Ciupercile au devenit un ingredient foarte popular pentru prepararea multor mâncăruri. Există multe moduri prin care le putem include într-o dietă sănătoasă, consumul lor aducând numeroase beneficii pentru organism. Ciupercile aduc o aromă nemaipomenită meselor fără a adăuga calorii, grăsimi sau sodiu.
Ciupercile conțin proteine, vitamina D, vitamina B12 și sunt o sursă importantă de antioxidanți și minerale. Din acest motiv sunt considerate componente importante pentru o dietă sănătoasă.
Beneficiile pentru sănătate
1. Ajută la scăderea tensiunii arteriale
Prin aportul de potasiu pe care îl au ciupercile, poate scădea tensiunea arterială. De asemenea, potasiul este cunoscut pentru reducerea impactului negativ pe care îl poate avea sodiul asupra sănătății noastre.
2. Scade riscul de cancer
Ciupercile au un conținut destul de mare de antioxidanți și aminoacizi. Unul dintre cei mai importanți dintre aceștia fiind ergotioneina, un aminoacid și antioxidant care previne apariția și dezvoltarea celulelor canceroase.
Există unele tipuri de ciuperci care au un conținut mai mare de ergotioneină, precum:
- Maitakeș;
- Stridii;
- Stridii rege;
- Shiitake.
Cu toate acestea, specialiștii susțin că introducerea oricărui fel de ciuperci în alimentația zilnică poate reduce riscul de cancer.
3. Au foarte mulți nutrienți
După cum am spus și mai sus, ciupercile sunt o sursă bogată de nutrienți, precum fibre, proteine și antioxidanți și au un conținut scăzut de calorii și grăsimi.
În componența sa putem găsi minerale precum:
- Magneziu;
- Fosfor;
- Cupru;
- Seleniu;
- Tiamină.
Prin componența mărită de nutrienți, ciupercile ajută la atenuarea riscului de a dezvolta afecțiuni grave ale sănătății, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet și cancer.
4. Protejează sănătatea creierului
Conform unui studiu din 2019, ciupercile ar aduce și un beneficiu mental, anume: consumul regulat de ciuperci fierte poate reduce șansele de declin cognitiv. Astfel, vă va fi mai ușor să vă aduceți aminte sau să memorați anumite lucruri.
Studiul din 2019, efectuat pe persoane din Singapore, sugerează că un consum nu mai mic de două căni pe săptămână poate scădea riscul de deficiențe cognitive ușoare cu aproximativ 50%.
5. Promovează scăderea colesterolului
Ciupercile sunt un înlocuitor excelent pentru carnea roșie, scăzând în același timp grăsimile, caloriile și colesteroul. Ciupercile cele mai bune pentru a menține nivelul colesterolului scăzut sunt ciupercile Shiitake. Aceste ciuperci conțin substanțe care blochează absorția de colesterol, inhibă producția acestuia și totodată scade cantitatea totală de colesterol din sânge.
6. Îmbunătățește sănătatea intestinului
Intestinul găzduiește nenumărate organisme și bacterii care au un rol foarte important în sănătatea noastră. Pentru a fi siguri că menținem un intestin sănătos trebuie să favorizăm creșterea bacteriilor sănătoase.
O cale naturală de a crește bacteriile sănătoase din intestin este utilizarea de prebiotice, cum ar fi ciupercile. Acestea conțin polizaharide, un carbohidrat care stimulează creșterea bacteriilor sănătoase. Polizaharidele, față de alte alimente, nu se descompun cu acidul din stomac, putând să ajungă până în colon pentru a încuraja creșterea numărului de bacterii sănătoase.
7. Un sistem imunitar mai sănătos
Datorită aportului de macronutrienți pe care îl au ciupercile, se poate menține un sistem imunitar sănătos. Principalii nutrienți de care beneficiază sistemul imunitar sunt seleniu, vitamina B6 și vitamine D.
Seleniul ajută organismul să producă enzime antioxidante pentru a preveni apariția și dezvoltarea celulelor canceroase. Vitamina D, de asemenea, întărește funcția imunitară și reduce inflamația, iar vitamina B6 susține organismul în formarea de globule roșii și proteine.
8. Ajută la întărirea firului de păr și la calitatea tenului
Pe lângă beneficiile de mai sus, vitamina B6 prezentă în ciuperci, ajută și la menținerea unui ten tânăr prin îmbunătățirea calității țesutului. De asemenea, vitamina B8 întărește firul de păr.
Cele mai cunoscute și sănătoase ciuperci
Câteva dintre cele mai sănătoase ciuperci putem enumera ciupercile Agaricus bisporus, Champignon, Miitake și Shiitake. Primele două tipuri sunt recunoscute la nivel global pentru beneficiile aduse sănătății, iar cele din urmă în special la japonezi, care le folosesc cu scopul de a trata anumite afecțiuni cardiace sau pentru creșterea rezistenței organismului împotriva infecțiilor virale.
Sper că te-am convins cu privire la beneficiile consumului de ciuperci. Aceste alimente pot fi trecute cu vederea uneori din cauza lipsei de culori vibrante, precum celelalte legume, dar beneficiile și puterea nutritivă ale acestora ne pot fi de foarte mare ajutor.