Acasă Auto Mașină nouă sau second-hand?

Mașină nouă sau second-hand?

438
0
masina-noua-vs-second-hand

O întrebare foarte des întâlnită în rândul conducătorilor auto atunci când doresc să-și achiziționeze o nouă mașină. Această dilemă ține cont de o serie de decizii pe care trebuie să le ia fiecare.

Poți fi foarte influențat, deoarece vei auzi în jurul tău diverse opinii de la prieteni, vecini sau membrii din familie. Aceștia, de cele mai multe ori îți vor prezenta povești din experiența lor și vor încerca să inducă faptul că alegerea pe care au facut-o ei e alegerea pe care ar trebui să o faci și tu, însă tu ești cel care trebuie să ia marea decizie. Nu uita că la final tu o să fii cel care va suporta „povara” noii mașini, așa că trebuie să fii împăcat cu decizia pe care o iei.

Observăm de la an la an că piața mașinilor second-hand este în continuă creștere, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că cumpărarea unei mașini second-hand este cea mai bună alegere pentru tine.

Mai jos o să enumerăm atât avantajele cât și dezavantajele mașinilor noi, dar și second-hand, astfel încât să te ajutăm să-ți faci o idee mai amplă asupra deciziei pe care trebuie să o iei.

Avantajele unei mașini noi

1.     Garanție

Un prim avantaj și unul chiar foarte important este că mașinile noi față de mașinile second-hand vin cu o garanție inclusă care poate să difere de la producător la producător. De la 2-3 ani la mașinile marca Opel sau Dacia până la 6-7 ani la mașinile marca Kia sau Toyota.

Garanția, în general, acoperă majoritatea problemelor și reparațiilor care pot apărea la o mașină în primii ani de când a fost fabricată, însă, de cele mai multe ori majoritatea mașinilor nu vor avea foarte multe reparații sau cel puțin vor avea reparații minore în primii ani de la fabricație.

Cu toate acestea, și mașinile second-hand beneficiează de anumite garanții în funcție de firmele specializate care le vând. Aceste firme oferă mașini aproape noi, dar cu o garanție ceva mai mică decât cea dată unei mașini cu 0 kilometri.

2.     Ai parte de cele mai noi tehnologii

Cumpărând o mașină nouă vei avea acces la ultimele tehnologii apărute pe piață. Pe lângă tehnologiile de la bord, precum sistemele multimedia,  mașinile noi pot avea tehnologii avansate ale motorului pentru ca acesta să aibă un consum mai bun de combustibil si cu emisii mult mai reduse.

Totodată, tehnologiile noi și-au pus amprenta și pe siguranță, făcând din acest aspect un factor foarte important de luat în calcul atunci când dorim să achiziționăm o nouă mașină.

3.     Nu ai cheltuieli suplimentare

O mașină proaspăt ieșită de pe porțile fabricii nu va avea nevoie de alte cheltuieli suplimentare pentru a fi gata de drum, cel puțin o perioadă. Producătorul se va asigura că toate sistemele mașinii sunt în stare de funcționare și că aceasta este gata de drum în orice moment.

4.     Opțiuni bune pentru finanțare

Pentru mașinile noi vei găsi întotdeauna oferte bune pentru finanțare. Pentru a face achiziția mai atractivă pentru cumpărători, mulți dealeri auto oferă programe de finanțare cu dobândă scăzută sau chiar fără dobândă pentru mașinile noi.

5.     Poate fi personalizată după bunul plac

Achiziția unei mașini noi îți dă oportunitatea să-ți personalizezi viitoarea mașină după propriile gusturi. De la alegerea tipului de motor și până la culoarea scaunelor, tu ești cel care alege configurațiile și dotările pe care le dorești pe mașină. Bineînțeles, vei avea de ales dintr-o serie de caracteristici disponibile și permise de către producător.

6.     Vei fi primul proprietar

Un avantaj major al unei mașini noi este că tu vei fi primul proprietar. Mașina nu a mai fost condusă anterior, mai puțin de mecanicii care au efectuat ultimele teste ale mașinii. Nu ai de ce să-ți faci griji că mașina are probleme ascunse, iar interiorul și finisajele mașinii sunt impecabile. Te poți bucura liniștit de mirosul proaspăt de mașină nouă.

Dezavantajele unei mașini noi

1.     Depreciere

Un mare dezavantaj al mașinilor noi este că acestea își pierd din valoare într-un ritm accelerat față de mașinile uzate. Un vehicul nou pierde cea mai mare valoare în primii ani de utilizare și o parte parte din aceasta chiar în primii zeci de kilometri pe care-i faci.

Se estimează că în momentul ce ieși din reprezentanță cu o mașină nouă, valoarea ei scade instant cu aproximativ 10-15%. Astfel, cumpărând o mașină de 40.000 euro, poți să te împaci cu ideea că la prima rotire a roților s-au evaporat  cel puțin 4.000 euro.

2.     Reparații scumpe

Reparațiile vehiculelor noi pot fi foarte costisitoare, deoarece majoritatea defecțiunilor la mașinile moderne provin din defecțiuni electrice, care nu sunt chiar ușor de remediat.

Totodată, în primii ani de la achiziție și garanția fiind încă valabilă, vei fi obligat să repari mașina numai în reprezentanțele producătorilor, iar unele reparații nu vor fi acoperite de garanție. Costul pieselor și al manoperei fiind acoperite de către proprietar, și cunoaștem cu toții prețurile exorbitante ale reprezentanțelor.

