Acasă Lifestyle Efectele unui screen time prelungit

Efectele unui screen time prelungit

205
0
efectele-unui-screen-time-prelungit

În această era digitală ne este din ce în ce mai greu să petrecem timp fără a sta cu ochii în ecrane. Timpul petrecut în fața ecranului a devenit o preocupare principală pentru educatori, părinți, dar și cercetători.

Utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice precum telefoanele mobile, laptopuri și tablete poate afecta sănătatea fizică a copiilor, dezvoltarea socio-emoțională și cognitivă. Conform cercetărilor, un screen time prelungit duce de cele mai multe ori la tulburări de somn, obezitate, probleme cu vederea, anxietatea și probleme de atenție și concentrare.

Este adevărat faptul că tehnologia ne-a adus multe beneficii și îmbunătățește în continuare multe aspecte ale vieții noastre, însă utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice poate aduce efecte negative asupra sănătății noastre.

Te-ai întrebat vreodată dacă stai prea mult timp în fața ecranelor? Răspunde cu sinceritate la următoarele întrebări:

 • Cât timp petreci zilnic în fața ecranelor?
 • Simți că acest timp petrecut îți afectează sănătatea sau bunăstarea?
 • Ai probleme de somn sau oboseală excesivă?
 • Observi vreo schimbare în atenția sau concentrarea ta?

Descoperă în acest articol cum te poate afecta timpul prelungit petrecut în fața ecranelor și cum poți menține un echilibru sănătos între utilizarea tehnologiei și activitățile sociale și fizice.

Impactul luminii albastre

Dispozitivele electronice emit o lumină albastră puternică care poate avea un impact major asupra stării de sănătate și a somnului. Această lumină încetinește producția de melatonină – hormonul natural care se ocupă cu reglarea ritmului circadian al organismului, ceea ce poate duce la afectarea calității somnului.

Totodată, expunerea pe timp îndelungat la lumina albastră poate provoca oboseala ochilor, dureri de cap și poate afecta vederea pe termen lung.

Pentru evitarea acestor probleme este recomandat să se evite folosirea dispozitivelor electronice cu câteva ore înainte de culcare, să se folosească filtre de lumină albastră și să se mențină o distanță corespunzătoare între ecran și ochi.

Când este prea mult?

Limitele pot varia de la persoană la persoană, însă un screen time prelungit este considerat a fi o problemă atunci când interferează cu activitățile zilnice, cum ar fi școala, munca sau relațiile interpersonale, sau atunci când afectează sănătatea fizică, mentală sau produce probleme de somn.

Alte semne care arată că este prea mult pot fi simptome fizice sau emoționale, cum ar fi ochi obosiți, dureri de cap, anxietate sau iritabilitate.

Efectele unui screen time prelungit asupra sănătății

Screen time-ul prelungit poate avea efecte negative asupra sănătății fizice și mentale, precum:

1.     Afectarea somnului

Una dintre cele mai comune și semnificative probleme o reprezintă afectarea somnului. Lumina albastă suprimă producția de melatonină, ducând astfel la oboseala ochilor, probleme de adormire, la treziri nocturne și la un somn insuficient. Acest lucru poate avea un impact major asupra sănătății tale fizice și mentale.

2.     Dezvoltarea depresiei și anxietății

Un alt efect al folosirii prelungite ale dispozitivelor electronice este legat de sănătatea mintală. Studiile arată că utilizarea excesivă a acestor dispozitive este asociată cu dezvoltarea anxietății și depresiei.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că folosirea excesivă a tehnologiei poate duce la izolarea socială, la scăderea interacțiunii față în față cu alte persoane și la creșterea sentimentului de singurătate.

De asemenea, utilizarea excesivă a rețelelor de socializare poate duce la comparația cu alte persoane și la sentimentul de inadecvare, ceea ce poate duce în cele din urmă la dezvoltarea depresiei și a anxietății.

