Acasă Sport Cum să scapi de durerile de spate chiar acum?

Cum să scapi de durerile de spate chiar acum?

248
0
cum-sa-scapi-de-durerile-de-spate

Durerile de spate au devenit o problemă comună pentru majoritatea oamenilor și pot fi extrem de neplăcute, împiedicând desfășurarea în bună condiție a activităților zilnice. Din fericire, există mai multe modalități prin care poți să scapi de durerile de spate sau cel puțin să le ameliorezi.

Te confrunți zilnic cu durerile de spate? Hai să descoperim ce sunt de fapt aceste dureri de spate, care sunt cauzele, cum poți să le previi și să le ameliorezi.

Ce sunt durerile de spate?

Durerile de spate pot provoca dureri în diferite zone ale corpului, precum partea inferioară a spatelui și se pot extinde mai departe – în jos spre partea inferioară a spatelui, în sus spre partea superioară sau în lateral. Aceste dureri pot varia în intensitate de la ușoare la severe. Durerile de spate pot fi cauzate de anumite activități fizice, cum ar fi ridicarea de greutăți sau stresul psihologic. De asemenea, solicitarea musculară sau lezarea nervilor din zona spatelui pot provoca dureri de spate.

Tipurile de dureri de spate

Durerile de spate sunt de mai multe tipuri, cum ar fi:

 • Durere lombară;
 • Durere sciatică;
 • Durere cervicală;
 • Durere musculară.

Durerea lombară este una dintre cele mai comune dureri și se produce în regiunea lombară a coloanei vertebrale. Această durere poate fi cauzată de leziuni ale discurilor intervertebrale, inflamația ligamentelor și tendonului sau o poziție corporală necorespunzătoare.

Durerea sciatică se simte ca o durere de înțepătură sau tragere care se poate extinde de la partea inferioară a spatelui, până la partea de jos a piciorului.

Durerea cervicală se manifestă în jurul gâtului și de cele mai multe ori este cauzată de înclinarea excesivă sau o mișcare bruscă a capului.

Durerea musculară este cea mai comună durere de spate și este cauzată de exercitări excesive sau de leziuni. Această durere poate fi tratată prin exerciții de relaxare și întindere sau prin terapii fizice.

Cauzele principale ale durerilor de spate

Durerile de spate sunt de obicei legate de vârstă, dar pot rezulta și la persoanele tinere din mai multe cauze care includ:

 • Inflamația articulațiilor;
 • Suprasolicitare musculară;
 • Poziție corporală anormală;
 • Stres psihologic;
 • Leziuni ale discurilor intervertebrate;
 • Leziuni ale nervilor.

Boli care pot provoca dureri de spate

Există o serie de boli care sunt cunoscute că pot cauza dureri de spate. Printre acestea putem enumera:

 • Afecțiuni ale sistemului nervos;
 • Tulburări metabolice;
 • Boli autoimune;
 • Boli infecțioase;
 • Cancer;
 • Osteoartrita;
 • Fibromialgia.

De asemenea, durerile de spate pot fi cauzate și de inflamația articulațiilor sau de leziuni ale țesutului conjunctiv. Chiar și consumul de alcool și de droguri pot provoca pe termen lung dureri de spate.

Cum să previi durerile de spate?

Prevenirea durerilor de spate este la fel de importantă ca tratarea acestora. Există mai multe modalități prin care te poți asigura că durerile de spate nu vor mai exista în viitor.

1.     Menține o postură corectă

Este esențial pentru prevenirea durerilor de spate să menții o postură corectă. O postură incorectă va pune presiune asupra coloanei vertebrale și te poate duce la dureri cronice de spate. Este o problemă foarte des întâlnită mai ales la persoanele care petrec multe ore la birou.

Atunci când stai la birou asigură-te că scaunul și biroul sunt ajustate corect pentru a te susține într-o poziție corectă. Brațele tale trebuie să fie în linie cu biroul, iar ecranul trebuie să fie la o distanță confortabilă de ochi.

Dacă ești nevoit să stai într-o anumită poziție pentru o perioadă mai lungă de timp, asigură-te că nu uiți să iei pauze scurte din când în când, ridică-te și mișcă-te în jurul camerei.

2.     Evită să ridici obiecte grele

Ridicarea greutăților în mod repetat poate contribui la apariția durerilor de spate. Acestea pot pune presiune asupra mușchilor spatelui și a coloanei vertebrale, ducând astfel la dureri cronice sau acute.

Dacă chiar este necesar să ridici obiecte grele, trebuie să ții cont de tehnicile corecte de ridicare, cum ar fi:

 • Îndoirea genunchilor când te apleci dupa un obiect;
 • Ținerea obiectelor aproape de corp;
 • Distribuirea egală a greutății în ambele mâini.

De reținut că ridicarea în mod repetat a greutăților sau menținerea lor într-o anumită poziție trebuie evitate. Acest lucru poate fi un factor important în prevenirea durerilor de spate.

3.     Fă exerciții fizice regulat

Exercițiile fizice regulate sunt un alt mod eficient prin care poți să previi durerile de spate. Acestea întăresc mușchii spatelui și îmbunătățesc mobilitatea coloanei vertebrale.

Iată câteva tipuri de exerciții fizice care te ajută la prevenirea durerilor de spate în timp:

 • Yoga;
 • Pilates;
 • Ciclismul;
 • Alergatul.

Consultă un medic specialist sau un antrenor calificat pentru a te asigura care dintre aceste exerciții sunt cele mai potrivite pentru tine.

Făcând exerciții fizice regulate, poți să previi apariția durerilor de spate și poți menține o viață sănătoasă.

4.     Dormi într-o poziție corectă

Este recomandat să dormi într-o poziție corectă și pe o saltea confortabilă și potrivită pentru a susține poziția coloanei vertebrale. Există mai multe tipuri de saltele care te pot ajuta în această privință. Cel mai bine este să găsești o saltea care se potrivește cu nevoile tale individuale, luând în considerare poziția ta preferată de dormit, greutatea și alte probleme de sănătate.

Metode prin care poți scăpa de durerile de spate

Există o varietate de metode prin care poți scăpa sau reduce simptomele durerilor de spate.

1.     Terapie prin masaj

Această metodă implică presarea și mișcarea mușchilor și țesutului conjunctiv pentru a reduce durerea și a îmbunătăți mobilitatea. Prin intermediul unei sesiuni de masaj profesional sau prin auto-masaj poți avea acces la acest tip de terapie.

2.     Exerciții de respirație profundă

Aceste tipuri de exerciții pot ajuta la reluarea și relaxarea circulației sanguine în țesutul conjunctiv și în mușchi. Aceste exerciții sunt foarte simple și pot fi practicate de acasă.

3.     Exerciții specifice pentru durerile de spate

Exercițiile destinate durerilor de spate pot fi de mare ajutor pentru persoanele care suferă de aceste tipuri de dureri. Acestea includ exerciții de întindere și tonifiere a mușchilor abdomenului și spatelui, dar și exerciții pentru îmbunătățirea posturii și alinierii oaselor.

Puteți face exerciții de yoga sau pilates, deoarece acestea sunt foarte utile pentru durerile de spate, oferind un program complex și complet de exerciții, axate pe îmbunătățirea posturii și respirației. De asemenea, exercițiile de stretching sunt la fel de folositoare pentru ameliorarea durerilor de spate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.