Acasă Auto Ce mașină alegi între Plug-in Hybrid, Hybrid și Electrică

Ce mașină alegi între Plug-in Hybrid, Hybrid și Electrică

323
0
ce-masina-sa-alegi-hybrid-plug-in-hybrid-electrica

Într-o lume din ce în ce mai preocupată de economisirea energiei și problemele de mediu, foarte multe persoane se gândesc să-și achiziționeze o mașină mai ecologică. Însă, pe piață există multe posibilități disponibile, fapt ce poate face dificil de ales cea mai bună soluție pentru nevoile personale.

Așadar, în acest articol vom explora principalele diferențe dintre mașinile plug-in hybrid, hybrid și cele electrice și vom examina avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Ce înseamnă Plugin Hybrid (PHEV)

Ce este un PHEV și cum funcționează?

O mașină plug-in hibridă combină un motor electric cu un motor termic. Acest tip de mașină poate fi alimentată atât de la o sursă externă, printr-un cablu electric, fie prin intermediul motorului cu combustie internă. Mai simplu, un PHEV (Plugin Hybrid Electric Vehicle) este de fapt un hibrid care poate fi încărcat și de la o sursă externă, nu numai prin intermediul motoarelor sale.

Atunci când bateria electrică este descărcată, motorul cu combustie internă preia și oferă energie suplimentară mașinii, ceea ce înseamnă că PHEV-ul poate continua să funcționeze, chiar și atunci când bateria este descărcată.

Avantajele unui PHEV

 1. Autonomie crescută: de regulă, mașinile plug-in hidride au o autonomie mai mare decât vehiculele pur electrice, deoarece acestea pot folosi atât motorul electric, cât și unul convențional, extinzând astfel distanța pe care o pot parcurge.
 2. Eficiență energetică: mașinile plug-in hybrid sunt mult mai eficiente decât vehiculele cu motoare clasice, utilizând astfel mai puțin combustibil și emit mai puține gaze poluante.
 3. Încărcarea flexibilă: acest tip de vehicule pot fi încărcate la o priză acasă sau la o stație de încărcare publică. Mai mult decât atât, pot fi încărcate și în timpul mersului, utilizând energia produsă prin frânare.
 4. Confort: PHEV-urile moderne au motoare silențioase și oferă o experiență de condus lină, fără vibrații și emisii sonore.

Dezavantajele unui PHEV

 1. Costul de achiziție: aceste tipuri de vehicule au un preț inițial mai piperat față de un vehicul hibrid, ceea ce face ca achiziția unui astfel de vehicul să fie mai dificilă pentru unii cumpărători.
 2. Dependența de încărcare: pentru a funcționa în mod eficient, mașinile plug-in hybrid au nevoie de încărcare regulată, ceea ce poate fi un lucru destul de stresant pentru unele persoane.
 3. Autonomie a motorului electric mult mai mică față de cel al unei mașini pur electrice.

Modele populare de vehicule hibride plug-in (PHEV):

 • Mitsubishi Outlander PHEV;
 • Toyota Prius Prime;
 • BMW 530e iPerformance;
 • Volvo XC90 T8 Twin Engine;
 • Chrysler Pacifica Hybrid.

Toate aceste modele oferă o combinație între o bună eficiență energetică, performanță și confortul șoferului și a pasagerilor, ceea ce le face o alegere populară pentru consumatorii interesați de vehicule plug-in hibride.

Ce înseamnă mașina Hybrid (HEV)

Ce este un HEV și cum funcționează?

O mașină de tip hybrid utilizează două surse de energie pentru a se deplasa. Acestea sunt un motor cu ardere internă și un motor electric, care pot funcționa împreună, dar și separat. Motorul electric este alimentat de o baterie reîncărcabilă, care este încărcată prin intermediul sistemului de frânare regenerativ, care transformă energia cinetică produsă în timpul frânării în energie electrică ce poate fi stocată în baterie.

Avantajele unui HEV

 1. Emisii reduse de carbon în comparație cu un vehicul cu motor cu ardere internă.
 2. Sunt mai silențioase și oferă o experiență de conducere mai lină și confortabilă față de un vehicul cu motor convențional.
 3. Eficiență energetică mai mare decât vehiculele cu motoare cu ardere internă.
 4. Sunt eficiente în oraș, unde viteza de deplasare este mai mică și se poate folosi motorul electric.

Dezavantajele unui HEV

 1. Eficiență energetică mai scăzută față de vehiculele plug-in hibride sau electrice.
 2. Emisii de gaze cu efect de seră. Vehiculele HEV (Hybrid Electric Vehicle) emit în continuare gaze cu efect de seră prin intermediul motorului lor cu ardere internă.
 3. Vehiculele HEV sunt adesea mai scumpe decât vehiculele cu motor tradițional și uneori chiar mai scumpe decât vehiculele PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) sau EV (Electric Vehicle). Acest cost suplimentar se datorează bateriei și tehnologiei de propulsie mai avansate și poate fi un obstacol pentru unii cumpărători care caută o opțiune de transport mai economică.

