Acasă Sanatate Leacuri bătrânești pentru sforăit

Leacuri bătrânești pentru sforăit

497
0
leacuri-batranesti-pentru-sforait

Te confrunți seară de seară cu sforăitul și nu găsești o soluție eficientă pentru a-l combate? Ei bine, nu ești singurul! Multe persoane se luptă cu această problemă, care poate afecta calitatea somnului și a vieții de zi cu zi. Nu te îngrijora! Din fericite există câteva leacuri bătrânești care ar putea să te ajute să elimini sau cel puțin să reduci sforăitul.

În acest articol, vom explora împreună câteva dintre cele mai eficiente leacuri bătrânești care s-au dovedit benefice împotriva problemelor legate de sforăit.

Ce este sforăitul și când apare?

Atunci când respirația se blochează temporar sau devine îngreunată, apare acel sunet răsunător și neplăcut produs în timpul somnului – sforăitul.

Sforăitul poate să apară în orice moment al nopții și durează de la câteva secunde până chiar la mai multe minute. Persoanele care obișnuiesc să sforăie noaptea pot fi deranjate de zgomotul produs chiar de ei și pot fi adesea trezite. De asemenea, celelalte persoane din cameră, pot fi deranjați și afectați de sforăitul celuilalt.

Stimulii care determină sforăitul

Stimulii sforăitului pot fi variați și multipli. Unele dintre acestea sunt mai ușor de tratat, în timp ce altele necesită îngrijire medicală. Cei mai comuni stimuli care determină sforăitul și care îl fac și mai zgomotos includ:

  • Fumatul – poate provoca inflamații căilor respiratorii, ducând la îngustarea acestora, iar în cele din urmă la sforăit;
  • Alcoolul – relaxează mușchii gâtului, ceea ce poate duce la îngustarea căilor respiratorii, iar mai apoi la sforăit;
  • Poziția în care dormi – dormitul pe spate poate să relaxeze mușchii gâtului și ai căilor respiratorii, crescând astfel riscul de a sforăi;
  • Obezitate – acumularea de grăsime în zona gâtului poate duce la blocarea căilor respiratorii, și în consecință, la sforăit;
  • Apnee în somn – aceasta este o afecțiune în care respirația se oprește temporar în timpul somnului, ducând la sforăit și la alte probleme de sănătate destul de grave;
  • Congestie nazală și alergii – inflamația și oboseala căilor respiratorii pot provoca sforăit, mai ales în cazul unei persoane care suferă de diverse alergii sau congestie nazală;
  • Anatomia gâtului – persoanele care au un gât mai mic sau mai îngust au un risc crescut de a sforăi, deoarece există mai puțin spațiu pentru fluxul de aer.

Leacuri bătrânești pentru sforăit

Există o mulțime de leacuri tradiționale care te pot ajuta să scapi de sforăit, însă astăzi îți vom prezenta doar câteva dintre cele mai comune leacuri.

1.     Consumă alimente iuți

Consumul de alimente iuți este un leac bătrânesc care poate fi foarte eficient împotriva sforăitului. Acestea, prin concentrația de substanțe precum capsaicină sau alicină, pot ajuta la reducerea inflamației și la deschiderea căilor respiratorii.

Pentru a beneficia de efectele alimentelor iuți împotriva sforăitului, le poți adăuga în dieta ta regulată sau le poți consuma ca și suplimente alimentare.

2.     Redu consumul de lapte

Laptele contribuie la creșterea producției de mucus în gât, care poate duce la sforăit. De asemenea, unele persoane pot fi sensibile la proteinele din lapte, dezvoltând astfel inflamații ale căilor respiratorii.

Un prim pas ar fi să renunți sau să limitezi consumul de lapte mai ales seara, înainte de culcare, sau să încerci alternative lactate, cum ar fi laptele vegetal, pentru a vedea dacă acest lucru ajută la reducerea sforăitului.

3.     Miere și ghimbir

Aceste două îngrediente le poți folosi împreună pentru a reduce sforăitul. Mierea are proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, în timp ce ghimbirul conține substanțe numite gingeroli, care ajută la deschiderea căilor respiratorii și la reducerea inflamației.

Poți face un ceai foarte gustos și eficient împtoriva sforăitului cu ajutorul acestor ingrediente. Iată o rețetă ușoară și rapidă de ceai cu miere și ghimbir.

  1. Taie câteva bucăți mici de ghimbir și adaugă-le într-o cană de apă clocotindă.
  2. Lasă ghimbirul să stea 5-10 minute și apoi adaugă o linguriță de miere.
  3. Amestecă ceaiul și bea-l înainte de culcare pentru a reduce sforăitul.

De asemenea, o altă rețetă de ceai benefică pentru reducerea sforăitului este ceaiul de mușețel și miere. Pașii fiind asemănători cu cei de mai sus, numai că în loc de ghimbir, adaugi mușețel.

4.     Consumă ceapă, usturoi sau hrean

Aceste trei ingrediente conțin substanțe sulfuroase, care au proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene și ajută la deschiderea căilor respiratorii. Consumând regulat aceste trei ingrediente, poți reduce inflamația și sforăitul. De asemenea, poți încerca să mesteci puțin usturoi sau ceapă înainte de culcare pentru a ajuta la deschiderea căilor respiratorii.

5.     Ulei de măsline

Uleiul de măsline conține un compus numit oleocanthal, care ajută la reducerea inflamației și a congestiei nazale, ambele fiind cauze principale ale sforăitului. De asemenea, uleiul de măsilne are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Pentru a beneficia de toate aceste proprietăți, poți începe să adaugi ulei de măsline la salate sau mâncăruri.

Alte metode prin care poți să reduci sforăitul

1.     Poziția în timpul somnului

Poziția menținută în timp ce dormi este foarte importantă, deoarece poate fi un factor principal care influențează sforăitul. Dacă dormi pe spate, șansele să sforăi sunt mult mai mari , în schimb, dacă dormi pe burtă sau pe o parte, căile respiratorii rămân deschise și poți ajuta la reducerea sforăitului. De asemenea, poți să-ți ridici capul cu o pernă pentru a reduce presiunea asupra gâtului.

2.     Hidratează-te suficient

Hidratarea înainte de culcare este foarte eficientă pentru reducerea sforăitului. Atunci când suntem deshidratați, mucoasa gâtului și secrețiile nazale pot deveni mai groase, ceea ce poate bloca căile respiratorii.

Este important să te menții hidratat, mai ales înainte de culcare, dacă vrei să reduci sforăitul. În plus, hidratarea poate ajuta la menținerea sănătății generale, prevenind astfel alte probleme de sănătate.

3.     Elimină alergenii

Un alt factor important pentru apariția sforăitului pot fi alergenii, deoarece aceștia pot provoca inflamații și congestie nazală. Încearcă să elimini sau să limitezi expunerea la alergenii care te afectează. Aerisește regulat casa pentru a elimina praful, folosește huse de protecție speciale pentru pat și pernă și evită fumatul. Toate acestea te pot ajuta să elimini posibilii alergeni care te fac să sforăi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.