Acasă Auto Geometria Mașinii – Ce este și Cum Știi că e Necesară?

Geometria Mașinii – Ce este și Cum Știi că e Necesară?

313
0
geometria-masinii-ce-este-cand-e-necesara

Probabil că ai mai auzit de termenul “geometria mașinii” sau “geometria roților”, dar nu toți șoferii știu cu adevărat ce înseamnă acest lucru și de ce este importantă. Un șofer responsabil trebuie să înțeleagă că geometria mașinii este esențială pentru siguranța lui și a celor din jur pe drumurile publice.

Așadar, în acest articol vom explora ce este geometria mașinii, de ce este importantă și cum să o verifici pentru a te asigura că mașina ta se află în condiții optime de funcționare.

Ce este geometria mașinii și de ce este importantă?

Geometria mașinii reprezintă de fapt relația dintre diferite componente ale suspensiei și a roților și poate fi afectată de numeroși factori, cum ar fi impactul la denivelări ale drumurilor sau uzura.

Astfel, o geometria nereglată poate duce la multe probleme, cum ar fi direcție instabilă, uzura neuniformă a anvelopelor sau chiar o frânare ineficientă. Mai mult decât atât, o geometrie incorectă poate duce și la un consum mai mare de combusibil și la uzura prematură a altor componente ale mașinii.

Geometria direcției mașinii poate fi descrisă în 3 componente principale: unghiul de fugă, unghiul de cădere și unghiul de convergență.

1.     Unghiul de fugă

unghiul-de-fuga

Unghiul de fugă se referă la unghiul dintre pivot și planul vertical la sol. Un unghi de fugă adecvat este esențial pentru menținerea unei traiectorii stabile și pentru prevenirea oricăror probleme de direcție.

Dacă unghiul de fugă este prea mare sau prea mic, mașina poate prezenta o instabilitate direcțională, care poate fi extrem de periculoasă pe drumurile publice.

O mașină cu un unghi de fugă incorect poate fi mai greu de condus, poate prezenta o uzură neuniformă a anvelopelor și poate duce la un consum mai mare de combustibil.

2.     Unghiul de cădere

unghiul-de-cadere

Unghiul de cădere se referă la unghiul produs de înclinația roții pe verticală în raport cu solul. Dacă unghiul de cădere este prea mic sau prea mare, mașina poate prezenta dificultăți în conducere, probleme de direcție sau uzură neuniformă a anvelopelor.

De exemplu, un unghi de cădere mult prea mare poate duce la uzura anvelopelor pe partea exterioară, în timp ce un unghi de cădere prea mic poate duce la uzura anvelopelor pe partea interioară.

3.     Unghiul de convergență

unghiul-de-convergenta

Unghiul de convergență se referă la unghiul format de diferența distanței dintre partea anterioară și posterioară a roților de pe aceeași punte atunci când mașina este privită din partea de sus. La fel ca și celelalte unghiuri, și acesta este important pentru o direcție corectă a mașinii iar reglarea incorectă a acestuia poate duce la o direcție inadecvată sau o uzură neuniformă a anvelopelor.

Cum îți dai seama că trebuie să verifici geometria?

Există câteva semne clare care indică faptul că ar trebui să verifici geometria mașinii tale.

  1. Direcția mașinii este instabilă și poți avea senzația de derapaj pe drumurile drepte.
  2. Mașina trage într-o anumită direcție.
  3. Uzura neuniformă a anvelopelor.
  4. Vibrații, tremurat sau trepidații în volan la viteze de peste 100-120 km/h.
  5. Componentele sistemului de direcție și suspensie se uzează mult mai rapid.
  6. După efectuarea unui viraj, volanul nu revine ușor la poziția neutră.
  7. Mașina poate vira mai greu.

Cât de des ar trebui să verifici geometria mașinii?

Specialiștii recomandă să verifici geometria mașinii o dată la fiecare 10.000 km sau un an. De asemenea, se recomandă să verifici geometria mașinii după orice eveniment care ar putea afecta geometria, cum ar fi accidente minore sau lovituri în borduri sau în gropi.

Este necesar să menții geometria corectă, deoarece aceasta poate afecta manevrabilitatea și stabilitatea mașinii și poate uza prematur anvelopele și alte componente ale direcției sau ale suspensiei.

Cum se verifică geometria mașinii?

Verificarea geometriei nu o vei putea face tu acasă, deoarece acest proces necesită echipamente specializate care sunt disponibile doar într-un service autorizat. Astfel, va trebui să mergi la un service pentru a verifica și regla geometria. Acolo, tehnicieni și mecanici calificați vor utiliza echipamentele speciale pentru a măsura precis și a evalua geometria mașinii tale.

Asigură-te că apelezi la un service autorizat, deoarce aceștia sunt specializați în astfel de întrețineri și reparații și au acces la cele mai recente tehnologii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.