datoriilor. Învață într-un alt articol de-al nostru cum poți să economisești bani, astfel încât să reușești să-ți plătești datoriile.

Ai foarte multe moduri la dispoziție prin care-ți poți reduce cheltuieile, cum ar fi să renunți la abonamentele la serviciile pe care nu le utilizezi sau să-ți reduci cheltuielile cu consumul de combustibil pentru mașină prin simplul fapt că te deplasezi mai mult pe jos acolo unde este posibil.

Un alt mod de a reduce cheltuielile este să faci o evaluare a bugetului tău lunar pe care tocmai ai aflat cum să-l realizezi și să îți analizezi cheltuielile. Poți identifica cheltuieli inutile sau excesive și să le elimini sau să le reduci.

De asemenea, îți poți reduce cheltuielile și prin găsirea unor alternative mai ieftine la serviciile și obiectele pe care le folosești, cum ar fi abonamentul la telefon, la cablu, asigurarea de sănătate sau cea auto. Uneori, chiar și o simplă renegociere a contractelor sau serviciilor pe care le ai deja poate aduce scăderi semnificative ale costurilor.

Tot surplusul de bani pe care îi vei economisi va fi folosit pentru plățile anticipate ale datoriilor.

5.     Evită să te mai îndatorezi

Ultimul, dar credem noi, și cel mai important sfat este să eviți să te mai îndatorezi. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să nu te mai îndatorezi:

  1. Fii realist cu privire la nevoile tale reale: În loc să încerci să-ți satisfaci toate dorințele, încearcă să îți concentrezi atenția asupra nevoilor tale reale. Acest lucru te va ajuta să îți controlezi cheltuielile și să eviți îndatorarea.
  2. Nu mai folosi cardul de credit: obișnuiește-te să folosești bani cash atunci când achiziționezi lucruri. Acest lucru te va ajuta să-ți controlezi cheltuielile și să nu mai intri în capcana datoriilor cu cardul de credit. Reține! Banii de pe cardul de credit nu sunt ai tăi, sunt ai băncii, iar în cazul neplății la timp vei fi penalizat cu sume destul de mari.
  3. Fii înțelept la cumpărături: înainte de a face o achiziție, mai ales una mai costisitoare, încearcă să compari diferite prețuri sau să cauți oferte și reduceri.
  4. Învață să spui NU: nu mai ceda presiunilor sociale satisfăcându-ți toate dorințele și încearcă să spui “NU”.
  5. Creează un fond de urgență: economisește bani și creează un fond de urgență pentru a te ajuta să faci față cheltuielilor neprevăzute și să eviți îndatorarea.

Îți trebuie doar puțină disciplină financiară și planificare a finanțelor personale pentru a evita să te îndatorezi și să-ți îmbunătățești sănătatea financiară pe termen lung.

Așadar, datoriile nu trebuie să fie o provocare permanentă în viața ta. Prin aplicarea acestor sfaturi simple discutate în acest articol, poți să îți faci un plan realist de achitare a datoriilor și să îți recâștigi libertatea financiară. Nu uita că este important să fii disciplinat și să-ți controlezi cheltuielile pentru a evita să te mai îndatorezi în viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.