Acasă Auto Cum alegi corect anvelopele?

Cum alegi corect anvelopele?

330
0
cum-alegi-corect-anvelopele

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru siguranța ta este alegerea unor anvelope potrivite. Acestea sunt deosebit de importante, deoarece sunt singurele puncte de contact ale mașinii tale cu drumul, așadar trebuie să te asiguri că sunt alese corect și cu mare atenție pentru a conduce în condiții de siguranță.

Dar cum alegi corect anvelopele potrivite pentru mașina ta?

Astăzi, în rândurile următoare, o să-ți prezint în detaliu răspunsurile la întrebările precum: “Cum alegi anvelopele?”, “Ce dimensiuni sunt potrivite pentru mașina ta?” sau “Ce anvelope sunt potrivite pentru condițiile meteorologice din zona în care conduci?” pentru a-ți oferi informațiile necesare în luarea celei mai bune decizii.

Aspecte de care trebuie să ții cont

1.     Mașina ta și cum o folosești

Alegerea anvelopelor potrivite trebuie să țină cont în primul rând de mașina ta și modul în care o folosești. Dacă conduci o mașina de performanță sau remorchezi greutăți mari, vei avea nevoie de niște anvelope care să ofere o durabilitate ridicată și o aderență sporită.

În schimb, dacă folosești mașina pentru naveta zilnică, vei avea nevoie de anvelope care să ofere o economie de combustibil și un nivel ridicat de confort.

2.     Condițiile meteorologice

Un alt aspect destul de important îl reprezintă condițiile meteo în zona în care conduci cel mai des. Dacă locuiești într-o zonă cu climă destul de extremă, cum ar fi verile foarte călduroase sau iernile geroase, vei avea nevoie de anvelope speciale concepute pentru astfel de condiții.

Atât anvelopele de vară, cât și anvelopele de iarnă sunt concepute să ofere cele mai bune performanțe pentru condițiile meteorologice pentru care au fost fabricate.

3.     Stilul de condus

Foarte important în alegerea anvelopelor potrivite este și stilul tău de condus. Dacă ai un stil de condus agresiv, vei avea nevoie de anvelope care oferă o bună aderență la sol și o manevrabilitate ridicată. Dacă ești o persoană destul de calmă la volan, vei avea nevoie de anvelope care să ofere confort și o bună izolare fonică.

Tipuri de anvelope

Există trei tipuri principale de anvelope pe care le poți alege:

 • Anvelope all season: sunt un compromis excelent pentru șoferii care își doresc performanță satisfăcătoare în toate anotimpurile. Acestea oferă un nivel de aderență decent, chiar și pe vreme ploioasă și umedă, iar designul cauciucului este conceput pentru a oferi o bună aderență pe teren uscat și umed;
 • Anvelopele de vară sunt cele mai bune pentru astfaltul uscat. Acestea sunt construite cu caneluri profunde și lamele rigide care oferă aderență optimă în condiții de vreme uscată;
 • Anvelopele de iarnă sunt cele mai bune pentru condiții de iarnă și condiții extreme de îngheț. Acestea sunt înzestrate cu lamele ce oferă aderență mai bună și au o capacitate de tracțiune crescută. Selectarea anvelopelor corecte pentru condițiile meteo poate face o mare diferență în siguranța și performanța vehiculului tău.

Avem un articol detaliat despre ce anvelope ar fi bine să folosești pe timp de iarnă, anvelope all season sau de iarnă. În acest articol, vei găsi informații importante care te vor ajuta să iei decizia potrivită în funcție de condițiile specifice ale drumurilor și cerințele tale.

Simbolurile și marcajele anvelopelor

simbolurile-si-marcajele-anvelopelor

Acestea sunt esențiale pentru alegerea corectă a anvelopelor și pentru a asigura performanța și siguranța pe drumurile publice. Simbolurile și marcajele anvelopelor oferă informații valoroase despre dimensiunea, performanța și specificațiile anvelopei, dar și respectarea standardelor de siguranță.

Pentru un exemplu, am luat o anvelopă cu următoarele specificații: 205/55 R16 91 H.

 • 205: reprezintă lățimea anvelopei, măsurată în milimetri. Așadar, anvelopa noastră are o lățime de 205mm.
 • 55: reprezintă înălțimea anvelopei și este măsurată ca și procent din lățimea acesteia. În cazul nostru, înălțimea anvelopei este de 55% din lățimea acesteia.
 • R: această literă reprezintă tipul de construcție a anvelopei, în acest caz “R” înseamnă radial. Majoritatea anvelopelor din ziua de astăzi sunt radiale.
 • 16: reprezintă diametrul jantei pe care se potrivește anvelopa și este măsurat în inchi.
 • 91: reprezintă indicele de sarcină al anvelopei care indică greutatea maximă pe care anvelopa o poate suporta în condiții normale de utilizare. Anvelopa din cazul de față poate suporta o sarcină de maxim 615 kg.
 • H: reprezintă indicele de viteză, care indică viteza maximă la care anvelopa poate fi utilizată în condiții de normale și de siguranță. În cazul nostru, anvelopa de față poate fi utilizată la viteze de maxim 210 km/h.

