Acasă Auto Plecarea de pe Loc – Ghid Pas cu Pas

Plecarea de pe Loc – Ghid Pas cu Pas

2594
0
plecarea-de-pe-loc-ghid-pas-cu-pas

Te pregătești să dai examenul practic auto și încă ai probleme la plecarea de pe loc? Sau poate că doar vrei să-ți reîmprospătezi noțiunile de bază ale acestei manevre. Nu ești singurul care are probleme la plecarea de pe loc și de aceea am decis să te ajutăm cu acest ghid pas cu pas pentru plecarea de pe loc.

Deci, ești gata să înveți cum să pleci de pe loc cu mașina? Știm cu toții că plecarea de pe loc poate părea complicată la început, dar nu-ți face griji! Cu puțină practică și încredere în tine, vei deveni un expert în acest domeniu.

Cum se face plecarea de pe loc?

Pentru a efectua cu succes plecarea de pe loc, trebuie să parcurgi cu atenție următorii pași:

Ce trebuie să verifici înainte să pleci de pe loc?

 1. Verificarea oglinzilor: Începe prin a verifica oglinzile laterale. Asigură-te că sunt corect poziționate pentru a-ți oferi o vizibilitate maximă asupra traficului din spate și din lateral. Mai apoi te poți ocupa și de oglinda retrovizoare.
 2. Ajustarea volanului: Asigură-te că volanul este poziționat astfel încât să fie comod și ușor de manevrat. Acesta trebuie să fie la o distanță potrivită de corpul tău.
 3. Reglarea scaunului: Ajustează înălțimea și poziția șezutului astfel încât să poți ajunge cu picioarele la pedale și să ai o vizibilitate clară asupra drumului.
 4. Pune centura de siguranță: Asigură-te că ai pus centura de siguranță, atât tu ca și conducător auto, cât și pasagerii din autovehicul.
 5. Portierele trebuie să fie închise: Asigură-te că portierele sunt închise, astfel încât la plecarea de pe loc să nu provoci un accident.
 6. Verifică să nu fie aprinși martori în bord: Asigură-te că în bord nu sunt aprinși martori de culoare roșie, deoarece aceștia pot reprezenta probleme grave.

Înainte de plecarea de pe loc la începători:

 1. Nu ai pornit încă motorul. Asigură-te că ai: frâna de mână trasă, cutia de viteze manuală la liber. În caz ca uiți mașina în viteză si îi dai cheie, mașina se va mișca puțin și motorul va muri. Cel mai bine este să o lași la liber (în nici o treaptă de viteză).
 2. Cum pornești motorul: Apasă ambreiajul cu piciorul stâng și pedala de frână cu piciorul drept și acționează cheia în contact în prima treaptă. Când majoritatea martorilor din bord se sting, învârte cheia până la capăt pentru a porni motorul și lasă pedala de ambreiaj. Pastrează piciorul pe frână! În caz ca ești într-o mică pantă / rampă iar frâna de mână nu prinde suficient de bine, mașina se va deplasa ‘la liber’.
 3. Deblochează frâna de mână și rămâi cu pedala de frână apăsată. Acum începem manevrele pentru plecarea de pe loc!

Ordinea manevrelor la plecarea de pe loc:

