Pe fondul scumpirilor tuturor produselor și serviciilor plus o inflație destul de ridicată, foarte multă lume se întreabă cum ar putea să-și mărească veniturile personale pentru a-și susține cel puțin nivelul de trai din prezent.
Indiferent că ai o vechime în muncă, ești veteran în industria în care activezi sau ești proaspăt absolvent care începe o carieră, sunt sigur că ești interesat să îți suplimentezi veniturile.
Probabil ai anumite datorii care te apasă sau vrei să aloci mai muți bani unor obiective viitoare, vrei să faci o achiziție mai mare, precum o casă sau o mașină sau poate vrei să acumulezi economii pentru un fond de siguranță.
Sunt o mulțime de motive pentru care oamenii doresc să-și mărească veniturile personale. Oricare ar fi scopul, poți lucra pentru a-l atinge căutând diferite modalități pentru a câștiga mulți bani.
Suplimentarea veniturilor îți poate reduce anxietatea financiară, te ajută în îndeplinirea obiectivelor, te ajută să-ți îmbunătățești calitatea vieții și îți poate reduce stresul cauzat de presiunile financiare.
Metode prin care îți poți crește veniturile personale
![metode-crestere-venituri](https://covera.ro/wp-content/uploads/2023/06/metode-crestere-venituri.jpg)
1. Cere o majorare salarială
Un prim pas pe care trebuie să-l faci este să soliciți o mărire de salariu. Foarte mulți profesioniști din diferite domenii se blochează la un loc de muncă, fiind nemulțumiți și luându-și foarte multe responsabilități fără a fi recompensați pe măsură. Acest lucru se întâmplă pentru că angajații nu solicită măriri de salariu la momentul potrivit.
Dacă-ți cunoști valoarea în piață și știi că ești un pion foarte important în companie, nu ezita să ceri o mărire de salariu. Poți cerceta piața prin urmărirea salariului mediu pentru postul tău, astfel încât atunci când negociezi cu angajatorul să știi până la ce sumă să te întinzi.
2. Caută un loc de muncă mai bine plătit
Dacă pasul de mai sus a dat greș, nu ai primit mărirea salarială mult dorită sau dacă aceasta nu este suficientă, te poți îndrepta spre alt loc de muncă în același domeniu. Unii angajatori pot fi mult mai darnici și să prețuiască mai mult ceea ce știi să faci.
Totodată, ia în calcul îmbunătățirea competențelor prin școli, cursuri sau cărți pentru a putea începe să aplici pentru noi locuri de muncă în care abilitățile tale sunt evaluate mult mai mult, cu o compensație pe măsură.
3. Ia-ți un job part-time
Foarte multe persoane au două locuri de muncă. De exemplu, există numeroase restaurante, companii de ride sharing (Taxify, Uber) care angajează persoane care vor să lucreze după program. Dacă îți place să conduci, Uber poate fi soluția potrivită pentru tine. Poți ajuta diferite persoane să se deplaseze prin oraș și în același timp poți obține un venit în plus. În cadrul restaurantelor poți fi bucătar, ospătar sau poți livra mâncare acasă clienților.
Acestea au fost doar câteva exemple de joburi part-time. Dacă programul îți permite, ia în calcul un al doilea job pentru suplimentarea veniturilor personale.
4. Reducerea cheltuielilor
Această soluție poate fi una imediată. Pentru un surplus de bani ai putea să-ți optimizezi finanțele și să-ți reduci cheltuielile.
Dacă treci printr-o perioadă mai grea din punct de vedere financiar ai putea să reduci cheltuielile cu mâncarea la restaurant sau combustibilul. Dacă trebuie să parcurgi o distanță foarte mică, ar fi de preferat să te deplasezi pe jos, astfel vei face economii considerabile cu combustibilul.
Ia la mână toate categoriile de cheltuieli și analizează unde poți face ajustări, bineînțeles, acolo unde se poate. Ai fi uimit să vezi că poți reduce cheltuielile chiar și cu 20%.