3.     Afectează vederea

Un screen time prelungit poate avea un impact negativ și asupra sănătății oculare. Expunerea îndelungată la lumina albastră și prin efortul ocular repetitiv, ochii tăi pot avea de suferit.

Aceste lucruri pot duce la oboseala ochilor, vedere încețoșată sau dublă, dureri de cap și poate crește riscul dezvoltării problemelor de vedere pe termen mai lung.

4.     Induce reacții de stres

La nivel psihologic pot apărea reacții de stres din cauza screen time-ului prelungit. Prin prisma utilizării excesive a dispozitivelor electronice poți fi expus mult mai ușor la conținut negativ, cum ar fi știrile tragice, comentarii toxice sau conținut mult prea stresant.

De asemenea, telefoanele mobile, tabletele și computerele pot duce la creșterea nivelului de cortizol, hormon al stresului, ceea ce poate duce la simptome de iritabilitate, anxietate și oboseală.

5.     Afectează atenția și concentrarea

Atenția și concentrarea pot fi afectate mai ales la copii de către screen time-ul prelungit. Petrecerea timpului în fața ecranelor poate duce la un multitasking constant și la creșterea distragerilor. Toate acestea cumulate ducând și la o scădere a performanței școlare, la o capacitate redusă de a rezolva probleme și de a lua decizii.

Ecranele și copiii

Copiii pot fi foarte vulnerabili în fața efectelor negative ale screen time-ului prelungit. Studiile arată că utilizarea excesivă de către copii a dispozitivelor electronice poate afecta dezvoltarea socială, cognitivă și emoțională ale acestora.

Pe lângă problemele scăderii performanțelor școlare, tulburările de somn și problemele de concentrare și atenție, un screen time prelungit poate duce la o creștere a timpului petrecut în case, scăzând astfel timpul petrecut în activități fizice în natură.

Este recomandat să se limiteze copiilor timpul petrecut pe dispozitive și să-i încurajăm pe aceștia să iasă în aer liber și să facă activități fizice cu prietenii, aceste lucruri ajutând destul de mult la dezvoltarea lor sănătoasă și echilibrată.

Cum să previi toate aceste probleme?

Iată câteva strategii cheie pe care le poți folosi pentru a preveni problemele legate de un screen time prelungit:

 • Setarea limitelor clare pentru utilizarea dispozitivelor electronice, atât pentru adulți, cât și pentru copii;
 • Reducerea sau eliminarea utilizării dispozitivelor electronice cu cel puțin o oră înainte de culcare;
 • Promovarea interacțiunilor sociale față în față, în locul celor online;
 • Monitorizarea timpului petrecut pe dispozitivele electronice;
 • Încurajarea activităților fizice și a timpului petrecut în aer liber;
 • Căutarea de alternative la screen time, cum ar fi jocurile de societate, cititul și alte activități care nu implică ecrane;
 • Utilizarea funcțiilor de blocare a ecranului sau a notificărilor, cum ar fi modul „nu deranja”, în timpul somnului sau în timpul activităților importante.

În concluzie, utilizarea excesivă a dispozitivelor electronice poate avea efecte negative atât pentru adulți, dar mai ales pentru copii. Trebuie să fii conștient de aceste efecte și să încerci cumva să reduci timpul petrecut în fața ecranelor. Poți încerca strategiile de mai sus pentru a preveni aceste efecte negative și a promova un stil de viață echilibrat și sănătos.

Articolul precedentCum să scapi de durerile de spate chiar acum?
Articolul următor10 Argumente să Începi să Citești
Eu sunt Silviu și mă interesează tot ce ține de bani. Strategii de economisit, afaceri, domeniul vast al finațelor și investiții. În articolele mele, vei găsi sfaturi practice și ușor de aplicat despre cum să îți faci un buget, cum să îți alegi o afacere profitabilă, cum să investești în diferite domenii și cum să îți protejezi banii de inflație și impozite. Pe lângă domeniul financiar, sunt și un pasionat de dezvoltare personală. Descoperă articolele mele și aștept comentariile tale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.