Acasă Sanatate Beneficiile consumului de cafea

Beneficiile consumului de cafea

974
0
beneficiile-consumului-de-cafea

Cafeaua a devenit una dintre cele mai populare băuturi din lume. Fiind consumată pentru efectele ei stimulatorii, cât și pentru plăcerea senzorială pe care o oferă.

Multe persoane nu-și pot imagina o zi fără o ceașcă fierbinte de cafea. Primul lucru după trezirea de dimineață fiind pregătirea unei cafele pentru a-i ajuta la un start plin de energiei al zilei.

Cafeaua are un conținut ridicat de antioxidanți, precum substanțe volatile și fenol, iar dacă aceasta este consumată în cantități moderate, poate avea multe beneficii asupra sănătății. O ceașcă de cafea are în componență:

  • 95 mg cafeină;
  • Vitamina B5: 6% din necesarul zilnic;
  • Vitamina B1: 2% din necesarul zilnic;
  • Vitamina B2: 6% din necesarul zilnic;
  • Mangan: 3% din necesarul zilnic;
  • Potasiu: 3% din necesarul zilnic;
  • Magneziu: 2% din necesarul zilnic;
  • Folați: 1% din necesarul zilnic.

La început cafeaua a fost considerată aliment, nu băutură. Apărută acum mai bine de 1000 de ani, a fost foarte consumată de păturile sociale din Orientul Mijlociu. Există multe legende cu privire la descoperirea cafelei, dar cea mai conectată de începutul utilizării cafelei este cu un păstor din Etiopia care a observat cum animalele sale după ce consumau plantele de cafea aveau mai multă energie.

Beneficiile consumului de cafea asupra sănătății

Pe lângă efectele sale energizante, multe studii au demonstrat că această băutură are multe potențiale beneficii pentru sănătate, oferind și mai multe motive pentru a fi băută.

1.     Combate somnolența

Majoritatea oamenilor sunt tentați să doarmă din ce în ce mai puțin. Fapt pentru care următoarea zi poate fi foarte neproductivă și cu stări de somnolență. Cu o ceașcă de cafea îți poți recăpăta vitalitatea și poți să scapi de starea de somnolență. Aceasta combate temporar cosecințele privării de somn.

2.     Reduce riscul bolii Alzheimer

Statisticile spun că majoritatea persoanelor care dezvoltă boala Alzheimer sunt femei. Cafeaua poate oferi o protecție semnificativă împotriva dezvoltării acestei boli. Cercetătorii americani au descoperit că femeile cu vârsta de peste 65 ani care consumă până la trei cafele pe zi aveau mai puține șanse să dezvolte Alzheimer.

3.     Reduce șansele de apariție a cancerului de colon

Cercetătorii au fost din ce în ce mai interesați în ultimele decenii de beneficiile asupra sănătății ale consumului de cafea și de faptul că cofeină poate contribui la activități anti-cancer. Conform studiilor Societății Americane a Cancerului, 1 din 25 de femei și 1 din 23 de bărbați sunt expuși riscului de a dezvolta cancer colorectal.

Cofeina prezentă în cafea are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii care ajută la prevenirea cancerului de colon. Aceasta poate sensibiliza țesuturile la efectele insulinei și reduce nivelul insulinei din sânge, fapt care face posibilă reducerea riscului de cancer.

4.     Efect diuretic

Cafeaua este o băutură cu efect diuretic datorită compoziției de cofeină. Aceasta scade riscul apariției litiazei renale și ameliorează gradul de hidratare la persoanele în vârstă sau sportivi. Cofeina elimină toxinele din organism prin stimularea acestuia să producă mai multă urină.

5.     Crește nivelul de energie

Cafeaua mărește rezistența la efort și crește performanțele fizice doarece cofeina ajută organismul să transforme grăsimile în energie. Aceasta este un stimulent foarte bun al sistemului nervos, ajutând în același timp la îmbunătățirea pe termen scurt al atenției, concentrării și memoriei.

Conform studiilor, consumul de cofeină crește metabolismul cu 4-11% și îmbunătățește performanțele sportive cu 11-12%.

6.     Efect protector al ficatului

Cafeaua este recomandată și pentru afecțiunile hepatice, dar doar în cazul în care nu există afecțiuni asociate care să nu permită consumul de cofeină. O serie de studii s-au concentrat de-alungul anilor pentru a descoperi cum poate cafeaua să aibă un beneficiu asupra ficatului, fie el și bolnav. S-a descoperit că aceasta poate combate infecția cu virusul hepatic B.

Efectele hepatoprotectoare pe care le are această băutură sunt datorate concentrației de cofeină. Aceasta întârzie dezvoltarea fibrozei hepatice, reducând riscul de carcinom hepatocelular. Totodată, scade și rata mortalității globale la persoanele cu sau fără afecțiuni hepatice.

7.     Scade riscul de diabet tip 2

Cercetătorii au aflat că dacă o persoană consumă cafea în mod regulat, șansele de a dezvolta diabetul de tip 2 scad cu până la 7%. Mai mult decât atât, o analiză a 30 de studii a constatat că fiecare cană de cafea are un risc cu 6% mai mic de a dezvolta această boală.

Se crede că acest lucru se datorează capacității cafelei de a păstra funcția celulelor din pancreas care sunt responsabile pentru producerea de insulină.

Când poate deveni nociv consumul de cafea?

Pe lângă toate aceste beneficii amintite mai sus, consumul de cafea poate avea și urmări negative. Ca orice altă băutură, consumul în exces poate dăuna sănătății.

Consumul exagerat de cafea poate avea efecte nedorite asupra sănătății și chiar urmări periculoase. Doctorii specialiști recomandă un consum între una și cinci cești de cafea pe zi. Peste 300 de miligrame pe zi de cofeină poate duce la nervozitate, palpitații și insomnie.

Pentru femeile gravide sau cele care încearcă să rămână însărcinate nu se recomandă consumul unei cantități mari de cafea. Consumul maxim pe zi de cofeină fiind de 200 miligrame.

Riscurile și contraindicațiile consumului de cafea

Nu se recomandă consumul de cafea persoanelor în vârstă care suferă de osteoporoză, celor cu boli mintale, copiilor, femeilor însărcinate și persoanelor care au probleme cu tensiunea mărită.

Consumul de cafea poate agrava anxietatea, insomnia și poate provoca palpitații ale inimii la unele persoane. De asemenea, pot apărea probleme digestive, urinare frecventă și oboseală.

Trebuie reținut că un consum mai mare de șase cești pe zi crește riscul de a dezvolta efecte negative asupra sănătății.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.