Acasă Auto Anvelope de iarnă sau all season? – ce să alegi

Anvelope de iarnă sau all season? – ce să alegi

206
0

O întrebare foarte des întâlnită a șoferilor este cea legată de anvelope – ce anvelope să folosesc? Cum aleg anvelopele? Cele de iarnă sau all season? Această discuție despre anvelope a fost întotdeauna o dilemă pentru majoritatea șoferilor. În acest articol vom pune cap la cap tot ce știm despre cele două tipuri de anvelope și vom ajunge la o concluzie – ce anvelope sunt mai bune pe timp de iarnă?

În ultimii ani, anvelopele all season au căpătat foarte multă popularitate, mai ales că performanțele acestora au crescut semnificativ, iar din ce în ce mai mulți producători de automobile scot pe porțile fabricilor mașini echipate cu anvelope all season. Acest fapt pune foarte mulți conducători auto să se întrebe dacă un set de anvelope all season este mai potrivit în detrimentul unui set de anvelope de iarnă.

Vremea ne ia prin surprindere, schimbându-se de foarte multe ori în decursul unui an. Deoarece condițiile climatice sunt diferite în funcție de sezon, legile specifică obligativitatea unor anvelope speciale în sezonul rece.

Deși legea nu impune o anumită dată fixă când trebuie să montăm anvelope speciale pentru sezonul rece, este complet interzisă circulația pe zăpadă a mașinilor care nu sunt echipate cu acest tip de anvelope.

Anvelopele all season

Acest tip de anvelope au fost inventate în principal pentru anumite regiuni europene unde există o climă moderată cu ierni umede și ușoare. Acestea sunt concepute pentru a le înlătura șoferilor nevoia de a schimba anvelopele de două ori pe an, având o experiență de conducere sigură pe tot parcursul anului.

Anvelopele all season se pot folosi în orice anotimp și oferă performanțe versatile, fiind concepute pentru a funcționa într-o varietate de condiții, inclusiv pe drumuri umede și un condus ușor pe timp de iarnă. Aceste anvelope au niște coeficienți decenți de consum și frânare, fiind destul de potrivite pentru vehiculele cu putere redusă.

Profilul anvelopelor all season împrumută aspecte atât de la anvelopele de vară cât și de la cele de iarnă. Aderența în viraje este asigurată de marginea exterioară a benzii de rulare, fiind similară cu cea a anvelopelor de vară, iar pe zona interioară a anvelopelor se regăsesc elementele unei anvelope de iarnă, care au rolul de a imbunătăți tracțiunea în condiții de noroi sau zăpadă.  Anvelopa este prevăzută și cu caneluri largi pentru a ajuta la evacuarea apei întâlnite pe drum în condiții de ploaie torențială.

Anvelopele all season nu sunt deloc recomandate în condiții climatice extreme.

Avantajele anvelopelor all season

 • Prețul unui set de anvelope all season sunt mai mici decât două seturi de vară, respectiv de iarnă;
 • Economie de bani și timp, deoarece nu mai trebuie să schimbi anvelopele de două ori pe an;
 • Anvelopele și jantele pot fi mai protejate, deoarece nu mai trebuie să le scoți și să le pui în repetate rânduri;
 • Scapi de problemele cu depozitarea setului nefolosit.

Dezavantajele anvelopelor all season

Putem spune că singurul dezavantaj al anvelopelor all season este că acestea sunt o variantă de mijloc. Nu sunt specializate pentru un anumit sezon, fiind mai puțin eficiente iarna decât niște anvelope de iarnă, dar și vara decât niște anvelope speciale de vară.

Anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă sau de zăpadă sunt concepute pentru condiții de iarnă prelungite, inclusiv gheață, zăpadă și noroi. Aceste anvelope sunt concepute să rămână mai moi și mai flexibile pe vreme rece. Acest lucru imbunătățește manevrabilitatea, controlul și tracțiunea atunci când temperaturile scad cu mult sub 0ºC.

Principalele caracteristici ale anvelopelor de iarnă, care le fac și unice sunt:

 • Banda de rulare – compușii cauciucului, după cum am spus și mai sus, trebuie să fie moi și flexibili pentru a asigura o tracțiune suficientă și să permită anvelopei să aibă o aderență mai bună cu drumul;
 • Adâncimea șanțurilor- reprezintă o caracteristică unică a anvelopelor de iarnă. Modelele și adâncimea șanțurilor benzii de rulare sunt concepute să reducă acumularea de zăpadă și să asigure o tracțiune cât mai bună.
 • Marginile – reprezintă mii de fante minuscule în banda de rulare care asigură tracțiunea pe gheață.

Se crede că anvelopele de iarnă sunt potrvitie numai pe zăpadă, dar aceasta este o idee greșită deoarece temperatura și nu condițiile meteorologice sunt cele care determină când să montăm anvelopele de iarnă pe mașină. Când temperatura scade sub 7ºC trebuie să montăm anvelopele de iarnă pe mașină, deoarece  anvelopele de vară nu mai sunt la fel de eficiente.

Avantajele anvelopelor de iarnă

 • Profilele anvelopelor de iarnă au șanțuri speciale și caneluri tridimensionale adaptate carosabilelor umede pe timpul iernii. Sunt optimizate mult mai bine pentru a dispersa mâzga și apa;
 • Datorită folosirii preponderent în anotimpul rece, nu se uzează la fel de repede ca un set de anvelope all season;
 • Aderență excelentă;
 • Capacitate de frânare multă mai bună pe drumuri cu zăpadă sau nămol.

Dezavantajele anvelopelor de iarnă

 • Necesitatea schimbului de anvelope de două ori pe an;
 • Unele anvelope de iarnă pot fi mai zgomotoase în timpul rulării.

Ce anvelope să alegi pe timp de iarnă?

Acest lucru poate depinde de mai mulți factori, dar în general, dacă zona în care locuiți și circulați este o una cu ierni mai blânde, fără condiții meteorologice extreme, probabil puteți folosi anvelopele all season în tot timpul anului.

Anvelopele all season sunt o opțiune de compromis potrivită pentru anotimpuri fără extreme (ierni mai călduroase, cum se întâmplă în România de câțiva ani și veri mai puțin toride). Nu sunt recomandate dacă locuiți sau aveți planuri de drumeții în zonele montane ale țării, unde anvelopele dedicate de iarnă vor performa mai bine.

De asemenea, anvelopele all season pot fi o alternativă pentru vehiculele cu putere redusă, pentru zone cu o climă mai blândă, pentru persoanele cu un stil mai lent de condus sau pentru cineva care nu conduce mult iarna.

Investiția în niște anvelope de iarnă este mult mai benefică în zonele cu zăpadă abundentă și cu condiții de vreme mult mai severă. De asemenea, dacă locuiți într-o zonă montană sau dacă aveți o mașină de tip SUV sau monovolum ar trebui să puneți accentul pe siguranță și să investiți intr-un set de pneuri de iarnă.

Merită menționat că pe timp de iarnă, anvelopele XL reprezintă o opțiune importantă de luat în considerare. Aceste anvelope cu indice de sarcină și de viteză mai mari decât cele standard oferă o rezistență superioară la greutatea vehiculului și sunt ideale pentru autovehiculele mai mari și mai grele.

Recomandările și sfaturile profesioniștilor tind spre alegerea unor anvelope de iarnă pe timpul sezonului rece. Anvelopele all season sunt un compromis, de cele mai multe ori făcut la capitolul siguranță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.