Acasă Financiar Diferența dintre PFA și SRL. Ce ți se potrivește?

Diferența dintre PFA și SRL. Ce ți se potrivește?

464
0
diferenta-pfa-srl

Odată cu începutul anului 2023, codul fiscal a suferit noi modificări în ceea ce privește deschiderea și funcționarea unei afaceri în România. Diferența dintre PFA(Persoană fizică autorizată) și SRL (Societate cu Răspundere Limitată) este esențială pentru a înțelege care dintre aceste două opțiuni este cea mai potrivită pentru afacerea ta.

PFA și SRL sunt două tipuri de structuri juridice utilizate pentru a desfășura activități comerciale în România. PFA este o formă de întreprindere individuală, în timp ce SRL este o formă de întreprindere cu răspundere limitată.

Depinde de mai multe criterii ce ți se potrivește, de la mărimea afacerii tale la numărul de angajați, de gradul de risc asumat și de taxe. Un PFA este mult mai potrivit pentru activități cu risc redus și cu un număr mic de angajați, iar un SRL este mai potrivit pentru afaceri mai mari cu un grad mai mare de risc.

Despre PFA

După cum am spus și în al doilea paragraf al acestui articol, PFA (Persoană Fizică Autorizată) este o formă de întreprindere individuală în România, prin care o persoană fizică poate desfășura activități comerciale sau profesionale în mod independent și legal.

Principalele caracteristici ale unui PFA

 • Un PFA este înregistrat ca o persoană juridică distinctă de persoana fizică care îl deține. Deținătorul PFA-ului este direct răspunzător de plățile impozitelor și a contribuțiilor sociale aferente activității sale. De asemenea, în cazul în care datoriile întreprinderii nu pot fi acoperite din activele PFA, deținătorul va trebui să plătească din activele personale;
 • Pot fi angajate maxim 3 persoane, dar acest lucru nu este chiar necesar sau recomandat, deoarece PFA-urile sunt în general afaceri mici și sunt adesea utilizate pentru activități cu risc redus, cum ar fi servicii de traducere, servicii de design grafic, programare sau alte activități care se execută de regulă individuală;
 • Un PFA nu poate emite acțiuni sau obligațiuni, neavând capital social. De asemenea, acesta nu poate fi listat la bursa de valori;
 • Contabilitatea în cadrul unui PFA este în partidă simplă, deținătorul având posibilitatea să-și gestioneze eficient contabilitatea prin intermediul unui registru de venituri și cheltuieli.

Cum se înființează un PFA?

Înainte de a înființa un PFA trebuie să alegi o activitate comercială sau profesională pe care o vei desfășura. Asigură-te că activitatea este legală și că îndeplinești toate criteriile necesare pentru aceasta.

Al doilea pas este obținerea autorizației de funcționare de la Camera de Comerț, urmând să-ți fie permisă înregistrarea afacerii la Registrul Comerțului.

După pasul de mai sus trebuie să te înregistrezi la ANAF pentru a plăti impozitele și contribuțiile sociale. Aici trebuie să menționăm că în cazul în care alegi să angajezi personal, trebuie să te înregistrezi și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru a plăti taxele sociale ale angajaților.

De asemenea, dacă vei genera venituri care depășesc plafonul de scutire TVA, trebuie să obții un număr de înregistrare TVA.

În cazul în care activitatea pe care o vei presta necesită licențe sau autorizații speciale pentru a putea fi desfășurată legal, va trebui să le obții.

Care este prețul înființării unui PFA?

Înființarea unui PFA nu este deloc scumpă, aceasta poate depinde de mai mulți factori, cum ar fi zona în care se află sediul afacerii, activitatea aleasă și serviciile suplimentare pe care le soliciți.

Pentru înregistrarea la Registrul Comerțului și obținerea autorizației de funcționare de la Camera de Comerț va trebui să plătești o taxă de aproximativ 200-300 RON. Taxele care se mai pot adăuga sunt costurile cu înregistrarea la ANAF și taxele pentru obținerea unui număr de înregistrare la TVA.

Ce taxe trebuie să plătești în cadrul unui PFA?

Dacă ai un PFA trebuie să plătești impozit pe venit fie prin sistem real, fie prin normă de venit.

Norma de venit este un sistem de impozitare care se aplică pentru anumite coduri CAEN, iar activitățile care se află în acest sistem de impozitare se vor impozita cu 10% din norma de venit publicată pentru acea activitate.

Este important de reținut că din 2023 plafonul de 100.000 euro pentru activitățile independente impuse cu norme de venit care erau obligate să aplice sistemul real de impozitare este anulat. Noul plafon fiind de 25.000 euro.

Impozitarea în sistem real presupune calcularea și plata impozitelor pe baza veniturilor reale obținute, în comparație cu utilizarea unor norme de venit stabilite. În acest caz se aplica un impozit de 10% din venitul net.

Contribuțiile sociale datorate pentru un PFA

S-au implementat 3 noi plafoane pentru plata CAS de 25% și CASS de 10%, iar ținând cont de creșterea salariului minim brut în 2023 la 3.000 lei, acestea vor fi.

 • Plafonul de 6 salarii minim brut pe economie = 18.000 lei;
 • Plafonul de 12 salarii minim brut pe economie = 36.000 lei;
 • Plafonul de 24 salarii minim brut pe economie = 72.000 lei.

Pentru mai multe informații despre taxele PFA te invităm să citești și articolul nostru separat. Acesta oferă o privire detaliată asupra taxelor și impozitelor specifice persoanelor fizice autorizate.

