SRL sau Societate cu Răspundere Limitată este cea mai des întâlnită formă juridică din România și poate fi formată din unul sau mai mulți asociați. Aceasta fiind și singura formă de societate comercială care se poate constitui cu un singur asociat.
Un SRL este cea mai simplă formă juridică și este perfect pentru o afacere la început de drum. Mai mult decât atât, dacă nu ai mai deținut nicio firmă sau nu ai mai fost acționar la o altă firmă din România sau dintr-o țară a Spațiului Economic European, poți alege un SRL-D. Prin acesta vei avea acces la anumite facilități, precum costurile zero pentru înființarea companiei.
Cum se deschide un SRL?
Pentru a deschide un SRL trebuie mai întâi să alegi un nume pentru companie. Acesta trebuie să fie cât mai distinct, să nu se poată identifica cu o altă întreprindere. Alegerea numelui potrivit al companiei trebuie să fie ca un magnet pentru consumatori. Prin alegerea unui nume potrivit, clienții pot identifica mai ușor firma, iar promovarea va fi mai simplu de realizat. Numele unei companii poate fi de mai multe feluri:
- Numele figurativ: poți pleca de la experiența creată de brand sau de poziționarea acestuia;
- Numele descriptiv: este acel nume care descrie clar categoria companiei, funcționalitatea și beneficiile acestia;
- Numele nou-creat: este un nume inventat, abstract și unic.
După alegerea numelui va trebui să setezi o locație pentru compania ta. Orice firmă are nevoie de un sediu social. Poate fi orice spațiu pentru care ai dreptul la folosință, iar dovada faptului că locul îți aparține îl poți face fie prin contractul de inchiriere, donație sau un act de vânzare-cumpărare.
Un alt pas care este și unul dintre cei mai importanți este alegerea codului C.A.E.N, reprezentând obiectivele sau domeniul de activitate atât principale cât și secundare cu care se va ocupa compania. Nu există restricții impuse de lege cu vedere la domeniul în care funcționează firma, așadar o companie poate funcționa în orice domeniu.
Pentru deschiderea unui SRL trebuie depuse anumite acte necesare la Oficiul Național al Registrului Comerțului, dar acest lucru se va face abia după ce a fost completată cererea de verificare a numelui viitoare companii.
Actele necesare pentru deschiderea unul SRL
- Cerere de înregistrare;
- Declarație cu privire la desfășurarea activității și îndeplinirea condițiilor de desfășurare;
- Anexa 1, cu privire la înregistrarea fiscală;
- Anexa 2, cu privire la investițiile străine;
- Dovada faptului că numele ales a fost verificat în vederea rezervării lui;
- Acordul de utilizare al denumirii, dacă este cazul;
- Actul constitutiv, în original;
- Documente care dovedesc pregătirea fondatorilor/administratorilor în domeniul de activitate al firmei;
- Actele de identitate ale asociaților, fondatorilor, cenzorului sau auditorilor;
- Documente care atestă dreptul de folosință a sediului social;
- Specimenele de semnătură a reprezentanților firmei;
- Informațiile din cazierul fiscal al asociaților și reprezentanților legali;
- Declarație privind beneficiarul real al persoanei juridice.
Beneficiile înființării unui SRL
Un SRL, după cum am spus mai sus este ideal pentru tinerii antreprenori, iar unul din motivele care ajută la acest lucru este că un SRL oferă numeroase beneficii:
- Înființarea unui SRL este foarte ușoară, acest lucru durează câteva zile de la începerea demersurilor;
- Poți fi asociat (unic sau nu), iar în același timp poți fi și administratorul SRL-ului;
- Veniturile le poți încasa prin firmă: dacă ești asociat, prin dividende, sau salariat;
- Ai posibilitatea să alegi mai multe coduri C.A.E.N putând astfel să desfășori activități din domenii diferite;
- Este ușor de manageriat;
- Ai posibilitatea să particip la diferite licitații, atât private cât și publice;
- Costurile pentru înființarea unui SRL sunt foarte mici, aproximativ 200-300 lei.
Ce taxe vei plati dacă deții un SRL în 2023?
Anul 2023 a vent cu noutăți în privința modului de impozitare și administrare al unui SRL. Unele taxe vor fi majorate și vor fi introduse noi plafoane pentru plata contribuțiilor. Astfel, noile taxe pe care o firmă trebuie să le plătească sunt:
- Pentru microîntreprinderi (SRL-ul care are o cifră de afaceri anuală mai mică de 500.000 euro)
- Impozit pe venit de 1%;
- Impozit pe dividende de 8%;
- Contribuția la sănătate (CASS) de 10% aferentă dividendelor distribuite – aceasta se va calcula în funcție de cele 3 noi plafoane:
- 0 lei, daca venitul din dividende este sub 6 salarii minime;
- nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 6 și 12 salarii minime brute pe țară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile realizate se situează între 12 și 24 salarii minime brute pe țară;
- nivelul de 24 salarii minime brute pe țară, dacă veniturile pe care le realizezi în 2023 depășesc 24 salarii minime brute pe țară.
- Impozitul pe profit:
- 8% impozit pe dividend;
- 16% impozit pe profit;
- Contribuția la sănătate (CASS) de 10% aferentă dividendelor ;
- Taxele salariale ale angajaților.
Totodată un SRL nu va mai fi considerat microîntreprindere dacă cifra sa de afaceri anuală depășește 500.000 euro. Pentru a fi considerată microîntreprindere, un SRL, din 1 ianuarie 2023 trebuie să aibă minim un angajat cu normă întreagă. SRL-urile care nu au niciun angajat vor trece de la impozitul pe venit de 1% la 16% impozit pe profit.
Așadar, anul 2023 a venit cu multe schimbări care trebuie luate în calcul în decizia deschiderii unui SRL. Cu toate acestea, acest sistem fiscal rămâne unul foarte bun pentru antreprenoriat sau freelancing.