Independența financiară este un concept care reprezintă un proces de lungă durată, iar scopul lui este atingerea unui nivel financiare care să genereze suficiente venituri pentru a acoperi costurile de trai a unei persoane, fără ca aceasta să mai fie nevoită să muncească.
Această independență financiară diferă de la persoană la persoană și poate avea o valoare diferită în funcție de cheltuielile pe care le are fiecare persoană lunar sau anual. Acest concept de libertate financiară a devenit un obiectiv pentru multe persoane, din diverse motive și care poate varia de la o persoană la alta.
Câteva exemple pentru care oamenii vor să devină independenți financiar ar fi că profesia lor nu le mai oferă siguranța locului de muncă, acest lucru simțindu-se foarte bine pe timpul pandemiei globale sau pur și simplu aceștia vor să aibă mai mult timp liber pe care să-l folosească în alte scopuri decât munca. Motivele pot fi multe, fiecare persoană trebuie să-și stabilească clar de ce vor să devină independenți financiar înainte să pășească pe acest drum.
Libertatea înseamnă lucruri diferite pentru diferiți oameni, depinde de mulți factori, stilul de viață, vârsta sau locația. Câteva criterii pentru a te gândi cum poate arăta independența financiară pentru tine pot fi:
- Ai suficienți bani pentru a te bucura de un anumit stil de viață;
- Ai un venit de încredere și te simți control cu finanțele personale;
- În caz că ceva nu merge bine, să ai oricând niște bani economisiți fără foarte mare efort;
Pentru a deveni independent financiar trebuie să ai o strategie bine pusă la punct deoarece acest lucru este un proces de lungă durată și care necesită timp, consecvență și răbdare. O strategie îți va ușura foarte mult munca fără a mai pierde timp și efort.
Pași și sfaturi pentru atingerea independenței financiare:
1. Cum îți calculezi averea netă?
Un prim pas pe care trebuie să-l faci pentru a începe drumul către independența financiară este să-ți calculezi averea netă actuală. Pentru acest lucru există o formulă din contabilitate care trebuie aplicată:
Avere netă = Suma tuturor activelor – Suma tuturor pasivelor
Activele reprezintă toate lichiditățile și bunurile de valoare pe care le deținem, cum ar fi depozite bancare, apartamente, terenuri, case, afaceri sau bani cash. Caracteristica cea mai de preț a unui activ este că acesta întotdeauna îți va băga bani în buzunar.
Pasivele reprezintă împrumuturile, ratele la mașină, ipotecă, bunuri de lux etc. Pe scurt, sunt acele lucruri care îți scot bani din buzunar.
Este ideal să ne concentrăm pe dezvoltarea a cât mai multor surse de venit, ci nu pe dețineri care nu ne aduc nici un beneficiu din punct de vedere financiar.
2. Stabilește obiective în viață
Când se gândesc la independența financiară, toată lumea are o idee despre cum ar trebui să fie pentru ei această libertate, dar aceasta rămâne o idee prea vagă. Pentru a intra în detalii mai amănunțite notează de câți bani ai nevoie pentru a-ți finanța stilul de viață pe care ți-l dorești peste un anumit număr de ani. Ia în calcul câți ani mai sunt până atunci și pentru cât timp va trebui să plătești pentru acele obiective.
Cu cât obiectivele sunt mai specifice, cu atât șansele de a le îndeplini sunt din ce în ce mai mari.
3. Creează un buget lunar
A-ți face un buget lunar și a respecta cu iscusință unul este cel mai bun lucru pe care-l poți face pentru economiile tale. Acest lucru garantează că facturile sunt plătite la timp și construirea independenței financiare rămâne pe drumul cel bun.
Bugetează-ți fiecare categorie de cheltuieli astfel încât să știi sigur pe ce se duc banii și să eviți tentația de a cheltui inutil.
4. Plătește datoriile de consum
Datoriile de consum și cardurile de credit sunt printre cele mai toxice atunci când vine vorba de economii și construirea bogăției. Acestea au de regulă dobânzi mai mari decât un credit ipotecar spre exemplu, iar plătirea anticipată a acestora trebuie să fie o prioritate pentru tine. Iată câteva sfaturi pentru a scăpa de datorii.
5. Economisește pentru urgențe
Situațiile neprevăzute sunt inevitabile. Pune deoparte o sumă de bani pentru astfel de situații pentru a nu te destabiliza financiar atunci când ai un necaz, ci dimpotrivă, să megi mai departe și să-ți atingi obiectivul.
Construiește-ți un fond de siguranță compus din 3-6 luni de cheltuieli. Astfel vei avea niște bani la dispoziție în caz că îți pierzi locul de muncă, pentru o intervenție medicală sau orice altă problemă neprevăzută. În acest fel vei evita și eventualele împrumuturi pe care le-ai putea face ca să ieși din asemenea situații.
A economisi nu este ușor pentru oricine, de aceea am decis să te ajutăm cu un articol dedicat cu sfaturi pentru a economisi bani destul de ușor.
6. Investește
Cel mai bun mod prin care îți poți crește averea este prin a investi. Investițiile înseamnă asumarea unor riscuri calculate. Este momentul să cercetezi și să decizi în ce direcție îți vei pune banii la treabă, asigurând creșterea averii tale și îndeplinindu-ți obiectivul de a fi independent financiar.
Odată ce ai strâns o sumă potrivită de bani, vei avea capacitatea de a-i investi pentru a genera un venit pasiv. Există multe exemple în care poți investi:
- Imobiliare;
- Terenuri agricole;
- Depozite bancare;
- Investiții la bursă;
- Startup-uri;
- Titluri de stat.
Cele mai puțin riscante și mai recomandate investiții pe care le poți face sunt investiția în fondurile mutuale, ETF-uri, depozite bancare sau titluri de stat. Prin investiția în aceste instrumente financiare ești expus mai multor companii, minimizând riscurile. Totodată prin intermediul titlurilor de stat vei putea primi cupoane de dobândă de la stat. Cu cât ești mai diversificat, cu atât riscurile sunt mai mici, însă acestea nu pot fi eliminate în totalitate. Secretul este găsirea echilibrului corect între risc și rentabilitate.
Cel mai important pas pentru libertatea financiară este să incepi să investești.
7. Menține o viață sănătoasă
Ultimul, dar un pas foarte important este să rămâi sănătos. Degeaba ajungi independent financiar dacă nu mai ai puterea să te bucuri de realizările tale. Sănătatea are un impact pozitiv asupra sănătății tale financiare.
Fă sport regulat și mănâncă sănătos, având grijă de mintea și corpul tău vei avea numai beneficii chiar și în domeniul financiar. Te vei putea ține de planul tău pentru atingerea intependenței financiare.
Așadar, independența financiară poate părea un obiectiv foarte greu de atins, dar cu chibzuință, perseverență, răbdare și o strategie foarte bine pusă la punct vei reuși să atingi ceea ce ți-ai propus.