Despre SRL

Societatea cu Răspundere Limitată (SRL) este forma de organizare a unei afaceri care combină atât aspectele unei persoane juridice cu cele ale unei persoane fizice. SRL-urile sunt cele mai populare forme de organizare a unei afaceri din România. Acestea pot fi utilizate atât pentru întreprinderile mici cât și pentru companiile mari.

Principalele caracteristici ale unui SRL

 • SRL-urile au posibilitatea de a angaja personal și pot fi înființate cu scopul de profit sau non-profit. În cadrul lor există obligativitatea de a se menține evidența contabilă;
 • Societățile cu Răspundere Limitată sunt persoane juridice cu personalitate juridică proprie și sunt formate prin acordul a doi sau mai mulți asociați care au contribuții la capitalul social. Răspunderea asociaților este limitată la contribuția lor la capitalul social, acest lucru fiind o caracterisctică importantă a unui SRL;
 • Un SRL poate emite atât acțiuni cât și obligațiuni, putând fi listate pe bursa de valori.
 • Prin SRL poți desfășura activități din domenii diferite, având posibiltatea să alegi mai multe coduri C.A.E.N;
 • Veniturile le poți încasa prin firmă, fie prin salariu dacă ești salariat, fie prin dividende dacă ești asociat;
 • Înființarea unui SRL este foarte ușoară și durează doar câteva zile de la începerea demersurilor;
 • Poți avea calitatea de asociat (unic sau nu) și în același timp poți fi administratorul SRL-ului;
 • SRL-urile sunt obligate să aibă un contabil autorizat care să se ocupe de gestionarea contabilității firmei.

Ce taxe trebuie să plătești dacă deții un SRL?

Microîntreprinderi:

 • Impozit pe venit: 1% din veniturile obținute din activitatea desfășurată;
 • Impozit pe dividende: 8%;
 • Taxele salariale ale angajatului;
 • CASS 10% pentru dividendele distribuite calculate în funcție de următoarele 3 plafoane:
  • 0 lei, dacă venitul din dividende este sub 6 salarii minime;
  • nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 6 și 12 salarii minime brute pe țară;
  • nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;
  • nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile pe care le realizezi în 2023 depășesc 24 salarii minime brute pe țară.

Foarte important de reținut este faptul că pentru a fi considerată microîntreprindere, o companie trebuie să aibă cel puțin un angajat, o cifră de afaceri de sub 500.000 euro, iar veniturile trebuie să provină din alte domenii decât consultanța.

Pentru SRL-urile care nu sunt microîntreprinderi, taxele vor fi aceleași ca cele de mai sus, mai puțin impozitul pe venit de 1%. Acestea vor plăti un impozit pe profit de 16%.

Ce acte sunt necesare pentru înființarea unui SRL?

 • Cerere de înregistrare;
 • Actul constitutiv, în original;
 • Declarație cu privire la desfășurarea activității și îndeplinirea condițiilor de desfășurare;
 • Anexa 1, cu privire la înregistrarea fiscală;
 • Anexa 2, cu privire la investițiile străine;
 • Dovada faptului că numele companiei ales a fost verificat în vederea rezervării lui;
 • Acordul de utilizare al denumirii, dacă este cazul;
 • Documente care dovedesc pregătirea fondatorilor/administratorilor în domeniul de activitate al firmei;
 • Actele de identitate ale asociaților, fondatorilor, cenzorului sau auditorilor;
 • Documente care atestă dreptul de folosință a sediului social;
 • Specimenele de semnătură a reprezentanților firmei;
 • Informațiilor din cazierul fiscal al asociaților și reprezentanților legali;
 • Declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice.

Costurile înființării unui SRL, ca și la PFA, se învârt în jurul a câtorva sute de lei, făcând din deschiderea unei firme un procedeu foarte ușor și ieftin.

Ca și diferențe între cele două entități putem sublinia că un PFA este considerat un angajat, iar un SRL este considerat un angajator, așa că PFA va plăti impozit pe venit, iar SRL va plăti impozit pe profit, asta în cazul în care nu mai este considerat o microîntreprindere.

O altă diferență majoră este că PFA este o entitate individuală, în timp ce SRL este o entitate juridică, cu un capital social și mai mulți asociați.

Poți citi și despre avantajele unui SRL pentru a fii mai informat în privința acestei forme juridice.

PFA sau SRL? Care este mai potrivit?

Așadar, alegerea între un PFA sau un SRL depinde de nevoile și obiectivele fiecărei persoane în parte. Dacă ești un freelancer sau un consultant și vrei să-ți desfășori activitatea într-un mod cât mai flexibil și legal, atunci alegerea potrivită este un PFA. Dacă vrei să înființezi o companie care să aibă în componența sa mai mulți angajați și o structură mai complexă, atunci trebuie să alegi SRL.

În ambele cazuri este important să iei în considerare aspecte cum ar fi responsabilitatea personală, obligații fiscale, cheltuielile de înființare și operare și nu în ultimul rând, cum se potrivesc toate acestea cu planurile și obiectivele tale de afaceri.

De asemenea, este important să consulți un specialist în domeniu înainte de a lua o decizie atunci când vrei să deschizi o mică afacere, fie că este vorba despre un SRL sau PFA. Spre exemplu, un contabil poate să-ți ofere informații precum obligațiile fiscale și dezavantajele fiecărei opțiuni.

O înțelegere clară a implicațiilor fiscale și legale înainte de a lua o decizie poate avea un impact seminifcativ asupra afacerii tale în viitor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.