Alte marcaje ale anvelopelor

Pe lângă simbolurile și marcajele esențiale pentru alegerea anvelopelor, există și alte marcaje care oferă informații utile despre anvelopă și producătorul acesteia:

 • M + S: indică faptul că anvelopa este potrivită pentru condiții de noroi și zăpadă. Aceste tipuri de anvelope sunt concepute pentru a oferi o tracțiune sporită pe suprafețe alunecoase și au în cele mai multe cazuri un profil adânc cu caneluri mari pentru a evacua noroiul și apa mai rapid;
 • DOT: indică data fabricării anvelopei. Primele două cifre reprezintă săptămâna, în timp ce ultimele două cifre reprezintă anul fabricării;
 • PDV9: indică faptul că anvelopa este potrivită pentru utilizarea pe terenuri de pământ. Aceste anvelope au un profil mai agresiv și un design mai robust pentru a face față condițiilor de teren dificile.
 • INHR: indică faptul că anvelopa este potrivită pentru utilizarea pe autovehicule comerciale. Aceste anvelope sunt concepute pentru a face față sarcinilor mai mari și sunt fabricate din materiale mai durabile pentru a rezista la uzură.

Pentru a alege anvelopele potrivite pentru mașina ta, este important să știi ce reprezintă fiecare simbol și marcaj inscripționate pe anvelopă și să iei în considerare recomandările producătorului mașinii.

Clasele de aderență, consum și zgomot

clasele-de-aderenta-consum-zgomot

Clasele de aderență, consum și zgomot sunt, de asemenea, esențiale în alegerea anvelopelor potrivite pentru mașina ta. Acestea oferă informații despre performanța în ceea ce privește aderența, consumul de combustibil și nivelul de zgomot pe care îl produc anvelopele.

Clasa de aderență

Poate fi reprezentată printr-o notă, de la A la G, unde A indică cea mai bună aderență pe carosabil umed, iar G indică cea mai slabă aderență. O anvelopă cu aderență bună poate oferi o siguranță crescută în condiții de ploaie, reducând astfel riscul de pierdere a controlului asupra mașinii.

Clasa de consum

Ca și la clasa de aderență, clasa de consum este reprezentată printr-o notă de la A la G, unde A indică o eficiență ridicată în ceea ce privește consumul de combustibil, iar G indică o eficiență mai slabă. Anvelopele cu clasa A de consum pot reduce consumul de combustibil și emisiile de CO2, reducând astfel poluarea și având un beneficiu asupra buzunarului tău.

Clasa de zgomot

Este reprezentată de un simbol care indică nivelul de zgomot în decibeli. O anvelopă cu un nivel scăzut de zgomot va oferi o experiență de conducere mai confortabilă și plăcută, reducând astfel stresul și oboseala la condus pe distanțe lungi.

Este foarte important să acorzi atenție acestor clase de aderență, consum și zgomot atunci când alegi anvelopele pentru mașina ta, deoarece acestea pot influența semnificativ siguranța, confortul și performanța de condus.

Anvelope noi sau second hand?

Când vine vorba de alegerea anvelopelor, mulți conducători auto își pun întrebarea dacă este mai bine să cumpere anvelope noi sau second hand.

În general, anvelopele noi oferă performanțe mult mai bune și o siguranță mai mare decât anvelopele second-hand, deoarece nu au fost folosite și expuse la condiții de conducere extremă. Mai mult decât atât, anvelopele noi vin cu o garanție oferită de producător.

Anvelopele second-hand pot fi o opțiune mai accesibilă pentru persoanele care doresc să economisească bani, dar trebuie să fii foarte atent atunci când cumperi anvelope second hand. Fii atent la starea lor și la semnele de uzură sau daune. De asemenea, asigură-te că acestea nu sunt prea vechi, verificând anul fabricației. Anvelopele prea vechi pot avea performanțe reduse și pot fi predispuse chiar și la alte probleme mai grave.

Alegerea de anvelope noi sau second hand depinde de nevoile tale de conducere și nevoile de siguranță pe care le dorești pe mașina ta, dar și de buget. Dacă îți permiți să cumperi niște anvelope noi, acestea vor fi întotdeauna o alegere mult mai bună, dar dacă bugetul nu-ți permite, poți cumpăra anvelope second hand, dar trebuie să ai grijă și să verifici starea lor cu atenție.

CONCLUZIE

Așadar, nu există un răspuns universal la întrebarea “ce anvelope să alegi?”. Indiferent de aspectele pe care le iei în considerare în alegerea anvelopelor, este important să alegi anvelope de calitate și să le întreții. Alegerea unor anvelope de bună calitate poate face diferența într-o călătorie sigură și confortabilă și una periculoasă.

Sper că aceste informații ți-au fost de ajutor în alegerea anvelopelor potrivite. Înainte de a face o achiziție, asigură-te că cercetezi toate opțiunile de pe piață și iei în considerare toți factorii prezentați în acest articol.

Drum bun!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.