Acasă Auto Cum să schimbi singur roata mașinii? – simplu și rapid

Cum să schimbi singur roata mașinii? – simplu și rapid

211
0
cum-sa-schimbi-roata-masinii

Schimbarea roților mașinii poate fi o sarcină destul de dificilă și intimidantă pentru mulți șoferi, însă această abilitate te poate ajuta să eviți cozile de la vulcanizare, dar și costurile. Mai mult decât atât, dacă te afli într-o situație de urgență în care trebuie să schimbi o roată după o pană în drum, priceperea de a schimba de unul singur roata mașinii te va ajuta foarte mult.

În acest articol, vom explora pașii de bază pentru a schimba roțile mașinii singur, astfel încât să te simți încrezător și pregătit să faci față situațiilor neprevăzute sau să economisești timp și bani în ceea ce privește schimbarea sezonieră a roților.

1.    Pregătește și asigură mașina

Acesta este primul pas important în procesul de schimbare a roților. Este esențial să urmezi pașii următori pentru a te asigura că mașina este în siguranță și nu există riscuri pentru tine sau pentru mașina ta.

  1. Găsește un loc potrivit pentru schimbarea roților: asigură-te că faci această operațiune într-un loc sigur și plat, departe de trafic și de zonele aglomerate. O zonă de parcare sau o zonă cu pământ dur sunt niște locuri ideale pentru a schimba roțile mașinii. În cazul în care trebuie să schimbi în drum o roată în urma unei pene, va trebui să îți iei măsuri suplimentare de siguranță, precum poziționarea la o distanță adecvată de mașină a triunghiului de avertizare.
  2. Oprește motorul și trage frâna de mână: înainte de a începe să schimbi roțile, trebuie să oprești motorul și să asiguri mașina cu frâna de mână. Acest lucru va împiedica mașina să se miște în timpul procesului de schimbare a roților.
  3. Asigură-te că ai instrumentele necesare: acestea includ un cric, o cheie specială de roți și bineînțeles, roata de schimb. Asigură-te că toate acestea sunt în stare bună de funcționare.

2.    Slăbește fiecare piuliță a roții

Pentru acest lucru ai nevoie de cheia specială de roți, care poate fi găsită în kit-ul de unelte al mașinii sau în unele cazuri trebuie cumpărat separat. Slăbirea piulițelor se face prin așezarea cheii pe piuliță și prin rotirea în sens invers acelor de ceasornic.

Este important să menții o presiune constantă asupra cheii pentru a evita deteriorarea acesteia sau a piulițelor. În cazul în care o piuliță este prea strânsă, poți încerca să o slăbești prin aplicarea unei presiuni constante și nu prin mișcări bruște. De asemenea, poți utiliza degresant asupra piuliței pentru a se desface mai ușor.

Ce faci în caz că nu poți slăbi piulițele roții?

În unele cazuri, poți da de anumite piulițe foarte strânse și să fie nevoie să aplici mai multă forță pentru a slăbi. Poți utiliza o bucată de țeavă sau tub pentru a extinde cheia și a obține mai multă putere de strângere.

Înainte de a ridica mașina cu cricul, trebuie să te asiguri că toate piulițele sunt slăbite suficient pentru a fi scoase cu mâna. De asemenea, poți folosi anumite spray-uri degresante pentru a ușura slăbirea piulițelor. Dacă aceste sugestii nu vor funcționa, înseamnă că șuruburile roții au fost mult prea strânse de autofiletanta de la vulcanizare, caz în care, nu le vei putea slăbi decât cu o unealtă profesională.

3.    Pune cricul sub mașină și acționează pentru ridicarea acesteia

Înainte de a ridica mașina cu cricul, este necesar să te asiguri că este poziționat în locul recomandat de producătorul mașinii, pentru a preveni deteriorarea caroseriei sau a șasiului mașinii. De asemenea, trebuie să te asiguri că suprafața pe care așezi cricul este stabilă și plană, pentru a evita orice mișcare în timpul ridicării. În caz contrar, ar putea exista riscul de accidente și vătămări fizice.

În plus, este important să nu îți pui niciodată corpul sub mașină atunci când aceasta este ridicată cu ajutorul cricului.

4.    Îndepărtează roata și pune-o pe cea de schimb

După ce ai ridicat mașina pe cric, poți îndepărta roata și să o înlocuiești cu cea de schimb. Poziționează roata de schimb pe butuc și începe să strângi ușor piulițele. Se recomandă să strângi piulițele în diagonală, astfel încât roata să fie fixată uniform.

5.    Coboară mașina și finalizează strângerea piulițelor

Urmează să cobori mașina, dar nu înainte de asigurarea roții cu ajutorul piulițelor. Coboară treptat cricul, astfel încât mașina să coboare încet la sol. După ce mașina a atins solul, finalizează strânsul piulițelor cu ajutorul cheii de roată. Este important ca la sfârșit să mai faci o verificare a pulițelor pentru a observa dacă acestea sunt strânse corespunzător.

Toți acești pași se vor aplica pentru fiecare roată a mașinii, astfel că nu contează dacă schimbi o singură anvelopă sau toate patru. Dacă ai fost atent la toți acești pași și îi vei urma cu strictețe, vei putea să schimbi roțile mașinii fără probleme și fără a fi nevoit să apelezi la ajutorul unui vulcanizator.

Asigură-te că ai la îndemână toate uneltele necesare, urmează instrucțiunile și fii atent la siguranța ta. În acest fel vei putea economisi timp și bani și vei fi pregătit pentru orice situație care ar putea apărea pe drum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.