Acasă Auto 10 sfaturi pentru reducerea consumului de combustibil

10 sfaturi pentru reducerea consumului de combustibil

583
0
10-sfaturi-pentru-reducerea-consumului-de-combustibil

Trăim niște vremuri nu tocmai bune în care combustibilii se scumpesc de la o zi la alta. Acest fapt a dus la preocuparea șoferilor de a fi mai atenți la consumul de combustibil al mașinii lor.

Viteza de deplasare este cel mai important factor care afectează consumul de combustibil, dar pe lângă aceasta există numeroase modalități și obiceiuri de conducere care pot avea un impact semnificativ asupra economiei de combustibil.

10 sfaturi pentru reducerea consumului de combustibil

1.     Stilul de condus

Stilul de condus poate influența foarte mult consumul vehiculului. Pentru a păstra consumul de carburant în limite decente trebuie să eviți un stil de condus agresiv. Nu frâna și nici nu accelera brusc, mai ales atunci când mai ai foarte puțin până la un semafor roșu sau până la următoarea intersecție la care știi că trebuie să oprești sau să reduci viteza.

Motorul va consuma mult mai puțin atunci când anticipez traficul, accelerezi lent și menții o viteză de mers constantă. Stilul de condus agresiv poate crește consumul de combustibil cu până 30%.

2.     Întreținerea regulată a vehiculului

Prin întreținerea regulată a vehiculului poți reduce cantitatea de combustibil consumată. Menține filtrul de aer curat, uleiul schimbat la intervalul recomandat de producător, schimbă filtrul de combustibil la timp și să nu uita nici de geometria roților.

De asemenea, nu trebuie să uiți că mașina are nevoie și de înreținere regulată iarna pentru a face față fără probleme tehnice anotimpului friguros.

O mentenanță corectă și regulată a vehiculului poate aduce numai beneficii asupra portofelului dvs.

3.     Menține vehiculul cât mai aerodinamic

Aerodinamica vehiculului joacă un rol foarte important la rezistența acestuia la înaintare. Cu cât coeficientul aerodinamic este mai mic, cu atât consumul de combustibil scade considerabil.

S-a demonstrat faptul că, la viteze mari și drum întins, mașina consumă mai mult dacă ai geamurile deschise. De asemenea, tansportarea unui portbagaj auto pentru plafon mărește coeficientul aerodinamic, ceea ce duce la un consum ridicat de combustibil cu aproximativ 10%.

4.     Verifică presiunea din anvelope

Dacă presiunea din anvelope este alta decât cea recomandată de producător, acestea vor opune o rezinstență mai mare la rulare. Motorul trebuie să dozeze mai multă putere pentru a împinge mașina pe șosea. Toate acestea duc la un consum de combustibil mărit, dar afectează și manevabilitatea, stabilitatea și distanța de frânare ale vehiculului.

Verifică presiunea în anvelope cel puțin o dată pe luna. Acestea pot pierde aerul în timp.

5.     Folosește pilotul automat

O bună metodă de a economisi combustibil este conducerea la o viteză de croazieră. Pilotul automat vă poate ajuta să mențineți o viteză și o turație constantă mult mai eficient, eliminând accelerațiile inutile. Acesta este cel mai eficient în conducrea pe autostradă.

6.     Ușurează-ți portagajul

Un truc vechi de economisire a combustibilului constă în reducerea greutății din portbagaj. Acest lucru nu va face o diferență mare, dar este de înțeles că, cu cât un vehicul este mai greu, cu atât va folosi mai mult combustibil.

Nu păstra o mulțime de lucruri inutile în portbagaj. Fiecare kilogram în plus pe care îl transportă mașina contribuie la creșterea consumului de carburant.

7.     Folosește aerul condiționat când aveți nevoie

Aerul condiționat este unul dintre cei mai mari consumatori de carburant. Cât timp acesta este în funcțiune, motorul va avea nevoie de o cantitate mai mare de carburant. Acest lucru poate crește consumul cu aproximativ 1L/100km.

Folosește aerul condiționat doar când e nevoie, cu moderație. Atunci când chiar nu e nevoie de aerul condiționat puteți folosi doar ventilația mașinii.

Un mic sfat pentru a mai reduce consumul de carburant este să parchezi mașina la umbră, mai ales pe timpul verii.

8.     Combină călătoriile

Evită călătoriile scurte! Motorul va consuma mai mult carburant dacă este rece. Condusul pe distanțele scurte, fără ca motorul să se încălzească poate aduce și probleme tehnice, consumul de carburant fiind cea mai mică problemă în acest caz.

Motorul mașinii funcționează eficient atunci când este încălzit. Așadar, ia în considerare să faci o călătorie mai lungă dus-intors, decât mai multe călătorii scurte.

9.     Nu opri motorul la semafor

În afara cazului în care mașina este dotată cu sistemul Start/Stop Engine nu are sens să opreși motorul la orice semafor îți iese în cale sau la fiecare intersecție mai aglomerată. Oprirea și repornire motorului în mod repetat la semafor nu face nimic altceva decât să crească consumul de carburant.

Motorul va consuma mai mult încercând să repornească decât dacă ar sta pornit la ralanti. Totodată, oprirea și pornirea motorului în repetate rânduri aduce riscul de uzură a demarorului și a acumulatorului.

10.  Folosește frâna de motor

Frâna de motor micșorează viteza mașinii cu ajutorul motorului și nu prin intermediul sistemului de frânare mecanic.

Pentru a utiliza frâna de motor se ridică piciorul de pe accelerație, urmând ca clapeta de accelerație să se inchidă și fluxul de aer trimis spre galeria de admisie este oprit. Odată cu închiderea clapetei de accelerație se întrerupe și alimentarea cu combustibil, ajungând să se creeze un efect de vacuum în admisie.

Acest lucru duce la o încetinire a mașinii fără să acționezi frâna mecanică, mai mult, pe timpul rulării în frână de motor, consumul de carburant va fi 0L/100 km.

Așadar, odată cu aplicarea acestor metode, vei simți mai mult ca sigur o diferență majoră la pompă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.