 1. Corelația ambreiajului și schimbătorului de viteză: Începe prin a apăsa cu fermitate pedala de ambreiaj până la podea. Aceasta acțiune decuplează motorul de roțile mașinii, permițându-ți să schimbi treapta de viteză fără a forța transmisia.
 2. Selectarea treptei de viteză: Mâna ta se îndreaptă spre schimbătorul de viteză, aducându-l cu precizie în prima treaptă de viteză. Această treaptă este esențială pentru a iniția mișcarea.
 3. Semnalizarea direcției: Nu uita să semnalizezi direcția în care vrei să te deplasezi. Astfel, ceilalți șoferi vor fi la curent cu intențiile tale.
 4. Verificarea oglinzilor: Privește scurt în oglinda retrovizoare și în cele laterale pentru a evalua traficul din spate și din lateral. Este important să cunoști situația din jurul tău înainte de a pleca.
 5. Începerea mișcării
  • Plecarea de pe loc la mașinile diesel:Cu piciorul stâng, ridică ușor pedala de ambreiaj până când simți că autovehiculul tău începe să se pună în mișcare.
  • Plecarea de pe loc la mașinile pe benzină: La fel ca în cazul mașinilor diesel, ridici ușor pedala de ambreiaj și în același timp apasă ușor pedala de accelerație, urmărind ca motorul să atingă între aproximativ 1200-1500 rotații/minut. Mașinile cu motoare pe benzină nu reușesc să plece de pe loc doar din ambreiaj și există riscul mai mare să moară motorul dacă nu apeși și accelerația.
  • Plecarea de pe loc la mașinile automate: la aceste tipuri de mașini trebuie doar să iei piciorul de pe frână și să apeși accelerația în momentul în care cutia de viteze automată este în „D” sau „S”.
 6. Eliberarea treptată a ambreiajului: Într-un flux controlat, eliberează treptat pedala de ambreiaj până când ajungi la sfârșitul cursei acesteia. Această acțiune treptată permite mașinii să se deplaseze fără să se oprească brusc.
 7. Continuarea cu accelerarea: Odată ce ai eliberat complet pedala de ambreiaj, poți continua cu apăsarea pedalei de accelerație pentru a-ți controla viteza pe măsură ce te îndepărtezi de locul de plecare.

Suntem conștienți că la început acești pași pot părea numeroși, însă cu practică și încredere în tine, îi vei invăța rapid și plecarea de pe loc devine o operațiune simplă și firească.

Dacă ești nedumerit de ordinea pedalelor și nu știi exact cum se folosesc corect și care este rolul lor, ți-am pregătit un articol în care vei afla tot ce trebuie să știi despre pedalele mașinii.

De ce se oprește motorul la începători?

Este important să înțelegi de ce motorul moare uneori atunci când încerci să pleci de pe loc. În cele ce urmează, vom explora câteva motive comune pentru care acest lucru se întâmplă și cum poți să le eviți pentru o experiență de conducere mai lină.

 • Eliberarea prea rapidă a ambreiajului: O eroare obișnuită este eliberarea pedalei de ambreiaj prea repede. Când faci acest lucru, ambreiajul se cuplează rapid la motor, ceea ce poate duce la oprirea acestuia. Pentru a evita acest inconvenient, amintește-ți să eliberezi ambreiajul treptat și cu grijă în timp ce apeși ușor pe pedala de accelerație.
 • Nu accelerezi sau accelerezi prea puțin la plecarea de pe loc: Dacă nu adaugi suficientă accelerație în momentul eliberării pedalei de ambreiaj, motorul s-ar putea să se oprească. Este important să furnizezi motorului suficientă putere pentru a pune mașina în mișcare.
 • Omiterea apăsării pedalei de ambreiaj la oprire: Un alt motiv pentru care motorul se poate opri este atunci când neglijezi apăsarea pedalei de ambreiaj în momentul opririi mașinii. Pedala de ambreiaj trebuie apăsată pentru a separa motorul de roți și pentru a preveni oprirea sa.
 • Selectarea necorespunzătoare a treptei de viteză: Utilizarea unei trepte de viteză inadecvate la plecarea de pe loc poate determina oprirea motorului. De exemplu, dacă alegi treapta 3 sau 5 în loc de treapta 1 sau treapta de mers înapoi, motorul poate să nu aibă suficientă putere pentru a iniția mișcarea. Asigură-te că selectezi treapta corespunzătoare vitezei de deplasare pentru a evita această eroare.

Sperăm că acest ghid pas cu pas pentru plecarea de pe loc ți-a fost de ajutor, și acum ai o mai bună înțelegere a tuturor aspectelor implicate în această manevră.

Plecarea de pe loc poate părea complicată la început, dar cu practică constantă și aplicând sfaturile oferite, vei dobândi încredere și vei deveni un șofer mai experimentat.

Amintește-ți întotdeauna să fii atent la detaliile mici, cum ar fi eliberarea treptată a ambreiajului și selectarea corectă a treptei de viteză. Cu timpul, aceste acțiuni devin automatisme și vei putea să pleci de pe loc fără nicio problemă.

Conducere sigură!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.