3.     Asigurare scumpă

De asemenea, vehiculele noi au costurile pentru asigurare mult mai mari decât vehiculele uzate, deoarece valorile pieselor de înlocuit în caz de accidente sunt mult mai mari.

4.     Preț de achiziție mult mai mare

Prețul este un aspect foarte urmărit de către cumpărători. O mașină nouă este mult mai scumpă decât o mașină second-hand. Chiar dacă dealerii oferă programe de finanțare destul de promițătoare, când dorești să cumperi o astfel de mașină s-ar putea să nu ți-o permiți cu adevărat.

5.     Așteptarea îndelungată

Un alt dezavantaj al mașinilor noi este că acestea durează pentru a fi fabricate, mai ales atunci când stocul este redus și ai optat pentru opțiuni diferite față de cele pe care le are deja mașina prezentată în showroom. Adăugarea unor dotări extra, pentru care ești dispus să plătești în plus, poate prelungi durata de livrare a mașinii chiar și cu 6 luni.

Avantajele unei mașini second-hand

avantaje-masini-second-hand

1.     Service ieftin

Atunci când o mașină uzată are nevoie de reparații, poți găsi piese auto foarte ușor și destul de ieftine. Piesele de care ai nevoie le vei găsi la orice magazin de piese auto, atât fizic, cât și online sau chiar la dezmembrări. Unele centre de dezmembrări oferind chiar și garanție câteva luni pentru piesa respectivă.

De asemenea, vei găsi ușor mecanici care s-au confruntat cu problemele asemănătoare mașinii tale, știind să le repare la prețuri mult mai mici decât reprezentanțele auto.

2.     Prețul de achiziție scăzut

Mașinile second-hand au trecut deja de perioada deprecierii. O vei cumpăra la un preț cuprins între 30 și 80% față de prețul ei de achiziție din showroom. Mașinile uzate sunt mult mai ieftine decât mașinile noi, permițând să cumperi modele de lux din anii anteriori care au valorat câteva zeci de mii de euro la achiziția inițială.

Totodată, nu trebuie să-ți faci griji că mașina second-hand se va deprecia și mai mult. La revânzare, prețul autoturismului nu va scădea cu mult, cum a fost în cazul primului proprietar.

3.     Posibilitatea unor garanții

Chiar și mașinile second-hand, în funcție de firmele specializate care le vând, pot avea garanții care acoperă cele mai scumpe componente ale motorului. O mașină second-hand certificată de un dealer poate avea o extindere a garanției originale a producătorului. De menționat faptul că aceste mașini second-hand tind să fie mai scumpe decât mașinile second-hand cumpărate în regim privat.

Dezavantajele unei mașini second-hand

1.     Poate implica mai multe reparații

La un anumit număr de kilometri, o mașină uzată poate ajunge în stadiul în care reparațiile se repetă la intervale de timp tot mai regulate. Acest lucru depinde de cât de veche e mașina, dacă a fost condusă într-un mod agresiv și dacă vechiul proprietar i-a efectuat reviziile tehnice la timp.

2.     Nu poți avea toate dotările pe care ți le dorești

Poate îți dorești o mașină second-hand cu o motorizare anume, culoarea caroseriei să fie roșie, iar la interior scaunele să fie îmbrăcate în piele. Poate fi foarte dificil să găsești un vehicul cu opțiunile și caracteristicile exacte pe care le dorești.

3.     Foștii proprietari pot ascunde detalii despre mașina lor

Vechii proprietari tind să-și laude mașinile tocmai scoase la vânzare. Nu trebuie să pici în această capcană, deoarece aceștia pot ascunde diferite probleme ale mașinii, precum probleme apărute la motor, care sunt foarte costisitoare sau chiar accidente.

Stilul de condus al unui șofer influențează foarte mult durata de viață a unei mașini. Un stil de condus agresiv poate aduce numai probleme costisitoare și nu vrei să fii tu cel care plătește pentru greșelile foștilor proprietari.

Se recomandă ca înaintea achiziționării unei mașini second-hand să se efectueze o revizie ca la carte pentru a depista problemele ascunse pe care le poate avea mașina.

Ce mașină să cumperi?

Mai sus am dezbătut atât avantaje cât și dezavantaje ale mașinilor noi și uzate. Depinde de tine să pui în balanță informațiile de mai sus și să iei o decizie rațională.

Un lucru foarte important la achiziționarea oricărei mașini este să-ți stabilești un buget și să-l respecți. În orice caz, nu trebuie să te supraîndatorezi pentru achiziția unei mașini, aceasta nefiind mai importantă decât casa în care locuiești.

O altă mare întrebare care poate urma după cea pe care tocmai am dezbătut-o în acest articol poate fi legată de ce tip de motor să alegi, diesel sau benzină. Așa că, ți-am pregătit un ghid detaliat în care analizăm avantajele și dezavantajele fiecărui tip de motor.

În cazul în care te-ai decis ca următoarea ta mașina să fie una second-hand, noi venim în ajutorul tău cu un ghid practic despre ce să verifici la o mașină second-hand, astfel încât procesul de achiziționare să fie unul înțelept și sigur.

Câteva întrebări la care trebuie să răspunzi înainte de a lua o decizie sunt:

  1. Cu ce scop voi folosi mașina?
  2. Ce cheltuieli voi avea cu mașina respectivă?
  3. Îmi permit costul de achiziție al unei mașini noi sau costurile reparațiilor unei mașini second-hand?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.