Acasă Sanatate 5 metode pentru a-ți reduce anxietatea

5 metode pentru a-ți reduce anxietatea

378
0
5-metode-pentru-a-reduce-anxietatea

Te confrunți zilnic cu problemele anxietății și nu știi cum să o reduci? În articolul de astăzi te voi ajuta cu 5 metode practice care te pot ajuta să reduci anxietatea.

Anxietatea este o problemă stringentă, fiind din ce în ce mai întâlnită și afectând majoritatea persoanelor. Aceasta se poate manifesta diferit la diferiți oameni, nivelul acesteia fiind variabil, însă, din fericire există modalități pentru a putea gestiona această problemă.

Ce este și cum apare anxietatea?

Anxietatea este definită ca fiind o emoție normală și necesară, care poate apărea în momentele de incertitudine sau stres. Aceasta apare ca reacție la evenimente stresante sau chiar de la menținerea unui stil de viață nesănătos.

De cele mai multe ori, înaintea unui examen sau a unei competiții suntem îngrijorați și avem foarte multe emoții. Acest lucru se manifestă prin intensificarea respirației, creșterea fluxului sanguin în mușchi, o mai mare cantitate de oxigen care ajunge la creier, astfel încât gândirea să fie îmbunătățită și puterea de concentrare să fie mai crescută. Acesta este modul în care anxietatea funcționează bine, menținându-te alert și vigilent în situații care necesită acest lucru.

Totodată, uneori, în așteptarea unui eveniment mai important, anxietatea poate deveni intensă, afectându-ne viața. Aceasta poate provoca dureri de cap, agitație, disconfort în piept, schimbări în hrană și somn.

Cu toate acestea, anxietatea are și o parte mai puțin bună, aceasta poate să devină incontrolabilă și poate ajunge la niveluri de panică sau frică extremă, fără un pericol real, ducând în cele din urmă la tulburări de anxietate, care pot deteriora calitatea vieții.

Simptomele anxietății

Anxietatea este o tulburare de stres persistentă și intensă care poate avea efecte puternice asupra modului în care ne petrecem zilele și asupra modului în care interacționăm cu persoanele din jurul nostru. Simptomele anxietății sunt variate și includ:

  • Probleme de somn;
  • Palpitații;
  • Apariția gândurilor negative;
  • Palme transpirate;
  • Senzații de tensiune și neliniște.

5 metode prin care poți reduce anxietatea

Atunci când anxietatea devine incontrolabilă și reprezintă un pericol major pentru sănătatea ta, e clar că ai nevoie de ajutor. Din fericire, există câteva modalități prin care poți controla anxietatea și poți găsi soluții eficiente pentru a te simți mai bine.

1.     Meditează

Anxietatea este unul dintre principalele motive să te apuci de meditat. Meditația presupune focalizarea atenției asupra respirației și a propriului corp, fără a te concentra pe emoții și gânduri negative.

Meditația poate ajuta la reducerea simptomelor provocate de anxietate și la un mai bun control al stresului. De asemenea, meditația îți poate îmbunătăți starea de bine din ziua respectivă sau te poate ajuta să scapi de stresul acumulat în urma unei perioade mai dificile din viața ta.

Mai mult decât atât, meditația se poate practica din orice loc și poate avea pe termen lung nenumărate beneficii.

2.     Ieși la o plimbare

Conform studiilor, ai nevoie de doar 10 minute petrecute în natură pentru a reduce stresul și anxietatea, însă este bine să petrecem mai mult timp. Plimbările în natură te pot scoate din stările anxioase în care te afli. Aerul proaspăt și expunerea la lumină naturală pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea stresului.

Activitatea fizică, indiferent dacă este vorba de o plimbare în parc sau de o alergare, ajută la eliberarea substanțelor chimice care reduc stresul și îmbunătățesc buna dispoziție.

Introdu în rutina ta zilnică o plimbare de cel puțin 30 de minute sau o activitate sportivă pe care să o practici zilnic și vei observa imediat cum conexiunea cu natura te poate ajuta cu problemele tale legate de anxietate.

3.     Citește

Un alt mod eficient pentru a reduce anxietatea este cititul. Concentrarea asupra unui articol sau cărți interesante te poate distrage de la gândurile negative și problemele care te țin în starea de anxietate. Totodată, cititul te poate ajuta să-ți dezvolți abilitățile de concentrare, mai ales asupra gândurilor pozitive și de a-ți menține starea de calm.

Încearcă să înlocuiești timpul petrecut pe telefon sau urmărind ce s-a mai întâmplat la TV cu o carte sau un articol interesant. Poți face acest lucru chiar și înainte de culcare. Vei observa o ușoară reducere a anxietății și vei fi mult mai relaxat. Iată câteva argumente pentru citit, care pe noi ne-au făcut să vedem această activitate cu alți ochi.

4.     Renunță la dependențele de alcool și tutun

Fumatul unei țigări sau consumul de alcool poate ameliora anxietatea, dar doar pentru un moment. Pe termen lung aceste dependențe nu fac nimic altceva decât să dezvolte și mai mult anxietatea.

Studiile au arătat că cu cât începi să fumezi și să bei mai devreme în viață, cu atât există riscul mai mare de a dezvolta tulburări de anxietate.

Consumul de alcool poate interfera cu capacitatea de regenerare a resurselor corpului pe timp de noapte, ceea ce duce la probleme de sănătate mentală și fizică. Un somn sănătos poate avea efecte pozitive asupra sănătății noastre, ajutând în același timp la combaterea anxietății.

De asemenea, nicotina, dar și alte substanțe chimice găsite în fumul de țigară poate modifica părțile din creier responsabile de anxietate.

Renunțarea la tutun și alcool este una dintre cele mai importante acțiuni pentru combaterea anxietății, dar și pentru o viață mai sănătoasă în general.

5.     Menține o atitudine pozitivă

Fii întotdeauna pozitiv, nu te mai gândi la tot felul de lucruri negative. Acest lucru poate face o diferență foarte mare în ceea ce privește nivelul de anxietate. Încearcă să vezi de fiecare dată partea pozitivă a lucrurilor, concentrează-te pe lucrurile bune din viața ta și păstrează o atitudine recunoscătoare.

Gândurile optimiste au un impact pozitiv asupra stării tale de spirit și a capacității tale de a face față situațiilor stresante.

Așadar, anxietatea poate fi o mare provocare, mai ales dacă aceasta devine incontrolabilă, însă prin aplicarea metodelor enumerate mai sus o poți reduce. Este important să verifici mai multe abordări, să încerci fiecare metodă și să vezi care ți se potrivește cel mai bine.

În cazul în care te confrunți cu simptome severe ale anxietății și simți că nu mai poți face față, poți consulta un medic specialist pentru un ajutor suplimentar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.