5. Învață un nou skill
Educația putem spune că este pe primul loc. Alocă timp educației prin cursuri, training-uri, școli și cărți. Poți învăța o nouă abilitate pe care mai apoi s-o monetizezi. Spre exemplu: fotograf, marketing online, scriitor, traducător, editare video, etc.
Există o mulțime de skill-uri pe care le poți învăța chiar și în decurs de 6 luni – 1 an. Depinde de tine cât de perseverent și cât de deschis ești pentru a învăța lucruri noi.
Prin însușirea unor noi abilități vei fi mult mai flexibil, vei putea să ceri măriri salariale la actualul loc de muncă, vei putea să schimbi domeniul în care activezi deja sau poți să practici part-time ceea ce ai învățat.
6. Monetizează-ți pasiunea
Majoritatea avem pasiuni pe care le putem transforma și în surse de venituri. De exemplu, dacă-ți place ciclismul, ai putea să-ți deschizi un atelier de reparat biciclete sau dacă îți place arta și pictezi din pasiune ai putea să duci totul la un alt nivel prin vânzarea operelor tale. Aproape orice hobby poate fi monetizat în vreun fel.
7. Vinde obiectele de care nu mai ai nevoie
A cumpăra lucruri second-hand nu este deloc rușinos. Există multe persoane care cumpără lucruri pentru a le refolosi, precum haine, jucării, biciclete, etc. Poți valorifica lucrurile pe care oricum se pune praful sau chiar lucruri noi, cum ar fi obiecte pe care le-ai cumpărat din impuls sau cadouri care nu ți se potrivesc.
8. Oferă meditații sau cursuri
În momentul în care ajungi profesionist într-un anumit domeniu, te poți gândi să însușești din cunoștințele tale și altora. Poți să oferi meditații la anumite materii, cum ar fi matematică, fizică, engleză sau poți realiza cursuri fizice sau online pentru persoanele care vor să învețe alte abilități.
De asemenea, tot în această categorie intră și serviciile de consultanță precum, business coaching, marketing, branding sau consultanță financiară. Există multe domenii în care poți fi plătit pentru informațiile pe care le ai de oferit.
9. Creează venituri pasive
Pe înțelesul tuturor, veniturile pasive sunt acele venituri pentru care nu mai trebuie să muncești pentru a le primi. Spun că nu mai trebuie să muncești, deoarece pentru a realiza aceste venituri este nevoie de muncă la început. Similar cu plantarea semințelor – plantezi acum pentru a avea roade peste câțiva ani.
Acest tip de venit este de cele mai multe ori asociat cu imobiliarele sau afacerile. De exemplu poți cumpăra un apartament pe care îl poți da în chirie sau din afacerea ta poți crea diferite modalități prin care să generezi venituri pasive, cum ar fi un serviciu sau un curs cu livrare automată.
10. Începe să investești
După ce ești sigur că ți-ai achitat toate datoriile de consum și ai un fond de siguranță poți începe să investești în diferite active financiare. Aici vreau să ne axăm mai mult asupra acțiunilor sau a obligațiunilor, deoarece despre imobiliare am discutat mai sus.
Îți poți crea un portofoliu echilibrat de acțiuni sau obligațiuni care să-ți aducă venituri pasive. Sunt o mulțime de fonduri de investiții, ETF-uri sau chiar acțiuni individuale în care poți investi. Veniturile din aceste instrumente financiare provin fie din vânzarea pe profit a acestora, primirea de dividende sau dobânzi.
Cu cât pășești mai devreme în lumea investițiilor, cu atât mai bine. De reținut că acest pas trebuie urmat abia după ce te-ai documentat foarte bine despre un anumit activ financiar, ți-ai achitat datoriile cu dobânda mare și ti-ai constituit un fond de siguranță.
Așadar, nu este chiar atât de greu să realizezi niște venituri suplimentare. Este important să fii conștient că există multe posibilități pentru a-ți mări sumele lunare care-ți intră în cont. Ține de tine de cât de departe ești dispus să mergi și cât de deschis ești în a învăța și încerca lucruri noi.
Tu cum ți-ai crescut veniturile în ultima perioadă sau cum plănuiești să le mărești?