Modele populare de vehicule hibride (HEV)

 • Toyota Prius;
 • Ford Fusion Hybrid;
 • Kia Niro;
 • Lexus RX Hybrid;
 • Honda Insight.

Tehnologia vehiculelor pur electrice (EV)

Ce este un EV și cum funcționează?

O mașină electrică este un vehicul care utilizează unul sau mai multe motoare electrice pentru a se deplasa. Aceste motoare sunt alimentate de baterii, care sunt încărcate prin intermediul unei prize electrice. Față de motoarele cu combustie internă, care utilizează combustibil pentru a genera energie, motoarele electrice utilizează energie electrică pentru a genera mișcare.

Avantajele unui EV

 1. Nu produc emisii poluante în timpul funcționării, cum produc de exemplu mașinile tradiționale sau chiar și HEV-urile sau PHEV-urile.
 2. Sunt mai ieftine de întreținut față de vehiculele care au motoare pe combustie internă.
 3. Sunt foarte silențioase, deoarece sunt dotate doar cu motoare electrice.
 4. Alimentarea acestui tip de vehicul este mai ieftină, deoarece electricitatea are prețul mai mic decât benzina sau motorina.

Dezavantajele unui EV

 1. Reîncărcarea bateriilor durează destul de mult timp, nu se poate face în doar câteva minute precum alimentarea la pompa de benzină.
 2. Costul de achiziție este mai ridicat decât autoturismele plug-in hibrid.
 3. Necesită o bună planificare atunci când vrei să pleci la un drum lung, deoarece există riscul să rămâi fără autonomie.
 4. Au o autonomie mai mică decât vehiculele cu motoare cu combustie internă.

Modele populare de vehicule electrice (EV)

 • BMW i3;
 • Ford Mustang Mach-E;
 • Nissan Leaf;
 • Tesla Model S;
 • Chevrolet Bolt.

Ce tip de mașină să alegi?

ce-tip-de-masina-sa-alegi

Poate fi o decizie dificilă, dar există anumiți factori de care trebuie să ții cont când vine vorba de alegerea unei mașini hibrid, plug-in hibrid sau electrică. În cazul în care dorești să achiziționezi una dintre aceste tipuri de vehicule, trebuie să iei în considerare următorii factori:

1.     Scopul și nevoile utilizatorului

Este foarte important să te gândești la scopul pentru care dorești să achiziționezi mașina. Dacă dorești să o folosești pentru a merge la serviciu sau pentru a face cumpărături, atunci o mașină electrică este posibil să ți se potrivească. Dacă intenționezi să o folosești pentru a călătorii pe distanțe lungi, o mașină hibridă sau plug-in ar putea fi alegerea potrivită.

2.     Bugetul disponibil

Prețul unei mașini electrice este mai mare decât cel al unei mașini hibride sau al unei mașini plug-in hibride. Este important să te gândești la bugetul disponibil și să alegi o mașină care să se încadreze în acesta.

3.     Infrastructura de încărcare disponibilă

Este important să analizezi infrastructura de încărcare disponibilă în zona în care locuiești sau unde obișnuiești să călătorești frecvent. În cazul în care există o rețea bună de stații de încărcare în zonă, o mașina electrică poate fi alegerea potrivită pentru tine. Pe de altă parte, dacă nu ai acces la stații de încarcare, o mașină hibridă ar putea avea mai mult sens pentru tine.

4.     Posibilitatea de încărcare la domiciliu

Dacă ai posibilitatea să încarci mașina la domiciliu sau la serviciu, mașina electrică este cea potrivită. În caz contrar, o mașină plug in hibrid sau hibridă va fi mult mai bună pentru tine.

Așadar, sperăm că acum ai o imagine clară asupra acestor tehnologii. Alegerea unei mașini este un proces important care trebuie să țină cont de preferințele și nevoile fiecărui individ, dar și de aspecte precum bugetul disponibil sau impactul asupra mediului înconjurător.

Fie că optezi pentru o mașină electrică, o mașină hibridă sau o mașină plug-in hibridă, este important să iei în considerare avantajele și dezavantajele fiecărei opțiuni și să faci o alegere înțeleaptă.

Totuși, dacă niciuna dintre aceste tehnologii nu te atrage și încă dorești să rămâi la motoarele convenționale, iată diferențele dintre motoarele diesel sau benzină, astfel încât să poți face o alegere potrivită nevoilor tale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.